Treisprezece localitati sunt afectate de inundatii in judetul Giurgiu, unde 3.800 de hectare de teren au fost acoperite de ape, iar patru drumuri sunt inchise circulatiei, arata ultimul bilant dat publicitatii joi de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Cursurile au fost suspendate in mai multe unitati de invatamant din Teleorman, fiind inchise mai multe drumuri.

Conform sursei citate, joi dimineata in acest judet sunt afectate de inundatii 13 localitati, respectiv: Iepuresti, Calugareni, Singureni, Vanatorii Mici, Roata de Jos, Crevedia Mare, Bulbucata, Bucsani, Clejani, Letca Noua, Comana, Hotarele si Mihailesti, relateaza Mediafax.

In Mihailesti s-au produs primele inundatii in noaptea de miercuri spre joi, in aceasta comuna cateva anexe gospodaresti si un drum fiind acoperite cu ape in urma ploilor torentiale.

Bilantul inundatiilor arata ca joi dimineata in judetul Giurgiu sunt inundate 3.800 de hectare de teren, respectiv 1.451 hectare de teren agricol, 1.513 hectare de pasune si 836 hectare de padure.

De asemenea, au fost inundate 141 de curti si gradini, trei podete si mai multe drumuri, joi dimineata fiind inchise circulatiei DJ 412 C- Podul Pescari, DC 191 Vadu Lat - Anghelesti, DC 105 Iepuresti - Chirculesti si DC 139 Bulbucata - Teisori. Inundatii s-au produs si pe alte tronsoane de drum, insa pe acele sosele se poate circula.

In localitatile Calugareni si Roata de Jos sunt fantani inundate, iar apa potabila este distribuita oamenilor de catre autoritati. Dupa retragerea apelor, specialistii de la Directia de Sanatate Publica vor analiza calitatea apei din fantani si le vor dezinfecta.

In comuna Bulbucata, un boldoexcavator al primariei a intervenit pentru ridicarea a doua diguri de pamant cu lungime totala de 50 metri, iar localnicii si cei de la comitetul pentru situatii de urgenta au pus 220 de saci de nisip pentru a apara cinci gospodarii care au gradinile partial inundate si unde efectele inundatiilor riscau sa se amplifice.

Pompierii, ajutati de jandarmi si membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, au intervenit in unele dintre localitatile afectate pentru a largi si decolmata canalele de scurgere si pentru evacuarea apei din rigole.

Judetul Giurgiu se afla sunt avertizare cod galben pentru raurile mici din bazinul inferior al Argesului si cod portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice ale raurilor Neajlov si Sabar. Joi dimineata, nivelul raurilor Dambovnic si Sabar este in stationare, in timp ce pe Neajlov si Glavacioc se inregistreaza usoare cresteri.

  • Teleorman: Cursuri suspendate in mai multe scoli, unele drumuri fiind inchise din cauza inundatiilor

Cursurile au fost suspendate, joi, in mai multe unitati de invatamant din Teleorman, decizia fiind luata in conditiile in care elevii si profesorii nu pot ajunge la scoli din cauza drumurilor inundate, autoritatile anuntand ca cinci drumuri judetene si un drum european sunt inchise.

Astfel, conform datelor transmise agentiei Mediafax de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Teleorman, cursurile au fost suspendate la scoala gimnaziala din localitatea Dracsani, la scolile din Dulceanca si Albesti, care sunt structuri ale Scolii Gimnaziale Vedea, dar si la gradinita din localitatea Talpa.

In alte zone scolile au fost deschise, insa elevii nu au putut ajunge din cauza drumurilor acoperite de ape.

La scoala gimnaziala din Garbesti, peste jumatate din elevi si un cadru didactic nu au putut ajunge la cursuri din cauza ca accesul dinspre satul Belciug catre restul comunei este foarte dificil. In plus, la scoala din localitatea Frumoasa 12 elevi absenteaza, din cauza ca drumul dintre localitatile Frumoasa si Pauleasca a fost inundat.

Mai multe tronsoane de drumuri judetene sunt inchise circulatiei joi dimineata, din cauza inundatilor.

Conform Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta(CJSU) Teleorman, sunt inchise drumul European E 70 in comuna Draganesti Vlasca, DJ 612A in comuna Dracsanei, satul Vechi, DJ 612A, in comuna Dracsenei, satul Orbeasca, DJ 601F in comuna Vedea, satul Dulceanca, DJ 703, in comuna Necsesti, satul Gardesti si DJ 503, in comuna Draganesti Vlasca.

In cursul noptii de miercuri spre joi, pompierii din Teleorman, ajutati de cei din Bucuresti, au continuat sa intervina pentru evacuarea apei din sase localitati, respectiv la Peretu, Scurtu Mare, Plosca, Dobrotesti, Silistea Gumesti si Tiganesti.

In localitatea Beuca, unde 45 de persoane sunt izolate dupa ce apele raului Burdea au iesit din matca, miercuri, pompierii supravegheaza zona si distribuie localnicilor alimente si apa, militarii fiind pregatiti sa intervina pentru a-i ajuta pe sinistrati, la care se poate ajunge doar cu barca pneumatica.

Joi dimineata, in judetul Teleorman sunt afectate de inundatii 38 de localitati, 38 de persoane sunt evacuate, dintre care 36 la Tatarastii de Jos, sat Obartu si doua la Plosca, iar 47 de case sunt izolate. De asemenea, au fost inundate 105 case, 850 de gradini, curti si gospodarii, 937de anexe gospodaresti, iar 14 poduri au fost avariate de viituri. Apele au acoperit 22 de kilometri de drumuri judetene si 25 kilometri de drumuri comunale. De asemenea, 1.220 de fantani nu mai pot fi folosite.