VIDEO Guvernul ingheata din nou salariile bugetarilor. Doar in educatie si sanatate vor fi mici cresteri

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 11 decembrie 2014, 13:15 Actualitate | Esenţial

Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi inghetate la nivelul de la finele acestui an, exceptati urmand sa fie profesorii, ale caror salarii vor fi majorate in doua transe, cu "pana la 5%" din martie si tot cu "pana la 5%" din septembrie, dar in anumite conditii, si angajatii din sanatate.

Valoarea de referinta din Legea salarizarii bugetarilor, pe baza carora sunt calculate acestora, va fi inghetata si anul viitor la 600 lei, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax."Se impune promovarea unor masuri legislative prin care sa se prevada modalitatea de stabilire a salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2015, precum si prelungirea in anul 2015 a unor masuri bugetare care sa conduca la utilizarea fondurilor publice de o maniera echilibrata si in concordanta cu plafoanele de cheltuieli prevazute in Strategia fiscal-bugetara. Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 28%. Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in dezvoltarea generala a societatii romanesti, se impune asigurarea unei remuneratii mai atractive pentru aceasta categorie de personal. Astfel, o mai buna motivare a acestora ar putea conduce la cresterea performantelor profesionale si implicit la o mai buna pregatire a elevilor si studentilor", afirma Guvenul in document.

Astfel, ca masuri de politica salariala pentru anul viitor, este pregatit ca, pentru salariile de baza, soldele sau indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, cuantumul brut sa fie tinut la acelasi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare va fi inghetat la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Doar in cazul schimbarii conditiilor in care isi desfasoara activitatea, bugetarii vor beneficia de noi drepturi la nivelul acordat functiilor actuale similare de la noile locuri de munca.

Prin exceptie de la aceasta regula, personalul didactic va beneficia anul viitor de majorarea salariilor de baza in doua transe: cu pana la 5% in luna martie, fata de nivelul acordat pentru luna februarie 2015, si cu pana la 5% in luna septembrie, fata de nivelul acordat pentru luna august 2015, fara a depasi insa salariul de baza stabilit potrivit articolului 10 alin. (1) din Legea salarizarii, care este determinat prin inmultirea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare aferente functiei detinute cu valoarea de referinta de 600 lei.

Salariul de baza stabilit pentru luna februarie 2015, respectiv august 2015 cuprinde salariul de incadrare al functiei didactice si, dupa caz, indemnizatia de conducere, indemnizatia pentru invatamant special, gradatia de merit, indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, pentru invatatori, educatoare, institutori si profesor pentru invatamantul prescolar si primar, sporul de vechime, sporul de predare simultana si compensatiile tranzitorii.

In schimb, incepand cu luna ianuarie 2015, cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant va fi tinut la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

"Personalul al carui salariu de baza stabilit pentru luna februarie 2015, respectiv august 2015 este mai mare decat salariul de baza stabilit potrivit prevederilor din Legea 284/2010 isi mentine cuantumul brut al salariului de baza, sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare de care beneficiaza la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna februarie 2015, respectiv august 2015, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. In cazul in care personalul didactic de predare promoveaza la o transa de vechime in invatamant superioara sau la un grad didactic superior si salariul de baza pentru noua incadrare, similar in plata, este mai mic decat cel avut anterior promovarii, se mentin in plata drepturile salariale avute, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in proiect.

Tot prin exceptie, personalul din cadrul sistemului public sanitar
si sistemului public de asistenta sociala beneficiaza de drepturile salariale stabilite in conformitate cu prevederile OU 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015.

Ordonanta de urgenta 70/2-14 stabileste ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico- sociale, si al sistemului public de asistenta sociala, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza, astfel cum a fost acordat pentru luna decembrie 2014, se majoreaza cu 100 lei. Prevedera nu se aplica insa in cazul personalului din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico-sociale, si sistemului public de asistenta sociala care in anul 2015 beneficiaza de majorarea salariului de baza cu sume mai mari de 100 lei, ca urmare a majorarii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si din cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, ale carui contracte colective de munca isi inceteaza valabilitatea in 2015, salariile vor fi stabilite tot potrivit anexei VIII la Legea-cadru a salarizarii 284/2010.

In anul 2015, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, majorarile salariilor de baza prin acordarea de clase de salarizare suplimentare si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc fara a lua in calcul drepturile incluse in salariul de baza.

In acelasi timp, ordonatorii principali de credite/ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe functii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget. Avansarea personalului incadrat pe functii de executie in gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se face prin incadrarea in clasele de salarizare corespunzatoare vechimii in munca dobandite, personalul beneficiind de o majorare a salariului de baza avut, corespunzator numarului de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul stabilitn lege, fara acordarea salariului aferent clasei de salarizare prevazut in anexele la Legea-cadru 284/2010, dupa caz.

Personalul care, in cursul anului 2015, desfasoara activitati noi care presupun acordarea unor clase de salarizare succesive celei detinute pentru functia respectiva beneficiaza de o majorare a salariului de baza, respectiv a soldei/salariului de functie, corespunzator numarului de clase de salarizare suplimentare multiplicat cu procentul stabilit in lege.¬

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

6974 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Dar cum? (Joi, 11 decembrie 2014, 13:21)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  Se poate asa ceva? Chiar Ponta sa inghete salariile? Vai, ce odios este, sunt sigur ca daca m-as uita la latri .... aaa Antena 3 le-as vedea pe Mircea Spagat Badea isterizandu-se de aceasta masura criminala a PSD-ului si a lui Ponta!!!
  • +4 (4 voturi)    
   Se poate (Joi, 11 decembrie 2014, 13:42)

   BobMuller [utilizator] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

   Cand ai un Guvern in intregime corupt, care a dat spagi, a mintit populatia, se poate.

   Trebuia sa vina si vremea judecatii, Ponta nu putea sa dea spagi din bani pe care nu-i avea.

   Asta e doar un simptom al problemei. Problema reala e ca inca exista oameni care-l sustin pe Ponta si sustin reteaua mafiota PSD care jefuieste tara.
   • +2 (2 voturi)    
    Cu pana la 5%, adica intre 0.1 si 0.2%, nu ? (Joi, 11 decembrie 2014, 14:32)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui BobMuller

    Ponta se crede smecher...!

    "...cu pana la...", adica mai putin. Cat de putin, sa faca fiecare un exercitiu de imaginatie: 0.1 sau 2% ?

    Iar multi resemnati vor zice ca "ne-a dat, nu ne-a luat, deci e bine..."
 • +5 (5 voturi)    
  Salarii MICI => MITA MARE (Joi, 11 decembrie 2014, 13:30)

  RytMx [utilizator]

  Este penbil cat e de incompetent guvernul Romaniei.

  Ar merita urmarita distributia veniturilor pe intreg orizontul aparatului guvernamental...ar conduce la niste concluzii foarte interesante.
 • -3 (3 voturi)    
  Pana acum toti (Joi, 11 decembrie 2014, 16:54)

  xrogo [utilizator]

  poatacii anti Ponta se dadeau de ceasul mortii cu marirea taxelor,daca astea nu s-au marit acum mor de grija bugetarilor!!!
  Daca se mareau salariile la bugetari,hop si voi din tufis,ca de ce se dau la bugetarul cel gras!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Ma intreb daca..... (Joi, 11 decembrie 2014, 17:13)

  gica43 [utilizator]

  ...."Vajnicii"si "vigilentii"nostri politisti se vor duce si in fata guvernului,trantindu-si caschetele de pamant si strigand chestia cu "iesi afara,javra ordinara "!!!!
 • +1 (1 vot)    
  despre ce salarii este vorba? care bugetari? (Vineri, 12 decembrie 2014, 10:47)

  misa2002_2006 [utilizator]

  de ce se arunca aceasta stire in mod intentionat, stire care este falsa?
  Ce salarii ale bugetarior au inghetat?
  Cum au inghetat, daca inainte de campania electorala si in plina campanie electorala, Ponta a marit salariile bugetarilor?
  Armata a primit, medicina a primit, invatamantul a primit, iar lor ca si parlamentari si-au marit salariile? Deci, despre ce salarii, ale caror bugetari, vorbim?
  De ce induceti in eroare poporul roman? De ce il mintiti???


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă