Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a 11 persoane, acuzate de evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul MediaPro, anunta Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de cei arestati.

Cele 11 persoane - Silviu Relu Viju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Balan, Andreea-Cornelia Stanculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Danut Puiu, Elena-Lucia Adascalitei, Elena Nita, George-Laurentiu Dinu, Elena Calapereanu si Corina Medeleanu - au fost retinute vineri de procurorii Parchetului Capitalei, pentru un prejudiciu adus bugetului de stat de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentand TVA si impozit pe profit.

Tot vineri, procurorii au audiat si alte persoane in acest dosar, printre care si Andrei Boncea, sotul cantaretei Loredana Groza, dar acesta nu a fost retinut.

Procurorii sustin ca, in perioada 2009-2014, Silviu Relu Viju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Balan si Corina Medeleanu, in calitate de persoane cu functii de conducere/administrare in cadrul a trei societati comerciale de profil 'media', cu complicitatea celorlalti inculpati, au dispus inregistrarea in evidenta contabila a acestor societati si declararea fiscala a numeroase facturi care nu au la baza operatiuni reale de achizitie, provenind de la un numar mare de societati comerciale, de tip 'fantoma'.

'O parte din sumele inscrise in facturile sus-mentionate erau transferate in conturile bancare ale societatilor emitente (reprezentand 'comisionul' pentru 'serviciile de facturare prestate de aceste societati' si, eventual, TVA-ul - de unde erau retrase in numerar de reprezentantii acestora), iar pentru restul sumelor erau intocmite chitante fictive, fara ca sumele inscrise in acestea sa fie ridicate efectiv din casieria celor trei societati comerciale de profil media, servind, in realitate, la remunerarea suplimentara a unor angajati din cadrul acestora', declara procurorii.

Potrivit anchetatorilor, suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 15.000.000 lei.