Organizatia Hungarian Human Rights Foundation (HHRF), cu sediul la New York, a transmis Casei Albe o scrisoare de protest fata de decizia autoritatilor din Romania de a renationaliza sediul Colegiului reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe, scrie Mediafax. O delegatie condusa de presedintele organizatiei HHRF, Laszlo Hamos, s-a intalnit vineri cu oficiali de la Casa Alba.

Documentul transmis oficialilor americani, dupa care agentia ungara MTI a primit o copie, mentioneaza ca, la 26 noiembrie, o Curte de Apel din Romania a decis renationalizarea cladirii Colegiului Szekely Miko, construit de Biserica Reformata ungara in 1873 si confiscat in 1948 de regimul comunist.

"In acelasi timp, aceeasi Curte de Apel din Ploiesti a decis sa mentina condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a lui Attilo Marko, Tamas Marosan si Silviu Clim care in 2002 au decis, ca membri ai Comisiei speciale pentru Restituirea Proprietatilor bisericii, sa restituie aceasta proprietate proprietarului de drept mentionat mai sus", adauga documentul.

In scrisoare se mai arata ca, la 3 decembrie, Parlamentul Romaniei a votat pentru ridicarea imunitatii deputatului Attilo Marko, desi s-a pronuntat pentru mentinerea imunitatii deputatului roman Catalin Teodorescu, in acelasi caz.

La randul sau, episocopul Bisericii Reformate, Bela Kato, a transmis organizatiei Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) din New York ca, in conditiile in care "statul de drept nu este respectat in Romania", este gata sa se adreseze in acest caz Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

In document se mai arata ca 21 de membri ai Congresului i-au solicitat in iunie 2013 secretarului de Stat John Kerry sa ceara "Guvernului roman angajamente ferme pentru a pune capat nedreptatilor justitiei in privinta restituirii proprietatilor confiscate ilegal" si "sa protesteze fata de recenta lege privind restituirea proprietatilor bisericii", care reprezinta un regres in comparatie cu legislatia din 2002, si, de asemenea, sa urmareasca atent cazul Liceului Szekely Miko.

In scrisoare este evocat raspunsul de anul trecut al Departamentului de Stat, care a solicitat ca restituirea proprietatilor sa reprezinte o "prioritate-cheie" in Romania.

La 22 mai, opt membri ai Congresului i-au trimis o scrisoare secretarului de Stat John Kerry in care solicita Departamentului de Stat sa urmareasca evolutiile in cazul Scolii Reformate Szekely Miko.