Regimul termic se anunta, in continuare, unul mai rece decat in mod obisnuit, valorile medii regionale ale maximelor termice urmand sa se incadreze intre zero si patru grade Celsius, arata prognoza meteo valabila pentru perioada 8-21 decembrie, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si citata de Agerpres.

In Banat, cea mai mare parte a intervalului va fi caracterizat de valori medii regionale ale maximelor termice diurne de 5-6 grade, apropiate de cele multianuale specifice perioadei. Exceptie vor face zilele de 10 si 11 decembrie, cand acestea vor fi usor mai coborate, spre doua-patru grade Celsius. Temperaturile minime vor scadea in prima saptamana de la valori medii de 4 grade, pana spre - 2 grade, in timp ce, in perioada 15-21 decembrie, vor fi apropiate de pragul de inghet. In primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitatii, predominant sub forma de ploaie, iar in perioada 16-21 decembrie se asteapta mai ales burnita sau ploi slabe, dar numai cu caracter local.

In Crisana, temperaturile maxime vor fi apropiate de cele normale, specifice perioadei de prognoza, pe aproape tot parcursul intervalului, urmand a se situa, in medie, intre 5 si 7 grade Celsius. Doar in zilele de 10, 11 si 12 decembrie acestea vor fi usor mai coborate, la medii regionale intre doua si patru grade Celsius. In prima saptamana valorile nocturne vor scadea de la medii de 4 grade, pana in jurul valorii de -2 grade, in perioada 11-16 decembrie, dupa care se vor apropia de zero grade in ultimele nopti. In primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitatii, in general slabe cantitativ, predominant sub forma de ploaie, iar in perioada 16-21 decembrie se asteapta mai ales ploi slabe sau burnita, dar numai cu caracter local.

In regiunea Transilvaniei vremea se va raci usor in primele zile ale intervalului, cand temperaturile maxime vor scadea, in medie, de la 5 grade la un grad Celsius, pentru ca in perioada 13-21 decembrie acestea sa se mentina constante, apropiate de cele normale, la medii in jurul valorii de doua grade. Minimele termice vor fi preponderent negative, cu cele mai scazute valori in noptile de 13 si 14 decembrie cand se vor situa, in medie, intre -8 si -7 grade. In primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitatii, la inceput mixte, apoi predominant sub forma de ninsoare, in general moderate cantitativ in data de 9 decembrie. In restul perioadei probabilitatea de precipitatii slabe, burnita sau fulguieli, va fi destul de redusa.

In Maramures, in primele zile ale intervalului vremea se va raci usor, astfel incat cand temperaturile maxime diurne vor scadea, in medie, de la 5 grade la doua grade Celsius, pentru ca, in perioada 13-21 decembrie, acestea sa se mentina constante, apropiate de cele normale, la medii in jurul valorii de 3 grade. Minimele termice vor fi preponderent negative, cuprinse in medie intre -5 si -2 grade, mai putin in primele doua nopti cand se vor situa intre zero si doua grade Celsius. Pana in jurul datei de 10 decembrie vor fi precipitatii mixte, in general slabe cantitativ, iar in restul intervalului doar local si trecator vor fi ploi, lapovite sau ninsori slabe.

In Moldova, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit pe tot parcursul celor doua saptamani, valorile medii regionale ale maximelor termice urmand a fi cuprinse intre zero si doua grade. Temperaturile minime vor fi negative, cu cele mai scazute valori, de pana la -6 grade, in noptile de 12, 13 si 14 decembrie. In primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, mai insemnate cantitativ in data de 9 decembrie. In restul perioadei conditiile de precipitatii vor fi extrem de reduse.

In Dobrogea, regimul termic va fi apropiat de normele multianuale specifice perioadei de prognoza, cu maxime cuprinse, in medie la nivelul regiunii, intre 4 si 6 grade si minime intre zero si doua grade, mai putin in noptile de 12, 13, 14 si 15 decembrie cand vor fi usor negative. In primele zile ale intervalului vor fi ploi moderate cantitativ, dupa care probabilitatea de precipitatii va fi extrem de redusa.

In Muntenia, valorile termice diurne nu vor avea variatii semnificative pe parcursul celor doua saptamani. Astfel, se asteapta medii regionale ale temperaturilor maxime cuprinse intre 3 si 5 grade, apropiate de normele multianuale. Daca in primele nopti temperaturile minime vor fi usor pozitive, in restul intervalului acestea vor deveni negative, cu cele mai scazute valori, intre -6 si -4 grade, in noptile de 13, 14, 15 si 16 decembrie. In primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitatii sub forma de ploaie, dar trecator si lapovita si ninsoare, mai importante cantitativ in noaptea de 8 spre 9 decembrie si in data de 9 decembrie. In restul perioadei conditiile de aparitie a precipitatiilor vor fi extrem de reduse.

Pentru zona Olteniei, regimul termic diurn al aerului va fi apropiat de normele multianuale specifice perioadei de prognoza, cu maxime cuprinse in medie intre 3 si 5 grade. Daca in primele nopti temperaturile minime vor fi usor pozitive, in restul intervalului acestea vor deveni negative, cu cele mai scazute valori, intre -4 si -3 grade, in noptile de 12, 13, 14 si 15 decembrie. In perioada 8-11 decembrie vor fi precipitatii sub forma de ploaie, dar trecator si lapovita si ninsoare, mai insemnate cantitativ in data de 9 decembrie. In restul perioadei conditiile de precipitatii vor fi extrem de reduse.

La munte, valorile termice nu vor avea variatii semnificative pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, urmand a se inregistra, in medie, temperaturi maxime cuprinse intre -2 si doua grade Celsius si minime negative, intre -7 si -4 grade. In primele zile ale intervalului vor fi precipitatii predominant sub forma de ninsoare, local insemnate cantitativ in data de 9 decembrie in Carpatii Meridionali si in cei Orientali. Ninsori slabe se mai pot semnala si dupa data de 16 decembrie.

Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.