Presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenta justitiei prin declaratiile lor despre dosarele Microsoft si Lukoil si despre o eventuala decizie a instantei privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, a constatat joi plenul CSM, potrivit Mediafax.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat joi, pentru agentia de presa citata ca plenul CSM a ajuns la aceasta concluzie in urma studierii rapoartelor Inspectiei Judiciare intocmite in cazul celor trei oameni politici.

Prin decizia de joi a plenului, membrii CSM nu si-au insusit concluziile inspectorilor judiciari potrivit carora Traian Basescu nu a incalcat independenta justitiei atunci cand a afirmat ca in dosarul Microsoft "vor mai aparea surprize, inclusiv persoane". IJ mai stabilise ca premierul Victor Ponta nu a depasit limitele discursului politic atunci cand spunea ca Guvernul nu intervine in justitie in cazul Petrotel-Lukoil, dar ca sustine salvarea locurilor de munca ale angajatilor si plata salariilor catre acestia, cerandu-i ministrului Justitiei sa transmita tuturor, in mod corect, acest mesaj.

Singurele concluzii ale inspectorilor judiciare pe care CSM si le-a insusit se refera la raportul in cazul declaratiilor facute de Monicai Macovei, conform carora Victor Ponta, procurorul-sef al Romaniei si sotia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinaria Petrotel Ploiesti, dar si in cazul premierului care a declarat in octombrie ca liberalul Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, intrucat aceasta este practica unitara a instantei supreme, in toate cazurile similare. In ambele sitatii, IJ a stabilit ca a fost incalcata independeta justitiei.

In total, inspectorii judiciari au intocmit patru rapoarte privind apararea independentei justitiei, care au fost prezentate in fata plenului de joi.

Primul raport a fost facut in cazul presedintelui PSD, care declara, in 27 octombrie, ca liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat aceasta este practica unitara a acestei instante, in toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronuntandu-se similar.

"Cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, ca asa au fost toate deciziile pana acum (...) Rezultatul este stiut de toata lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru ca pana acum asta e practica unitara a ICCJ, in toate cazurile anterioare au spus la fel", afirma Ponta.

Cel de-al doilea se refera la afirmatia europarlamentarului Monica Mocavei, care a acreditat ideea ca procurorul general al Romaniei ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de "Lukoil".

"Trebuie sa se cerceteze ceea ce se scrie in presa ca Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpusi sau alte bunuri. Familia Nitu lucreaza impotriva justitiei, lucreaza cu politicul. Sotia sa a facut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e sefa acelor procurori care lucreaza la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstructionarea justitiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin si este tradare nationala", este afirmatia facuta de Macovei, care i-a determinat pe inspectorii judiciari sa intocmeasca acest raport.

In legatura cu acelasi dosar, Inspectia Judiciara a efectuat cel de-al treilea raport, cu privire la afirmatiile premierului Victor Ponta, care spunea ca Guvernul nu intervine in justitie in cazul Petrotel-Lukoil, dar ca sustine salvarea locurilor de munca ale angajatilor si plata salariilor catre acestia, cerandu-i ministrului Justitiei sa transmita tuturor, in mod corect, acest mesaj.

"Imi doresc ca, ori de cate ori este vorba de locuri de munca, sa avem o pozitie foarte clara, de salvare a acestora. Vreau sa spun inca o data - si il rog pe ministrul Justitiei sa transmita corect ceea ce am spus - e foarte bine ca justitia sa isi faca datoria, ca cei care au pagubit statul sa plateasca si sa recuperam prejudiciile. Ii felicit pe toti procurorii si judecatorii care ne ajuta sa ii pedepsim pe cei vinovati. In acelasi timp, trebuie sa avem grija - ca noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecatorului - de...in cazul Lukoil sunt 3.500 de angajati. Ma bucur ca o sa isi primeasca salariile vineri si sa avem de fiecare data o gandire de a salva locurile de munca si interesele economice", spunea Ponta, in cadrul sedintei de guvern din 6 octombrie.

Cel de-al patrulea raport al IJ are legatura cu declaratiile facute la Realitatea TV, de presedintele Traian Basescu, care, raspunzand unei intrebari, a spus ca in dosarul Microsoft vor mai aparea surprize, inclusiv persoane.

Seful statului nega la acel moment ca in dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexa informatie am avut-o in 2009 legata de posibila fraudare si acea informatie intr-o maniera mult mai in detaliu a fost transmisa DNA si de acolo a inceput usor, usor", afirma presedintele Traian Basescu, precizand ca informarea a venit de la serviciile romanesti.

Intrebat daca vor mai fi surprize in acest dosar, Basescu a spus: "Da, vor mai fi".