Guvernul va amana din nou alocarea de cupoane sociale pentru educatie si nu va acorda nici in 2015, asa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut, scrie Mediafax, care citeaza un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a obtinut. Executivul proroga si termenul de la care elevii din scolile private preuniversitare trebuie sa primeasca finantare de la bugetul de stat, prevedere care desi exista in Legea Educatiei din 2011 nu a fost implementata niciodata.

Legea Educatiei din 2011 prevede ca "statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale" (Art. 356 - 1).

Potrivit legii, "titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului elibereaza vouchere echivalente in valoare cu sumele solicitate". Retragerea sumelor in alte conditii decat cele prevazute de lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an, se mai arata in legea in vigoare.

Aceasta suma de 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut trebuia sa se aplice incepand din anul 2013, dupa cum prevede legea.

Tot Legea Educatiei prevede, la articolul 27, ca "statul sprijina educatia timpurie, ca parte componenta a invatarii pe tot parcursul vietii, prin acordarea unor cupoane sociale. Acestea vor fi acordate in scop educational, conform legislatiei in domeniul asistentei sociale, in functie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale".

Nici aceste cupoane nu au fost acordate niciodata pana acum, fiind amanat termenul prima data de Guvernul Boc.

Aceeasi lege a educatiei prevede la articolul 101 ca "statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, pentru elevii din invatamantul postliceal de stat, precum si, dupa caz, pentru beneficiarii cursurilor de pregatire pentru examenul national de bacalaureat. Finantarea de baza se face in limitele costului standard per elev/prescolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei Nationale".

Citeste aici care sunt efectele faptului ca elevii din scolile particulare nu primesc finantare de la stat si ce efort financiar ar fi insemnat aplicarea acestei prevederi