Fostul sef al Directiei Judetene de Informatii Alba, locotenent-colonel Ioan Tarnu, si un subcomisar de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Liviu Schiau, trimisi in judecata, in urma cu peste trei ani, de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara, au fost achitati vineri de Curtea de Apel Alba Iulia, scrie Agerpres.

Alti 24 de inculpati din acest dosar au primit pedepse cu inchisoarea. Zece dintre acestia, care nu aveau antecedente penale, au primit pedepse principale cuprinse intre 1 an si 2 luni pana la 4 ani inchisoare cu suspendarea, sub supraveghere a executarii pedepselor, potrivit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean. Alti 14 inculpati au fost condamnati la pedepse principale cuprinse intre 3 ani si 2 luni inchisoare pana la 11 ani inchisoare cu executare. Pentru un inculpat care a decedat intre timp instanta a dispus incetarea procesului penal.

Curtea de Apel a hotarat achitarea lui Tarnu si Schiau de sub invinuirea savarsirii infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat si infractiunii de favorizare a infractorului in baza art.16 alin.1 lit.a Cod Procedura Penala (fapta nu exista).

Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de zece zile de la comunicare, iar competenta de solutionare a apelului revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit procurorilor DIICOT, inculpatii au facut parte dintr-o grupare infractionala specializata in savarsirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, creand astfel un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. In cauza s-au constituit 18 parti vatamate, exploatari agricole din Franta, Italia, Olanda si Grecia, de unde au fost furate utilajele.

Tarnu si Schiau au fost retinuti pentru 24 de ore la inceputul lunii mai 2011. Potrivit anchetatorilor, cei doi, in virtutea functiilor detinute, ar fi acordat sprijin unui om de afaceri dn Alba Iulia si l-ar fi informat cu privire la momentul efectuarii unor activitati procedurale si procesuale in cauza, activitatea lor fiind de natura sa ingreuneze cercetarile care se efectuau in dosarul penal instrumentat de catre DIICOT.

Anchetatorii au sustinut ca o parte dintre membrii gruparii aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de pastrare si depozitare folosita de proprietari, caile de acces pentru patrunderea prin efractie, existenta unor sisteme de alarma sau de urmarire GPS. Dupa executarea acestor operatiuni, inculpatii sustrageau utilajele si intocmeau in fals facturile si documentele de transport necesare introducerii in Romania. Liderii grupului contactau apoi firmele de transport si identificau potentialii cumparatori. Utilajele erau valorificate de catre inculpati la preturi mult sub valoarea reala, dupa contrafacerea seriilor de identificare.