Agentul Romaniei in justitia UE avertizeza autoritatile romane: Se inmultesc actiunile Comisiei Europene de sanctionare a Romaniei. Reprezentantii ministerelor au obligatia sa urmareasca Jurnalul Oficial al UE

de CZ     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 18:56 Actualitate | Esenţial

​Agentul guvenamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), Razvan-Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, a atras atentia, miercuri, reprezentantilor celorlalte ministere romanesti asupra cresterii numarului de actiuni de sanctionare a Romaniei initiate de Comisia Europeana, precum si asupra aparitiei tot mai multor situatii in care tara nu transpune directivele europene in legislatia nationala. In plus, oficialul MAE le-a amintit reprezentantilor ministerelor si altor institutii romanesti ca au obligatia de a urmari Jurnalul Oficial al UE.

Oficialul MAE a coordonat miercuri o sedinta a Grupului de Lucru Contencios UE (GLCUE) cu reprezentantii celorlalte autoritati romanesti reprezentate in acest grup, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

"Agentul guvernamental a atras atentia reprezentantilor institutiilor participante asupra cresterii numarului de actiuni declansate de Comisia Europeana, precum si a numarului de directive netranspuse", se arata intr-un comunicat al MAE, remis HotNews.ro.

"De asemenea, acesta a atras atentia asupra trendului ascendent al numarului de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisie pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere", a subliniat MAE.

In acest sens, agentul Romaniei in justitia UE a solicitat reprezentantilor institutiilor romanesti sa ia masurile necesare pentru transpunerea legislatiei UE restante si pentru clasarea actiunilor declansate de Comisia Europeana, potrivit comunicatului MAE.

Razvan Horatiu Radu a cerut masuri si in privinta spetelor aflate pe rolul Curtii de Justitie a UE (CJUE).

Alte masuri cerute de agentul Romaniei la Curtea de Justitie a UE:
 • "Razvan Hotatiu Radu a propus institutiilor reprezentate in GLCUE sa aiba o atitudine proactiva in contextul tuturor dosarelor aflate pe rolul CJUE si sa identifice mecanisme apte sa asigure atat transpunerea in termen a directivelor UE, cat si aplicarea corecta a dreptului UE.
 • In acest scop, MAE prin Agentul guvernamental va oferi sprijinul necesar pentru o diseminare corespunzatoare a legislatiei UE si a jurisprudentei CJUE".
 • "A fost subliniata necesitatea unei stranse cooperarii interinstitutionale".
 • Ministerele si celelalte institutii romanesti reprezentate in grupul de lucru trebuie "sa isi intensifice eforturile pentru a asigura o abordare proactiva in contextul actiunilor in care Romania este implicata".
 • Agentul Guvernamental a subliniat ca insitutiile romanesti au obligatia sa urmareasca Jurnalul Oficialul al UE si sa identifice actiunile directe si cererile preliminare formulate de instante ale altor state membre, in care este oportuna formularea unor cereri in interventie din partea Romaniei, respectiv transmiterii de observatii scrise.
Grupul de Lucru Contencios UE (GLCUE) este un grup interministerial permanent format din reprezentanti ai tuturor ministerelor, dar si ai altor institutii ale administratiei publice centrale si locale, constituit in vederea asigurarii unei cooperari interinstitutionale eficiente in pregatirea reprezentarii Romaniei inaintea CJUE.

Agentul Guvernamental gestioneaza in prezent 69 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, toate aflate in faza precontencioasa.

De la data aderarii si pana in prezent, Romania nu a suferit nicio condamnare in fata CJUE pentru neindeplinirea obligatiilor de stat membru, subliniaza MAE.

In ceea ce priveste cererile avand ca obiect pronuntarea unor decizii preliminare (art. 267 TFUE), in perioada august - decembrie 2014, Romania a depus observatii scrise sau a sustinut pledoarii in 9 cereri preliminare  formulate de instante nationale.

Totodata, in perioada de referinta, CJUE a solutionat 3 cereri preliminare formulate de instante din Romania (cauza C-268/13, Petru, cauza C-331/13, Nicula si cauza C-304/13, APIA Timis) si au fost prezentate concluziile Avocatilor generali in doua cauze in care Romania a formulat observatii scrise (cauzele conexate C-401/13 si C-432/13, Balasz si cauza C-477/13, Angerer).

