​ANALIZA HotNews.ro Radiografia unui succes remarcabil in Republica Moldova: Cum ne dau vecinii de la est un exemplu despre cum poate fi folosita tehnologia pentru impiedicarea votului multiplu. Chisinaul va testa in 2018 votul electronic in Diaspora

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 5 decembrie 2014, 9:04 Actualitate | Esenţial


​Republica Moldova a impiedicat votul multiplu la recentele alegeri parlamentare printr-un sistem informatic ce a costat numai doua milioane euro si a fost creat intern, cu programatorii institutiei, fara apel la mari companii de soft. Drumul informatizarii este insa doar la inceput, fiindca in 2018 se va testa votul electronic, pentru ca cei din diaspora sa nu mai aiba greutati. "Noi am invatat lectia din ce au patit colegii nostri din Romania", a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro Iurie Ciocan, presedinte al Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau. In articol puteti citi cum au construit vecinii nostri un sistem electronic eficient, ce probleme au avut la prima mare incercare si cum se va trece la votul electronic

Lupta cu votul multiplu e dusa cu ajutorul internetului

In Romania un milion de oameni au votat la recentele "prezidentiale" pe liste suplimentare si in unele sectii de votare turismul electoral a atins cote uluitoare. Ei bine, vecinii de la est, desi la multe capitole stau mai rau ca noi, au reusit sa ne surclaseze la prevenirea voturilor multiple printr-un sistem ingenios si mai ales necostisitor.

Moldova a aplicat la nivel national un sistem informatic ce previne votul multiplu, existand si liste electronice ale alegatorilor, pe langa cele traditionale, de pe hartie. Practic, in fiecare sectie de votare exista cel putin un computer, iar alegatorul, cand vine in sectie, trebuie sa se inregistreze la operatorul de la calculator, dandu-i CNP-ul. Acesta consulta listele in timp real si vede daca persoana a mai votat in acea zi undeva. In acest mod se previne votul multiplu, iar "turismul" electoral nu mai este posibil, fiindca sistemul l-ar depista.

Din 2008 s-a construit proiectul informatizarii electorale, in 2009 s-a facut primul test, la alegerile din 2012 s-au facut teste extinse si in localitati mici, iar acum, la alegerile parlamentare din 2014 s-a aplicat sistemul in toata tara.

In cele mai mari sectii de votare din Republica Moldova sunt arondati 3.000 de alegatori, iar in cele mai mici 100-200, acolo fiind cate un singur calculator. Toate calculatoarele au fost conectate la internet si astfel a putut fi folosit "Registrul electronic al alegatorilor". "Moldova este destul de compacta teritorial, am utilizat capacitatile a patru operatori (cel national de telefonie fixa si trei operatori mobili privati)", a explicat seful CEC, Iurie Ciocan.

Interesant e ca proiectul nu a costat zeci de milioane de euro, cum ne-am astepta daca ar fi fost creat in Romania, ci numai doua milioane euro, proiectul fiind sustinut financiar si de UE. Mai mult, nu s-a apelat la giganti internationali de tehnologie, ci soft-ul a fost creat in interiorul CEC, dar cu atragerea unor programatori selectati in urma unui concurs international. "Am avut oferte de la companii internationale, preponderent spaniole, au facut prezentari si au venit cu oferte, insa ofertele erau mult prea mari ca pret. Spre exemplu, doar pentru cateva module de inregistrare a alegatorilor oferta depasea doua milioane euro. Era vorba de doar cateva module, dar noi, cu doua milioane euro am reusit sa rezolvam tot. Oricum, carentele de securitate descoperite acum pot fi rezolvate pana la alegerile locale si putem lua masuri de precautie", spune Iurie Ciocan.       

Apoi, in afara celor doua milioane euro, de la buget au mai fost alocati circa 30 milioane lei moldovenesti (1,7 milioane euro) pentru computere, acestea urmand a fi si folosite la alegerile locale din 2015 si apoi puse la dispozitia scolilor, a explicat Iurie Ciocan

Atacurile dubioase nu au putut opri votarea

Sigur ca acest sistem electronic nu avea cum sa functioneze perfect din prima, existand probleme la unele sectii de votare unde registrul electronic nu a putut fi consultat mereu, "Calculatoarele au mers bine, insa nu si reteaua. In unele segmente serverele aratau full busy si noi acum incercam sa examinam din care considerente, fiindca in mod normal, sarcina de baza nu trebuia sa incarce atat de mult reteaua (...) Niciun moment nu s-a oprit votul, noi am mers acum pe doua sisteme aplicate in paralel", spune seful Comisiei Electorale Centrale.

Aceste probleme ar putea sa nu fie o pura intamplare, ci sa fie rezultatul unui atac deliberat, insa numai dupa o investigatie se va putea spune clar  "Sunt anumite presupuneri ca au fost tentative de incarcare artificiala. Ar fi cel mai neprofesionist sa aratam cu degetul si sa zicem: uite, am fost atacati. Noi incercam sa ne lamurim pe interior, dar la prima vedere specialistii nostri spun ca sistemul se incarca artificial mai mult decat era cazul sa fie incarcat. Aici, fie ca pe interior avem cateva scripturi care ne-au creat probleme, fie ca intr-adevar sarcina a venit de la vreun terminal, un computer, de la un stick exterior. Urmeaza sa ne lamurim, acum ne concetram la totalizarea si definitivarea rezultatelor finale".

Va renunta Republica Moldova la listele electorale de hartie, bazandu-se doar pe "Registrul electronic al alegatorului"? Seful CEC spune ca nu prea curand. "Imi vine greu sa zic acum, urmeaza, cred eu, in cateva randuri sa mergem in paralel cu cele doua sisteme pentru ca si alegatorii sa aiba o certitudine ca totul e bine. Din pacate, ceea ce a fost acum nu ne ajuta cu increderea, trebuie sa mai muncim si sa aratam tuturor ca merita trecerea de la un sistem la altul. Nu avem de gand sa ne oprim si principalul scop este dezvoltarea acestui sistem informational in asa mod incat alegatorii nostri, atat cei din diaspora, cat si cei din tara, sa poata vota electronic, la distanta".

Diaspora este o prioritate, procedurile au fost simplificate: Noi am invatat lectia din ce au patit colegii nostri din Romania, AEP si BEC

Republica Moldova a pornit hotarat pe drumul pe care Romania promitea demult sa o apuce, dar nu a facut-o. Mai exact, votul electronic va deveni certitudine la est de Prut.

"Asa e stabilit si in planul nostru strategic si in legea privind informatizarea sistemului electoral. In 2018, la urmatoarele alegeri parlamentare vrem sa lansam un proiect pilot. Acum se dezvolta procedurile electronice de identificare a cetatenilor la distanta, inclusiv incercam sa vedem experienta altor state cu utilizarea capacitatilor sistemului bancar cand se mai fac interconexiuni pentru verificari suplimentare ale cetatenilor. Ca si tara, Estonia e un exemplu bun", spune seful CEC.

Trebuie insa neaparat rezolvate doua probleme importante: cum poate fi identificat cetateanul la distanta si cum poate fi autentificat votul "In 2018 va fi un proiect pilot, insa pana atunci trebuie sa ne pregatim nu doar tehnic, ci si moral la nivelul societatii, dar trebuie sa ajustam si baza legala care sa ne permita sa facem acest lucru. Astazi, nicio lege din Republica Moldova nu reglementeaza asta, dar avem timp suficient".

Seful CEC spune ca in niciun caz votul electronic nu va fi o varianta obligatorie, ci se vrea a fi o optiune care sa suplimenteze posibilitatile existente, mai ales pentru moldovenii din afara tarii. "Am avut foarte largi discutii la nivel politic si administrativ despre faptul ca cetatenii din diaspora voteaza mai greu din cauza distantelor pana la birourile electorale deschise peste hotare. Am avut 95 de birouri peste hotare, am avut solicitari mult mai mari, dar ne-am putut asuma responsabilitatea doar pentru 95 de birouri. Daca reusim sa implementam acest vot la distanta, cei din diaspora vor fi marii beneficiarii, dar o data implementat el va avea putere si pentru cei din tara.

Si Romania a fost o sursa de inspiratie pentru Moldova, dar nu in sensul pozitiv pentru tara noastra "Noi am invatat lectia din ce au patit colegii nostri din Romania, AEP si BEC, si am suplinit din start si numarul de cabine si de stampile si de urne si sa stiti ca am modificat si procedura de depunere a declaratiei pe propria raspundere privind abtinerea de la multipla votare", explica Ciocan care spune ca procedura a fost simplificata la maxim prin modificarea listei electorale suplimentare unde s-a introdus o noua rubrica unde alegatorul a semnat chiar in lista electorala. "Practic,  aplicand semnatura, el declara ca se abtine de la multipla votare, noi am exclus practic necesitatea depunerii unei declaratii pe o alta coala de hartie unde ar fi trebuit sa scrii ceva, sa completezi date, am fluidizat procesul".

