Guvernul va aproba miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta in vederea rezolvarii problemei controlului judiciar aparute in urma unei decizii a Curtii Constitutionale. "Domnul ministru Cazanciuc a prezentat proiectul sub forma de ordonanta de urgenta, ca sa nu intram in vacanta parlamentara, privind modificarea Codului de procedura penala in urma deciziei Curtii Constitutionale referitoare la controlul judiciar. O adoptam astazi (n.red. miercuri), intra in vigoare si nu mai este niciun fel de problema", a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

"In urma intalnirii pe care am avut-o ieri cu reprezentantii CSM, Inaltei Curti si Ministerului Public am ajuns la concluzia ca solutia ar fi ordonanta de urgenta. Am primit azi dimineata (n.red. miercuri) si avizul CSM-ului, suntem in perfecta legalitate", a declarat la randul sau ministrul justitiei, Robert Cazanciuc.

Ponta declarase initial ca modificarile privind controlul judiciar vor fi facute prin lege de catre Parlament. Acest anunt a starnit critici dure deoarece ar fi dus la intarzierea rezolvarii problemei. In cursul zilei de mari, Victor Ponta si ministrul justitiei au avut o discutie si cu insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.

  • UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru rezolvarea problemei controlului judiciar, in forma propusa de DNA. Controlul judiciar poate fi dispus pentru 60 de zile, cu posibilitate de prelungire pana la doi ani

Reamintim ca DNA a propus la sfarsitul saptamanii trecute aprobarea de urgenta a unei Ordonante privind dispunerea controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile si cu posibilitatea prelungirii succesive pentru aceeasi perioada pana la maxim doi ani, dupa aceasta masura a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, i-a transmis o scrisoare ministrului Justitiei in care sustine necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite, se arata intr-un comunicat al DNA.

Initiativa vine dupa ce, in data de 4 decembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 211 - 217 din Codul de procedura penala care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si controlului judiciar pe cautiune, intrucat nu prevad durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.

La propunerea Ministerului Justitiei, Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 10 decembrie 2014, o Ordonanta de Urgenta prin care se modifica prevederile noului Cod de procedura penala astfel incat sa corespunda cerintelor Curtii Constitutionale, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Actul normativ a fost elaborat in urma consultarilor cu reprezentantii intregului sistem judiciar in cadrul unei sedinte de lucru convocate de Ministerul Justitiei marti, 09 decembrie 2014, si la care au participat reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede:

  •         in cursul urmaririi penale, masura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune se poate dispune de catre procuror pe o durata de cel mult 60 de zile.
  •         controlul judiciar sau controlul judiciar pe cautiune poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile.
  •         inculpatul poate face plangere la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.
  •         in cursul urmaririi penale, durata masurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cautiune nu poate sa depaseasca 1 an, daca pedeapsa prevazuta de lege este amenda sau inchisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 5 ani.
  •         in cursul etapei camerei preliminare si al fazei de judecata masura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune se poate dispune de catre judecator pe o perioada de cel mult 60 de zile, cu obligatia judecatorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat mentinerea masurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cautiune sau daca au aparut temeiuri noi, care sa justifice luarea acestei masuri.
  •         in cursul judecatii in prima instanta, durata totala a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi 5 ani.

Potrivit acestui act normativ, toate masurile preventive de control judiciar si/sau control judiciar pe cautiune, aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, continua si se mentin, iar in termen de cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, procurorul, in cauzele aflate in cursul urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, si instanta, in cursul judecatii, verifica, din oficiu, daca subzista temeiurile care au determinat luarea masurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune ori daca exista temeiuri noi care justifica una dintre aceste masuri preventive, dispunand, dupa caz, prelungirea, mentinerea sau revocarea masurii preventive.