Premierul Victor Ponta pare sa stea pe o majoritate confortabila in Parlament, cu o saptamana inainte sa-s trimita propunerea pentru cel de-al patrulea Guvern pentru a primi votul de incredere al legislativului. Presedintele PSD are nevoie de 285 de deputati si senatori pentru a mai ramane prim-ministru, iar daca socotelile lui de acasa se vor potrivi si peste doua saptamani cu cele din targul politicii, se va putea baza pe vreo 340 de alesi in 22 decembrie, la votul in plenul comun. Cheia stabilitatii in barca lui Ponta este la cei 50 de parlamentari UNPR, cu rezerva ca generalul Oprea a mai tradat in trecut PSD-ul. Nici conservatorii nu se mai simt asa bine alaturi de PSD dupa ce Dan Voiculescu a ramas la inchisoare, iar Victor Ponta a ratat Cotroceniul.

Victor Ponta (dreapta) si Gabriel Oprea (stanga)Foto: Guvernul Romaniei

De partea cealalta, presedintele ales Klaus Iohannis nu prinde la Cotroceni inchegarea noului Guvern, pentru ca investirea lui vine la o saptamana dupa ce Ponta isi trimite propunerea de Cabinet in legislativ. Pe 22 decembrie, Parlamentul urmeaza sa dea votul pentru investirea Guvernului, in aceeasi zi cu sedinta solemna in care Iohannis preia mandatul de presedinte al tarii.

Puterea si Opozitia in Parlament, pe grupuri politice

In Camera Deputatilor, Ponta se bazeaza pe:

  • PSD -ul pe care il conduce. Are 152 de deputati gata sa puna bilele potrivite in urna potrivita pentru Guvernul Ponta 4. Chiar daca proaspat exclusul Marian Vanghelie, secondat de Mircea Geoana, va reusi sa-i fure lui Ponta din deputati.
  • UNPR. Batalionul lui Gabriel Oprea dispune de un efectiv de 35 de deputati, care nu vor intoarce armele impotriva lui Ponta, dupa cele mai recente declaratii publice ale generalului.Duminica, insa, Ponta a criticat, ca inaplicabil, vechiul proiect al UNPR de impozitare a averilor mari.
  • PC. Din inchisoare, Dan Voiculescu a mai ramas cu 13 deputati in partid, plus trustul media. De remarcat, insa, ca in ultima vreme Antena 3 a inceput sa-l atace pe presedintele oficial al PC, vicepremierul Daniel Constantin, prietenul lui Victor Ponta.
  • PLR. Cei 22 de deputati care au dezertat din PNL dupa Tariceanu au grup parlamentar cu conservatorii si emit pretentii pentru ministere-cheie, in principal Finante, Economie, Transporturi.
  • Minoritatile nationale altele decat cea maghiara asigura, de regula, cu cei 17 deputati ai lor, sprijinul pentru orice Guvern care isi incheaga o majoritate. Totusi, Iohannis vine din randul minoritarilor, iar formatiunea politica pe care a condus-o, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, are deputatul (Ovidiu Gant) care a strans cele mai multe voturi din grupul minoritatilor.
  • PP-DD. Dan Diaconescu sta la fel de rau la Camera Deputatilor ca la camera de luat vederi, dar tot mai are 7 deputati, dupa ce a anuntat excluderea a 6 alesi.

Total: 246 de deputati contabilizati pentru Guvernul Ponta 4, la care se mai pot adauga si cele 18 voturi ale UDMR, care a anuntat ca iese din Cabinet, dar sustine viitorul Executiv.

De partea cealalta, Opozitia, are, cel putin pe hartie, doar 122 de voturi impotriva lui Ponta, in Camera, si nici acelea asigurate. PNL (fara democrat-liberali) are 73 de deputati, PDL - 36, iar PMP - 13, insa sefa Miscarii Populare, Elena Udrea, a inceput sa ameninte, pe fata, lideri ai PDL cu dezvaluiri in scandalul restituirii proprietatilor.

In rest, mai raman 14 deputati cu apartenenta incerta.

In Senat, Guvernul Ponta no. 4 se poate baza - tot pe hartie, cel putin - pe:

  • PSD- 64 de voturi, dupa excluderea lui Mircea Geoana.
  • UNPR - 15 voturi, inclusiv pe al lui Gabriel Oprea, vicepremier si ministru de Interne, in acest moment.
  • PC are 9 senatori, iar
  • PLR are 6 oameni in Senat, inclusiv presedintele acestui for, Calin Popescu-Tariceanu.

Total: 94 de senatori de la PSD, UNPR, PC si PLR care, cel putin in acest moment, sustin oficial Guvernul Ponta 4. Acestora li se adauga si cei 8 senatori UDMR, maghiarii exprimandu-si intentiile de a sustine din Parlament Guvernul Ponta 4.

Grupurile parlamentare ale Opozitiei strang abia 60 de parlamentari in acest moment (PNL - 39, PDL- 19, PMP- 1 la care se adauga Geoana).

Mai raman 6 neafiliati incerti, dintre care 2 sunt inca fideli lui Dan Diaconescu, dupa cele mai recente declaratii publice.

Asadar, Ponta ar avea pentru sustinerea Guvernului sau cu numarul 4 in jur de 340 de voturi asigurate si fara UDMR, in conditiile in care are nevoie de un minimum de 285 de parlamentari. In momentul de fata, Parlamentul are 401 deputati si 168 de senatori.