Liste electronice vs liste pe hartie


Dupa scandalul din Romania, unde un milion de oameni au votat pe liste suplimentare, nu putem decat sa ne intrebvam care tip de liste sunt mai actualizate in Republica Moldova: cele de pe hartie (mai vechi) sau cele electronice (foarte noi)? "Va atrag atentia in legatura cu urmatoarele detalii: anterior, toate listele electorale erau compilate in primarii, respectiv primarii introduceau in liste doar locuitorii din comuna, iar la ultimele alegeri am avut doar 2,8 milioane de alegatori pe hartie. Ei bine, la aceste alegeri cand am lansat Registrul electronic, noi am ajuns sa avem in el peste 3,2 milioane. Explicatia este ca pentru prima data in istoria moderna a Moldovei au primit statut de alegatori cetatenii care stau in localitatile din stanga Nistrului, care sunt temporar in afara controlului constitutional al Chisinaului, dar sunt cetateni moldoveni si au acte de identitate in regula", spune Iurie Ciocan care precizeaza ca au fost adaugati si 180.000 de oameni care anterior nu erau in listele de pe hartie, fiindca nu aveau inregistrare la domiciliu.

Seful CEC explica faptul ca pe varianta tiparita, distribuita in teritoriu,  au fost 2,8 miliioane, iar in cea electronica au fost cu 400.000 mai multi. Lista electronica este mai completa, dar in Transnistria, neexistand primarii controlate de Chisinau, nu au existat birouri electorale. "Noi le-am creat conditii pe malul drept al Nistrului, au fost birouri imputernicite care sa deserveasca aceasta categorie de alegatori" Chiar si asa, nu le-a fost usor sa voteze fiindca li s-a ingreunat trecerea in partea controlata de Chisinau "Au fost create impedimente de catre asa-numitele autoritati neconstitutionale din stanga Nistrului care anume in aceasta zi au inasprit controlul la trecerea de pe malul stang, pe malul drept si doar ceva mai mult de 7.000 de alegatori au putut vota".

Urmatorul moment important pentru sistemul electronic de prevenire a votului multiplu va fi in 2015 cand se vor tine alegerile locale. Seful CEC spune ca prioritatea va fi pe intarirea partii de securitate "Vrem sa fortificam securitatea sistemului, pentru ca functionalitatea s-a dovedit una foarte buna".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14650 vizualizari

 • +20 (22 voturi)    
  bravo (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:25)

  jescu [utilizator]

  In momentul asta autoritatile din Moldova au un model foarte bun de a dezvolta soft ieftin. Ar putea sa faca si alte programe care sa le rezolve orice problema din administratie.
 • +21 (23 voturi)    
  un pas inainte (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:31)

  mistydo [utilizator]

  sunt sigur că în viitorul apropiat Dragnea și Vasileasca și ai lor, nu vor mai putea să se impună ca LIDERI pentru procente fantastice!
  Trebuie odată și odată să dispară astfel de specimene!
  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 15:01)

   [anonim] i-a raspuns lui mistydo

 • +37 (37 voturi)    
  Problema nu e de putință... (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:31)

  aladdin [utilizator]

  ...ci de voință. Le fac gratis softul asta (iar ca mine ar fi multi care ar face asta benevol) care nici macar nu e complicat, dar nimeni de la noi nu vrea sa impiedice votul multiplu pentru ca toti se folosesc de el. Iar cand se va face si la noi, probabil va costa vreo 10-15 milioane de euro, nu 2 ca la fratii nostri de peste Prut.
  • +20 (20 voturi)    
   la noi ar fi mai simplu (Vineri, 5 decembrie 2014, 10:06)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

   daca STS pune la dispozitie infrastructura, nici macar nu se pune problema unor atacuri DDOS ca in cazul moldovenilor. dar cum putem ajunge la asa ceva? momentan PSD controleaza parlamentul si guvernul.. nici macar cand a fost PDLul majoritar in parlament nu s-a dorit o reforma atat de radicala.
   • +15 (15 voturi)    
    de ce numai STS... (Vineri, 5 decembrie 2014, 11:12)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    poate garanta protectia impotriva DDoS?

