Ambasadorul Romaniei in Armenia a fost chemat de urgenta in Centrala, la solicitarea ministrului de Externe Bogdan Aurescu, pentru a da explicatii cu privire la o serie de comentarii pe care le-a facut in cadrul unei conferinte publice sustinute in Armenia, Universitatea Americana din Erevan. Intrebat ce e mai important pentru Romania, legaturile politice si economice cu Turcia sau recunoasterea genocidului armean, diplomatul roman a dat un raspuns in care a vorbit despre homosexuali si cuplurile gay, iar ulterior, cand i s-au solicitat clarificari, a raspuns in scris facand glume antisemite.

Ambasadorul Sorin Vasile a sustinut un discurs in data de 19 noiembrie la Universitatea Americana din Erevan, fiind invitat sa vorbeasca despre relatia dintre Romania si Armenia, relateaza site-ul publicatiei armene Civilnet.am.

Intrebat ulterior de un student ce e mai important pentru Romania, legaturile politice si economice cu Turcia sau recunoasterea genocidului armean, diplomatul roman a dat un raspuns care a uimit audienta:

"Sa vorbim despre evenimentele care s-au petrecut la inceputul secolului trecut, este foarte complicat... ce este moral? Sa recunoastem, ok... Asta este moral. Ce este moral in cuplurile normale... cuplurile hermafrodite... da? Nu, nu hermafrodite. Homosexuale si normale... barbati si femei, da? Sunt ok? Sunt normale, sunt morale. Iar homosexualii sunt morali, sau...? Asta e la fel cu... stiti, totul este relativ. Acesta este raspunsul la intrebarea dumneavoastra. Pentru voi, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ele este perfect, acesta este modelul familiei, da? Homosexuale."

O saptamana mai tarziu i s-a solicitat, prin intermediul unui email, sa explice care este legatura dintre moralitatea recunoasterii genocidului si moralitatea cuplurilor homosexuale, fiindu-i, de asemenea, trimisa transcrierea declaratiei sale. De data aceasta, ambasadorul a raspuns ca "a fost analizat conceptul moralitatii si nu s-a facut nicio comparatie".

Ambasadorul a mai adaugat: "Acum, totul este relativ, este destul de complicat. Nu este matematica; stiti, politica, strategia, geopolitica. Nu avem 1+1. Stiti, exista o gluma buna cu evrei... evreul, mare afacerist, cauta un contabil in compania sa iar primului candidat, da, ii spune, asculta... cat face 10+10, el raspunde 20! Nu, nu esti bun, afara. Urmatorului, 10+10, iar el raspunde 30. Nu, nu esti bun, afara. Vine cel de al treilea: cat face 10+10 iar el raspunde , candidatul, "cat vrei sa fie?". Ok, tu esti bun, esti angajat, vei lucra pentru mine. Asta nu este...matematica, sa spui 1+1 face 2... Anul viitor va fi comemorarea de 100 de ani.... Nu spun cine are dreptate , cine nu are dreptate, pentru ca nu am dreptul sa spun, stiti, dar... este destul de complicat".

Ministerul Afacerilor Externe informeaza, intr-un comunicat de presa, ca a transmis deja instructiuni ambasadorului pentru ca acesta "sa isi ceara public scuze pentru comentariile sale intru totul deplasate". Scuzele sale au fost publicate in cursul zilei de vineri de Civilnet.am.

"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul si condamna ferm declaratiile cu tenta antisemita si homofoba ale ambasadorului" si "condamna ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promoveaza intoleranta si stereotipurile", se arata in comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca nu tolereaza si nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentantilor diplomatiei romane aflati in exercitiul functiunii, indiferent de treapta ierarhica pe care se situeaza, care ar putea sa aduca atingere unor valori, reguli si principii de baza ale relatiilor internationale contemporane, relatiilor bilaterale ale Romaniei cu alte state sau sa prezinte, in mod distorsionat sau deplasat, pozitii de principiu ale statului roman pe teme relevante in plan international.

"Avand in vedere ca Romania va detine, in 2016, presedintia Aliantei Internationale privind Memoria Holocaustului (IHRA), Ministerul Afacerilor Externe va continua sa depuna toate eforturile astfel incat sa fie combatut, in mod eficient, in orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care il va promova", se mai arata in comunicatul MAE.