Potrivit sursei citate, in anul 2013, Romania a formulat observatii scrise si in doua cereri de emitere a unui aviz de catre CJUE (Avizul 1/13 privind existenta unei competente exclusive a UE cu privire la acceptarea aderarii unei tari terte la Conventia de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii; Avizul 2/13 privind compatibilitatea proiectului de Acord privind aderarea UE la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale).

Curtea s-a pronuntat la data de 14 octombrie 2014 in Avizul 1/13, urmand ca pronuntarea in Avizul 2/13 sa aiba loc la data de 18 decembrie 2014, in acest caz.

Tot in aceasta perioada, Guvernul Romaniei a formulat cereri de interventie in doua cauze aflate pe rolul Curtii si Tribunalului (cauza C-358/14, Polonia/Parlamentului European si Consiliului si T-185/14 Jose Freitas/Consiliului si Parlamentului European). Totodata, Romania a formulat o actiune in anulare inregistrata pe rolul Tribunalului, respectiv cauza T-784/14, Romania/Comisiei Europene.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1992 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Se simte prezenta lui Aurescu la MAE... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 19:01)

  Lucky1 [utilizator]

  Nici nu a trecut o luna si incepe sa se vada ce important este ca Ministrul sa fie un bun profesionist. Intreg Ministerul incepe sa functioneze profesionist.

  Pe cand vedem si alte schimbari in celelalte ministere???
  • +2 (4 voturi)    
   Hai cu UE! (Miercuri, 10 decembrie 2014, 19:56)

   Texanul Petrolist [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Ce mare diferenta de mentalitate in guvernare!

   1) UE: "Disziplin und Ordnung": Grupuri de lucru la nivel de experti (reali), policy makers, si lideri, comunicare formala (Jurnalul UE), observatii scrise, documentate, raportate formal, proceduri standard, etc.

   2) Romania: Guvernanre pompieristica, spirit de gloata: comunicare in talk-show-uri la televizor sau in balacareli interne in partid, documentare din presa (de can-can), decizii impulsive (ordonante de urgenta), luate pompieristico-adhoc, se schimba/impart mereu ministere, functii, agentii, nu exista raspundere, proceduri, procedee de documentare informala, "espertii" sunt de la Spiru', etc.

   Numai birocratia tehnocratico-formala "plictisitoare", bazata pe expertiza si specialisti poate sa fie SCALABILA gestionarea dezvoltarii complexe ce aduce prosperitate tip "vest". Nu exista nici o natiune prospera si dezvoltata bazata pe pompierism, circ, si guvernare ca la Antena 3 sau Golden Blitz.

   Asa ca hai cu UE! Reformati metodele de guvernare ca sa poata sa scaleze si societatea romaneasca spre prosperitate!
  • -1 (1 vot)    
   da. (Miercuri, 10 decembrie 2014, 20:14)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Da' nu pot sa uit de lansarea de carte "gazduita" de puscariasul nastase.
   • 0 (0 voturi)    
    atat timp cat face treaba buna (Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:20)

    ColonelTurcescu [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    la guvern il judecam pentru cum guverneaza. Ca si persoana il judecam dupa ce clisee vrem noi. Apropo, oare cat o sa fim sanctionati anul asta pentru conditiile din inchisori ?
   • 0 (0 voturi)    
    Da Caesar-ului ce-i al lui Caesar... (Joi, 11 decembrie 2014, 3:05)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    Faptul ca a participat la deschiderea de carte a lui Adrian Nastase nu are legatura cu ceea ce i se imputa exclusiv dlui A. Nastase. Are legatura cu respectul pe care il poarta unui fost Ministru de Externe care probabil a contribuit la formarea sa ca diplomat.

    Trebuie sa recunoastem ca dl. Nastase este un tip instruit, inteligent iar faptul ca s-a coborat in noroiul coruptilor a constituit si constituie o mare pierdere pentru natiunea noastra.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri