Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa a dispus, luni, constituirea unui colectiv de lucru care sa elaboreze un set de acte normative, privind utilizarea in MApN a animalelor de serviciu, in urma reactiilor din mass-media aparute despre situatia lui Max, cainele-veteran al Armatei romane.

Cainele Max la parada de 1 DecembrieFoto: Mediafax

Potrivit unui comunicat al MApN, citat de Mediafax, Mircea Dusa a dispus constituirea unui colectiv de lucru care sa elaboreze, pana la sfarsitul acestei saptamani, un set de acte normative cu caracter intern (norme si instructiuni) privind utilizarea in M.Ap.N. a animalelor de serviciu.

De asemenea, la nivelul Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si informare publica a fost desemnat un grup de experti care sa realizeze, impreuna cu alte structuri ce detin animale de serviciu, un proiect de lege privind gestionarea si utilizarea acestora in conditiile respectarii legislatiei europene referitoare la protectia animalelor.

Mass-media a prezentat in ultima saptamana, dupa parada Armatei organizata cu ocazia Zilei Nationale, situatia dificila a lui Max, cainele-veteran al Armatei Romane, care a fost diagnosticat cu o boala grava, dirofilarioza, si ar fi ajuns intr-un adapost public daca o iubitoare de animale nu l-ar fi luat in grija. De asemenea, in aceasta perioada s-au deschis conturi in care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max.

Max este singurul caine al Armatei antrenat sa detecteze explozibili in tetrele de operatiuni. A efectuat doua misiuni in Afganistan in cadrul Batalionului 2 Infanterie "Calugareni" si a Batalionului 300 Infanterie "Sf. Andrei". Nascut in 2009, el a fost dresat si antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Rosioara Valentin.