    - justa remarca despre PDL....oricum, TOTI se tem de adevar. Si asa parca mi-am si raspuns :).
    • +10 (10 voturi)    
     pentru ca STS (Vineri, 5 decembrie 2014, 12:06)

     alex73 [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

     are retea de comunicatii privata/securizata. De aia e Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
  • 0 (0 voturi)    
   nici vointa nu lipseste, (Duminică, 7 decembrie 2014, 16:46)

   ViR [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

   chiar este cu asupra de masura. lipseste sursa fondurilor de stat , in primul rand, care trebuie sa fie relativ usor deviata/camuflata, respectiv sa nu fie extrem de publica si de controlabila, trebuie infiintata intr-o zi cand este luna noua si intuneric bezna. apoi este vechea problema, cine primeste spaga si cum se imparte - trebuie sa cada la pace; s-a vazut cat de complet / complex trebuie sa fie aparatul de subtilizat fonduri, include interlopi guvernamentali, administrativi din teritoriile politice si chiar din cei adevarati, ca au experienta ! Moldova cred ca este destul de saraca, poate nu a avut stacheta atat de ridicata ca la noi, dar au facut ceva care nu s-a pierdut inainte de a iesi pe usa iar la final chiar isi fac probleme cum sa remedieze erorile. Cinste Moldovei !
 • +12 (12 voturi)    
  Si noi ar fi trebuit (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:39)

  Audit [utilizator]

  sa invatam din ceea ce ni s-a intamplat dar, DRAGNEA / PONTA, cum ar mai fura daca n-ar fi votul multiplu. Cum ar mai ajunge ca acum sa spuna ca au votat mai multi cu KI decat au fost voturi in 16.12.2014.? Cum ar mai ajunge celebre privind turismul localitati cu WC in curte din Teleorman, Olt, Dolj daca nu ar exista votul multiplu?
  DNA trebuie sa faca ceva si apoi vor introduce si ai nostri un program care, pe baza CNP-ului, va impiedica votul multiplu.
  Pana atunci plagiatorii, mincinosii, hotii vor triumfa.
  • +2 (2 voturi)    
   Ba s-avem pardon, ... (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 9:57)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Audit

   Ponta si Dragnea in mod cert au invatat ca la urmatoarele alegeri tre' sa caute alte smecherii, ca prea putina lume se mai lasa dusa de nas incat sa le ajunga cat pot sa fure cu mijloace traditionale.

   Asa ca personal sunt tare curios cu ce-o sa ne confruntam la alegerile parlamentare din 2016.
 • +11 (17 voturi)    
  2 milioane ? (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:40)

  HP [utilizator]

  Poate de lei vechi, e un rahat de program, il face si un student.

  Problema e sa se doreasca.
  • +11 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 5 decembrie 2014, 10:43)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui HP

 • +10 (10 voturi)    
  siguranta... (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:44)

  Prezan [utilizator]

  siguranta datelor e foarte importanta, tocmai de asta, decizia de a folosi un sistem hibrid e foarte buna.

  In rest, vad ca si la ei sunt aceleasi probleme ca si la noi, mai putin faptul ca la ei s-a putut implementa ca proiect pilot si ca la ei s-a putut face intern, cu bani mult mai putini.
 • +18 (18 voturi)    
  e normal (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:49)

  catelu [utilizator]

  Cu banii aia pot face o infrastructura de criptare cu chei publice pe care s-o foloseasca ulterior in tot proiectul de e-gorvernment, nu doar ocazional pentru alegeri.
  Si in Romania s-ar putea face la fel, pentru ca infrastructura de comunicatie la noi este intr-o stare surprinzator de buna, comparativ cu restul infrastructurii.
  Dar la noi 2 mil e doar spaga pentru UTI sau Ghita, mai trebuie inca 250,000 cu care niste studenti isteti sa incropeasca ceva.
  • +10 (10 voturi)    
   2 mil spaga? (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:30)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui catelu

   Glumesti. Ar fi muult prea putin, acceptabil chiar. Daca uti sau ghita citesc, cred ca se tavalesc pe jos de ras :D
 • +10 (12 voturi)    
  Da, bravo! (Vineri, 5 decembrie 2014, 9:50)

  Daenerys [utilizator]

  Felicitari Republicii Moldova pentru aceasta solutie extrem de simpla, prima care mi-a trecut si mie prin minte cand am vazut ca nu se potolesc marsavii cu turismul electoral.

  Se pare ca nu mai e mult pana cand ai nostri vor ramane singurii, nu incompetenti, ci rau-voitori, care nu vor sa faca uz de ceea ce este absolut evident pentru a scapa de una din cele mai mari probleme ale procesului electoral. Sa fim seriosi, chiar e la mintea cocosului.

  P$D ar fi trebuit sa fie primii care sa implementeze un sistem, repet, banal, pentru prevenirea fraudei electorale daca tot se plang ca niste copii carora li s-a furat mingea in fata blocului ca in 2009 a pierdut candidatul lor din cauza fraudarii din diaspora.

  Dar de ce ar face Ponta ceva in acest sens cand, pana la urma, a iesit in 2009 candidatul pe care el l-a votat, adica Basescu :))) Ma mir doar ca nu l-a sustinut mai mult pe Base, la o adica asa faci, cel putin la inceput, cand iese ala pe care ai pus tu stampila. :)) Esti alaturi de el :))
  (cand spun asta ma iau dupa dezvaluirea prin SMS facuta de un mare membru PSD, ramas anonim, la emisiunea lui Rares Bogdan, cand era invitat Vanghelie, dupa excludere. Ca Ponta nu a votat cu Geoana in primul tur a dezvaluit chiar Ponta, acum se pare ca nu a votat cu propriul partid nici in turul II. Daca n-as sti mai bine, as crede ca omul asta incearca sa saboteze P$D prin tot ce face, si reuseste. In cazul asta e persoana mea preferata. Tine-o tot asa fratioare pana ramaneti partid de maxim 5%. Eu te sustin :D)
  • +12 (12 voturi)    
   daca (Vineri, 5 decembrie 2014, 10:31)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Daenerys

   implementau sistemu' anti-frauda, luau 20%.
 • +10 (10 voturi)    
  Solutzii exista, dar se impune urgentza (Vineri, 5 decembrie 2014, 10:35)

  Peter OttoWolff [anonim]

  In tzari partenere din UE deja se foloseshte votul electronic, ex. Estonia. In Spania exista solutzii pe baza CNP. Personal folosesc in Germania tot un fel de "vot electronic" oferit de organizatzia civica CAMPACT ptr. a mobiliza online initziative cetatzeneshti pro sau contra unor obiective ale politicului. Se poate vota o singura data, sistemul recunoashte instant, daca deja tzi-ai exprimat optziunea odata. Ramane problema, ca nu trebuie subestimata energia criminala a mafiei PSD, care sigur are specialishti shi in frauda electronica, chiar cu ajutorul "serviciilor speciale" in care a plasat nashi, fini, cumetri, veri, sotzi. sotzii. In fine se impune solicitarea sprijinului din partea Comisiei Europene, direct cointeresata in civilizarea "oilor negre" ale comunitatzii, RO, BG.
  • +4 (4 voturi)    
   ii supraestimezi pe cei din PSD... (Vineri, 5 decembrie 2014, 11:32)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui Peter OttoWolff

   nu s-au descurcat cu facebookul cu tot cu marele ITst al neamului, domnu' Ghita.
   expertiza PSD in frauda electronica se rezuma la cativa gainari specializati in clonarea de carduri, gen beizadeaua din Petrosani
  • 0 (0 voturi)    
   eminenti IT isti asculta ce vorbesc barosanii (Duminică, 7 decembrie 2014, 16:59)

   ViR [utilizator] i-a raspuns lui Peter OttoWolff

   ai atins problema fina a specialistilor - care de fapt nu lipsesc, acestia prisosesc. intrebarea este in slujba cui robesc ei de mai multi ani ?
 • +9 (11 voturi)    
  productia de software (Vineri, 5 decembrie 2014, 10:39)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  e o chestie de doi bani. Cu unu-doi programatori buni, faci deja ce trebuie, cum ar fi sistemul anti-frauda electorala. Modul in care in Romania se face "software" in anumite companii, noi stim care, este o porcarie. Produsele sunt proaste, necompetitive, si se vand pe sume imense, platite degeaba din bani publici grei. Trebuie terminat cu basmele astea cu "specialistii" in IT, care-s, in anumite firme, (nu in toate, exista si firme de IT absolut fair si foarte valoroase) platiti cu mii de euro pe luna for no reason. E intreaga mafie in IT, si ma refer la firmele care vand softul la institutii, asa cum ziceam mai sus, pe bani publici multi. Ajunge bai nene, nu mai dati pretiosul bani public ca sa creasca burtzile "marilor" specialisti in "IT".
 • +7 (7 voturi)    
  Reglementari legale + management responsabil (Vineri, 5 decembrie 2014, 10:42)

  dana_s [utilizator]

