Stefan Zoller, fost director al EADS Germania, ar fi fost pus sub acuzare in dosarul privind darea de mita pentru obtinerea unor contracte in Romania si Arabia Saudita, potrivit unor surse citate de publicatia Der Spiegel, preluata de Mediafax.

Stefan Zoller, fost director al EADS Germania pana in 2012, este una dintre persoanele puse sub acuzare in dosarul de coruptie care vizeaza concernul Airbus Group (fost EADS), relateaza Der Spiegel, citand surse anonime.

Dosarul se refera la dare de mita pentru obtinerea a doua contracte privind sisteme de securizare a frontierelor in Romania si Arabia Saudita. Intrebat de Der Spiegel, Zoller a negat faptul ca ar fi fost la curent cu presupusa dare de mita, precizand ca, in calitate de fost director al EADS Germania, "are tot interesul" ca acest caz sa fie elucidat.

Publicatia germana precizeaza ca informatia nu a fost confirmata de Parchetul din Munchen, cel care ancheteaza dosarul. Parchetul din Munchen a efectuat, saptamana trecuta, perchezitii la concernul Airbus in dosarul privind darea de mita pentru obtinerea unor contracte in strainatate si pentru evaziune fiscala.

Mai multe perchezitii au fost facute si in octombrie la sediile si filialele Airbus Defence und Space GmbH din Munchen, Ingolstadt, Ulm si Friedrichshafen. In urma acestor perchezitii, Airbus Defence und Space a lansat o ancheta interna, potrivit AFP.

"Am lansat o ancheta interna", a declarat, pe 4 decembrie, pentru AFP un purtator de cuvant al Airbus Defence und Space.

Totodata, Parchetul din Munchen a confirmat pentru AFP ca exista suspiciuni de coruptie vizeaza contracte incheiate cu Arabia Saudita si Romania. "Mai putin de zece persoane sunt vizate de ancheta", a precizat Parchetul, fara sa confirme valoarea contractelor incriminate.

Potrivit unor informatii publicate pe 3 decembrie de cotidianul "Suddeutsche Zeitung", EADS ar fi dat mita pentru obtinerea unor contracte in Romania si Arabia Saudita. Divizia pentru Aparare a Airbus Group, care se numea pe atunci EADS, a obtinut in 2009 un contract in valoare de aproximativ doua miliarde de euro cu Arabia Saudita pentru a-i furniza grilaje de protectie si tehnica de supraveghere ultramoderna pentru cei aproximativ 9.000 de kilometri de frontiera, mai scria "Suddeutsche Zeitung".

Der Spiegel noteaza ca in cazul Romaniei este vorba de un contract in valoare de sute de milioane de euro, incheiat in 2004, contractul respectiv fiind anchetat si de autoritatile anticoruptie de la Bucuresti. Mita ar fi fost data prin intermediul a doua firme de consultanta din Bucuresti iar in afacere ar fi implicati mai multi politicieni, mai precizeaza publicatia germana.