Patriarhul Daniel le-a transmis senatorilor sa respinga initiativa legislativa a lui Remus Cernea, care prevede eliminarea obligativitatii orelor de Religie in scoala. Anuntul a fost facut de senatorul Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Dumitrescu afirma ca Biroul Permanent al Senatului a primit "o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie. Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative". Propunerea legislativa a trecut deja de Camera Deputatilor, unde a fost adoptata tacit.

Patriarhul DanielFoto: Agerpres
  • Cererea Patriarhului Daniel vine in conditiile in care Curtea Constitutionala a decis ca Religia nu mai este obligatorie in scoala - in sensul in care parintii care vor sa isi inscrie copiii la materia Religie trebuie de acum inainte sa depuna cerere, si nu cei care vor retragerea de la Religie
  • Potrivit Constitutiei, in termen de 45 de zile prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia CCR

Senatorul Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului, a declarat la finalul sedintei Biroului permanent de luni, 8 decembrie 2014: "Biroul Permanent al Senatului a primit si o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie. Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de invatamant a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor", anunta Senatul intr-un comunicat trimis HotNews.ro.

Ce prevede initiativa legislativa pe care Patriarhul Daniel o vrea respinsa

Initiativa pe care Patriarhul Daniel le-a cerut senatorilor sa o respinga este propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea, adoptata tacit de Camera Deputatilor pe 19 noiembrie si in cazul careia Senatul este camera decizionala.

Initiativa prevede modificarea Legii Educatiei Nationale astfel incat disciplina Religie sa fie inlocuita in planurile-cadru ale invatamantului cu materia "Etica si cultura civica". Potrivit proiectului initiat de Remus Cernea, "elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se ofera posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani".

"La disciplina facultativa 'Religie', care poate fi predata incepand cu, cel mai devreme, clasa I, nu se acorda note, ci calificative care nu sunt luate in considerare la media generala", se mai arata in initiativa legislativa pe care Patriarhul Bisericii Ortodoxe o cere respinsa in Parlament.

Descarca de aici textul integral al propunerii legislative inainte de Remus Cernea:

Religia facultativa in scoli - Propunerea Legislativa a lui Remus Cernea

Potrivit parcursului legislativ al proiectului, Consiliul Economic si Social a acordat aviz Negativ propunerii, Consiliul Legislativ a acordat aviz Favorabil, Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor a acordat aviz Negativ, Comisia juridica, de disciplina si imunitati - aviz Favorabil, Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport - aviz Negativ, dupa care a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, pe 19 noiembrie 214.

Amintim ca Religia este materie obligatorie din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a, astfel ca elevii fac o ora de Religie saptamanal.

Ce a decis Curtea Constitutionala in urma cu o luna: Parintii care vor sa isi inscrie copiii la materia Religie trebuie sa depuna o cerere

Pe 12 noiembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Judecatorii Curtii au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale", a anunta CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Motivarea deciziei CCR nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial.

Articolele de lege declarate neconstitutionale de CCR

Legea invatamantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza intai: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza intai: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."

  • Constitutia prevede ca articolele de lege constatate ca fiind neconstitutionale "isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept".

Initiativa lui Remus Cernea nu este singura care prevede scoaterea Religiei ca materie obligatorie din scoli. Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania (ATER) au transmis Parlamentului, in urma cu aproape o luna, o propunere de act normativ prin care legislativul ar putea pune in acord Legea Educatiei cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), au anuntat tinerii intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Potrivit propunerii tinerilor, in cadrul ciclului gimnazial elevii ar trebui sa studieze Istoria religiilor, "urmand ca abia in ciclul liceal elevii sa poata opta pentru studiul unei religii in mod confesional cu profesori avizati de catre cultele recunoscute de catre stat". "Aceasta modificare este absolut necesara pentru a respecta libertatea de constiinta a copiilor care se afla in procesul de dezvoltare", argumenteaza Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania. Detalii aici

Citeste si: