Dupa 30 de zile de ceata, nori si ploaie, bucurestenii puteau vedea stralucind Soarele pe cer vineri dimineata in jurul orei 8. Meteorologii atrag atentia ca, desi in acest week-end vom avea parte de soare, incepand de saptamana viitoare astrul ceresc se va ascunde din nou. In ultimele 30 de zile, soarele nu s-a mai vazut in Bucuresti si in cateva localitati din Muntenia. A fost cea mai lunga perioada fara soare cel putin din ultimii 5 ani, perioada pentru care exista o statistica.

Primul rasarit pe care il vad bucurestenii, dupa o lunaFoto: Hotnews

Meteorologul de serviciu al ANM a explicat pentru HotNews.ro care sunt cauzele acestui fenomen: am avut de-a face cu inversiune termica (aer cald sus, aer rece aproape de sol), camp ridicat de presiune (care face ca aerul rece sa ramana o perioada lunga de timp jos) si circulatie in straturile joase dinspre mare (deci vine aer umed dinspre Marea Neagra).

Fenomenul care a provocat neobisnuita situatie se numeste inversiunea termica: pe timpul sezonului rece, aerul rece fiind mai dens ramane cantonat in zonele de campie si peste el se suprapune un aer cald, care este mai usor. La noi, cele mai favorizate zone sunt cele de campie si cele extracarpatice, iar un camp foarte ridicat de presiune favorizeaza cantonarea aerului rece la sol. Iar in momentul in care vine umezeala dinspre mare si intalneste o temperatura scazuta, condenseaza si favorizeaza ceata sau acest strat de nori.

Stratul acesta de nori formeaza o patura, dar nu cred ca putem vorbi si despre un efect al poluarii, pentru ca ea este ventilata, se muta.

Deci lipsa soarelui este cauzata de inversiune termica (aer cald sus, aer rece aproape de sol), camp ridicat de presiune (care face ca aerul rece sa ramana o perioada lunga de timp jos) si circulatie in straturile joase dinspre mare (deci vine aer umed dinspre Marea Neagra). In aceste conditii se formeaza nebulozitate joasa, acesti nori din cauza carora nu vedem soarele, care poate persista zile in sir sau saptamani.