Premierul Victor Ponta spune intr-un mesaj public ca e necesara modificarea Constitutiei pentru "transformarea raporturilor dintre instituţiile politice, cât şi întărirea condiţiilor participării cetăţeneşti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administraţiei". Ponta scrie intr-un comunicat dedicat Zilei Constitutiei ca legea fundamentala trebuie modificata astfel incat "abuzurile permise in prezent" sa fie eliminate, fara a preciza despre ce abuzuri e vorba.

Presedintele PSD arata ca actuala Constitutie "a reușit să pună bazele unui sistem democratic fundamentat pe principiile statului de drept, economiei de piață, pluralismului și pe drepturile fundamentale ale omului", dar "multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic și instituțional care afectează întreaga societate".

"Conflictul instituţional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri şi autorităţi publice au avut drept consecință dereglarea mecanismului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituțional dintre acestea", mai scrie Ponta.

Directiile revizuirii Constitutiei anuntate de Victor Ponta:

- definirea clara a puterilor executive si crearea cadrului pentru o buna colaborare institutionala in interiorul Executivului

- asigurarea independentei justitiei si consolidarii statului de drept

- eliminarea abuzurilor permise in prezent si protejarea mai buna a cetatenilor in fata noilor forme de imixtiune in viata privata

- dezvoltarea democratiei participative, care sa completeze armonios democratia reprezentativa

- intarirea mecanismelor de dialog intre institutiile politice si societatea civila

- continuarea descentralizarii, inclusiv prin infiintarea regiunilor, ca unitate administrativ teritoriala

- Revizuirea Constitutiei trebuie, in acelasi timp, sa fie completata de o reforma electorala autentica (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numarului de parlamentari si revenirea la un sistem electoral corect), dar si de o modernizare si reformare autentica a administratiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic si eficientizarea administratiei).