Guvernul ar putea discuta, in sedinta Executivului de miercuri, adoptarea unei ordonante de urgenta prin care autoritatile de management aferente Programului Operational Sectorial transport (AM POST) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS MEDIU) de la ministerele Transporturilor si Mediului vor fi preluate de catre Ministerul Fondurilor Europene condus de ministrul Eugen Teodorovici, au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

  • UPDATE Guvernul a amanat pentru urmatoarea sedinta aprobarea actului normativ privind transferul autoritatilor de management de la transporturi si mediu la Ministerul Fondurilor Europene. Urmatoarea sedinta de Guvern va avea loc vineri, cand va fi aprobat si proiectul de buget pe 2015.

Masura trecere AMPOST si AM POS Mediu vine dupa ce din martie MFE a preluat si autoritatile de management pentru POSDRU si POS CCE. Ordonanta de urgenta din martie mai prevede ca, in perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Asistenta Tehnica.

Discutii privind preluarea AM POST si AM POS Mediu, autoritati de management care gestioneaza cele mai mari fonduri europene aferente programelor operationale sectoriale, au existat inca din 2013.

Pe atunci se scria ca Guvernul va desfiinta autoritatile de management pentru fondurile structurale de la patru ministere, activitatea acestora urmand sa fie preluata de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), insa masura urma a fi luata pentru perioada de programare 2014-2020.

Conform unui memorandum adoptat de Guvern, privind discutiile cu Comisia Europeana pentru cadrul financiar multianual 2014-2020, vor fi desfiintate AM-urile de la ministerele Transporturilor (POS Transport), Mediului (POS Mediu), Economiei (POS Cresterea Competitivitatii Economice), Muncii (POSDRU), activitatea acestora urmand sa fie preluata de MFE, care are in prezent in subordine si AM pentru programul de asistenta tehnica.

Singura autoritate de management care ar urma sa nu fie preluata de MFE este cea aferenta ministerului Dezvoltarii condus de Liviu Dragnea.