La opt luni dupa ce a gasit pe strada un portofel cu aproape 1.000 de lei pe care l-a returnat, gestul ei impresionand sute de persoane care au incercat sa o ajute, buzoianca Loredana Neagu, de 20 de ani, locuieste in continuare in casa ei darapanata, dar pana la Craciun va avea o locuinta noua, scrie Mediafax.

Tanara de etnie roma, din localitatea buzoiana Berca, mama a doi copii - o fetita in varsta de un an si un baiat de patru ani - a gasit pe strada, in luna aprilie, un portofel cu aproape 1.000 de lei si cu acte, pe care l-a predat Politiei. Ea spunea atunci ca niciodata in viata ei nu a vazut atat de multi bani si ca niciun moment nu s-a gandit ca si i-ar putea insusi.

In urma gestului sau, sute de persoane sau organizatii i-au sarit in ajutor, oferindu-i bani, materiale de constructii pentru a-si ridica o casa sau haine pentru cei doi copii.

In luna noiembrie, Asociatia "Habitat for Humanity" Romania a inceput lucrarile pentru constructia unei case pentru Loredana.

Zeci de voluntari din intreaga tara, dar si din strainatate au pus umarul la ridicarea locuintei, printre acestia aflandu-se si membrii trupei Voltaj, care au mers marti la Berca.

"Ne-am hotarat sa punem umarul pentru ca stim gestul pe care l-a facut Loredana. Ne gandim ca lumea ar trebui sa stie ca ajutorul poate fi oferit in foarte multe feluri. Nu poti ajuta cu bani sau obiecte, exista si acest fel de ajutor si oricine il poate da. Este pentru prima data cand participa toata formatia la o astfel de actiune, pana acum a mai participat doar Calin. Decizia de a ne implica a venit si in ton cu noul nostru single ᅡDe la capatᅡ iar astazi Voltaj a luat-o de la capat cu aceasta activitate", a spus Gabriel Constantin, unul dintre membrii trupei Voltaj, care marti a zugravit peretii unui dormitoar al casei in care va locui Loredana.

Valeriu Ionescu, un alt membru al trupei Voltaj, a explicat ca se ocupa de finisaje, dupa ce colegii sai au zugravit.

"Eu sunt la finisaje, dau cu o pensulica pe unde n-au dat ei bine cu trafaletul. Nu e greu. Pentru colegii mei care pun parchetul este mai greu. Tatal meu e constructor, sef de santier, ii calc pe urme se pare, eu sunt acum diriginte de santier, mai mult cu indicatiile", a spus Valeriu Ionescu.

Solistul trupei Voltaj, Calin Goia, a pus parchetul in casa Loredanei.

"De mai bine de cinci ani lucrez cu aceasta asociatie, ii sprijin cum pot, cu mediatizarea, cu ce putem, ducem vestea pentru ca lumea sa afle ca se poate face ceva. E o luare de pozitie, un exemplu. Am varuit, am dat cu glet, pun parchetul, nu e asa greu. La final vom avea satisfactia ca dormitorul este pus de noi", a afirmat Calin Goia.

Toate lucrarile facute marti au avut loc in prezenta Loredanei.

Tanara locuieste in continuare in casa ei darapanata, cu doua camere, la marginea localitatii Berca, alaturi de cei doi copii ai sai, de parinti, de cei cinci frati si de nepoti, in total 14 oameni. Intr-o camera sunt trei paturi, in timp ce mama Loredanei isi asterne o plapuma pe jos pentru a se putea odihni noaptea.

Loredana spune insa ca viata i s-a schimbat radical dupa ce oameni din intreaga tara au reactionat la povestea ei si spera ca de Craciun se va putea muta in noua casa si le va putea impodobi copiilor un bradut, de care pana acum nu s-au putut bucura.

"Le multumesc tuturor, nu ma asteptam ca gestul meu din primavara sa aiba asa urmari. Eu spun ca trebuie sa faci un bine din suflet, nu sa astepti o recompensa. Fiecare ajutor pentru mine a contat, indiferent cat si cum a fost Sper sa fie gata casuta mea pana la Craciun. E greu acolo unde traim, intr-o camera mi-a plouat acum. Copiii abia asteapta sa se mute in casa lor noua. Pe baiat l-am adus aici si i-am spus ca va avea dormitorul lui. Era in al noualea cer, s-a bucurat enorm", a afirmat Loredana Neagu.

Casa in care va locui tanara costa 20.000 de euro, are 60 de metri patrati si este compusa din doua camere, un living, baie si bucatarie, fiind construita pe o structura de lemn si un teren oferit cu titlu de cesiune pe durata de viata a cladirii de catre Primaria Berca.

"Ne-am apucat de casa la sfarsitul lunii noiembrie, acum suntem la finisaje, speram ca pana la Craciun sa fie gata, iar Loredana sa se poata bucura de tot confortul acestei locuinte. Loredana a fost zi de zi pe santier si a muncit cu voluntarii. E un suflet minunat, are o educatie aparte si valorile ei sunt cele care ne-au facut pe noi sa facem acest pas, sa o ajutam sa aiba o casa noua. Ea ne-a aratat demnitate, cinste si dorinta de a munci, valori pe care si noi le promvam!", a spus, la randul sau, Loredana Modoran, reprezentant al Asociatiei "Habitat for Humanity" Romania.

Aceasta a explicat ca materialele de constructie si toti banii folositi pentru construirea casei au venii din donatii - au fost companii care au donat materiale, iar mana de lucru a fost asigurata de voluntari din companii.

Dupa ce va fi terminata, casa va trebui mobilata si exista promisiuni de la oameni care stiu povestea Loredanei si care o vor ajuta cu mobila.