Stefan Zoller, ex-sef la EADS Deutschland Gmbh si suspect in cadrul anchetei de coruptie ce vizeaza contractul cu statul roman de securizare a granitelor Romaniei, nu e doar un mare boss ci si un apropiat al guvernantilor germani. El a fost invitat permanent al unor dejunuri si intalniri de lucru cu ministri si secretari de stat. A zburat peste mari si tari cu delegatii oficiale si a fost chiar comesean al cancelarului Angela Merkel, la pranzul in cerc restrans cu fostul presedinte al Braziliei, Lula da Silva. Zoller face parte din categoria sefilor de companii din industria de armament care, in ritm saptamanal, se intalnesc cu oficiali germani, pentru a obtine favoruri pentru bransa lor de activitate.

Dr. Stefan Zoller are 56 de ani, a studiat la Universitatea Eberhard Karls din Tubingen, unde si-a luat si doctoratul, in 1989. A fost CEO pana in 2012 la Cassidian SAS, sectorul industriei de armament din cadrul EADS, director executiv la Airbus DS Optronics GmbH, Carl Zeiss Optonics GmbH si director al EADS North America, Inc. Fostul sef al EADS Deutschland este suspectat a fi avut cunostinta despre mita platita in cadrul a doua contracte de securizare a frontierelor, din Romania si Arabia Saudita.

Printre suspecti

Informatia "neconfirmata" a fost publicata de manager-magazin online, publicatia economica a concernului mass-media Spiegel, in editia sa de duminica. Conform acesteia, "fostul sef al EADS Deutschland, Stefan Zoller, face parte din cercul suspectilor in cadrul scandalului de coruptie legate de concernul aviatic si de armament Airbus Group (fost EADS)".

Fata de Spiegel, Zoller infirma faptul ca ar fi avut cunostinta de ceva si declara: "Ca fost raspunzator in perioada respectiva, am un mare interes in elucidarea neconditionata a cazului, la care voi contribui". Un punct de vedere al procuraturii din Munchen n-a putut fi obtinut de Spiegel. Aceasta a confirmat insa saptamana trecuta efectuarea unor perchezitii la concernul Airbus, legate de afacerile derulate in cadrul sectorului de armament al concernului.

"Ancheta vizeaza suspiciunea de mita data oficialitatilor straine, ca si evaziunea fiscala", iar pentru moment "in vizorul anchetatorilor s-ar afla un numar redus de suspecti", a comunicat procuratura germana, citata de Spiegel.

Despre raziile din luna octombrie a relatat si Suddeutsche Zeitung, la inceputului lunii decembrie a acestui an. Acestea au avut loc la centrele Airbus Defence and Space GmbH din Munchen, Manching (de langa Ingolstadt), Ulm si Friedrichshafen. Conform informatiilor publicatiei germane, oficiali din Romania si Arabia Saudita ar fi fost mituiti pentru acordarea de contracte pentru securizarea frontierelor acestor tari, cu un volum investitional de 1,8 miliarde de euro.

Printre lobby-sti

In luna aprilie 2014, partidul Stangii (Die Linke) a adresat o intrebare oficiala guvernului legata de contactele acestuia cu lobby-istii industriei de armament in perioada septembrie 2009-ianuarie 2014. Raspunsul cu lista intalnirilor a venit pe 27 de pagini. O trecere in revista a acestora arata ca, de exemplu, fostul ministru al apararii Thomas de Maiziere si secretarii sai de stat s-au intalnit in 2012 de 47 de ori, iar in 2013 de 49 de ori cu managerii de top ai concernelor de armament. Cum s-ar spune, discutiile au avut loc saptamanal.

Iar aceasta ar explica de ce "in Ministerul Apararii sunt luate in considerare la achizitii, in mod constant, interesele industriasilor". Dar nu numai atat. Secretarul de stat Beemelmans a decis in decembrie anul trecut si "in regie proprie" - lucru pentru care a fost ulterior pensionat "silit" -, acordarea de catre minister a unei compensatii de 55 de milioane de euro firmei MTU, pentru reducerea unei comenzi publice de motoare pentru Eurofighter.

Pe baza acestui model, EADS/Airbus ar fi cerut si ea o despagubire de stat de 900 de milioane de euro, pentru o promisiune si "necomandarea unor Eurofighter niciodata construite", cum este ironizata cererea companiei, in comunicatul de presa al Stangii.

Din comunicatul Bundestag-ului reiese ca Stefan Zoller, ca reprezentant al EADS, a fost intre 3.12.2009 si 2012 de 23 de ori in discutii, la masa sau in calatorii oficiale cu cancelarul, ministrii si secretari de stat germani ai apararii, de externe sau ai economiei si energiei. Pe langa dejunul cu Merkel si fostul presedinte brazilian Lula da Silva (in 3.12.2009), el a zburat cu delegatii oficiale in Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Qatar, Bahrain, India si Singapore.

Fostii ministri liberali Philipp Rosler sau Guido Westerwelle, dar si Karl Theodor zu Guttenberg (CSU- fost ministru al economiei si apararii) sau Thomas de Maiziere (CDU- actual ministru de interne) s-au intalnit, unii in mod repetat, cu Zoller.

De exemplu, discutia din 19 ianuarie 2011 intre ministrul economiei Philip Rosler si managerul EADS, Zoller, s-ar fi soldat cu o modificare a contractului dintre statul german si EADS pentru livrarea de avioane de transport militare A400M. In decembrie 2010, comisia de expertiza a Ministerului Apararii german a propus o reducere a numarului de avioane achizitionate. In urma discutiei cu Rosler, pretul unui avion ar fi crescut de la 155 la 175 de milioane de euro, ceea ce ne poate face sa credem ca diferenta de pret ar fi acoperit reducerea numarului de avioane comandate la EADS.

Conditii contractuale avantajoase, obtinerea de autorizatii de export chiar si in tarile in care democratia e inca un cuvant strain, despagubiri de stat pentru reduceri de comenzi ale unor produse inca in dezvoltare, dar si "locuri caldute" pentru politicieni si fosti demnitari publici ramasi "fara serviciu" sunt tinte ale lobby-ului industriei de armament, din care a facut parte si Stefan Zoller, ca sef in cadrul concernului EADS/Airbus, pana nu demult.

Acum, numele lui ar apare ca suspect in ancheta procuraturii din Munchen, care, paralel cu cea din Romania, incearca sa faca lumina intr-un caz de coruptie cu multe zerouri. Nu putem inca sti daca acuzatiile se vor adeveri. Cert este insa ca in Romania, in Germania, in toata Europa si la nivel mondial afacerile dintre stat si industria de armament, stimulate de un lobby puternic si eficient, contin permanent o tusa "de gri".