  ... pe langa lipsa de vointa a clasei politice, cred ca problema la noi este, uneori, si de putinta, in sensul de a fi in stare, de a putea intelege despre ce este vorba (dpv informatic) si a rezolva in consecinta.
  Mi-e teama ca la noi impostura este, de prea multe ori, un atribut a conducerii.
  Avem tot felul de "sefi" care nu pricep in mod real mai nimic din ceea ce "conduc", sunt pusi / mentinuti in baza unor reglementari care sa conserve "stabilitatea sistemului".
  Informatizarea implica un dinamism pe care nu si-l asuma, din teama, necunoastere, neputinta. "Merge si asa". Si nu raspund niciodata.
  • -1 (1 vot)    
   corectura mititica (Vineri, 5 decembrie 2014, 11:09)

   dana_s [utilizator] i-a raspuns lui dana_s

   .. un atribut al conducerii.
 • +6 (6 voturi)    
  cat despre (Vineri, 5 decembrie 2014, 10:47)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  Moldova, ma mir sincer ca socialisto-comunistii au permis implementarea unui asemenea sistem anti-frauda. Sau poate habar n-au ce poate face un soft bine facut.
  • +4 (4 voturi)    
   socialisto-comunistii (Vineri, 5 decembrie 2014, 12:45)

   Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   400 000 de alegatori in plus, dinTransnistria, cu acte moldovenesti pefect vlabile si optiuni pro-ruse... got the picture? acum e clar de unde au aparut voturile pro Dodon, care a iesit pe primul loc: transnistrenii plus moldovenii dn Moscova
 • +5 (7 voturi)    
  ... (Vineri, 5 decembrie 2014, 11:15)

  a.nonim [utilizator]

  Aici nu e vorba de dificultate, ca grad de complexitate nu depaseste un proiect de an terminal la o facultate de informatica. Nici de costuri nu e vorba, orice scoala are un PC decent in dotare. E vorba doar de vointa politica. S-ar pierde o oportunitate importanta de frauda.
  • +2 (2 voturi)    
   sa nu exageram (Vineri, 5 decembrie 2014, 15:47)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Sunt curios cati studenti includ in proiectul respectiv, de exmplu, si un manual de operare a sistemului proiectat. Ca fara asa ceva nu prea il poti pune in productie, nu-i asa?
   Daca analizezi problema vreo 10 minute o sa vezi ca nu e chiar asa de simplu de atins toate cerintele de securitate, performanta, mentenabilitate, stabilitate, scalabilitate, si bugetul in final poate trece lejer de 1 milion. Plus o marja de profit si un contract de mentenanta si suport pe cativa ani, se fac 2.
   • +1 (1 vot)    
    2 milioane e foarte mult (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 0:20)

    break_noon [utilizator] i-a raspuns lui catelu

    Da-mi mie aia 2 milioane, si iti fac sistemul de 5 ori.
    Serios, baza de date cu toate CNP-urile valide, eventual partitionata dupa diverse criterii pe mai multe servere, ca sa faci load balancing.
    Securitate = SSL, daca te mai ajuta si STS-ul, e rezolvata
    Apoi o pagina, care in care introduci CNP-ul, trimiti la server acel CNP, se verifica daca a votat in ziua aia, daca nu a votat, dai ok-ul, si il inregistrezi, daca a votat, dai eroare si mesaj la cel din comisie.
    Cateva zile de programare, cateva zile cu instalare sisteme, testare, te mai costa partea de hardware ceva, poate si niste liceente windows, sau il faci pe linux sa fie mai ieftin.
    manual de utilizare? pentru cine? pentru cei din sectiile electorale? le dai doar URL-ul, si gata.

    poate daca ajungi sa platesti si toate calculatoarele din sectiile de votare, da ajungi lejer la 2 milioane de euro, altfel, nu prea e cazul, nu?
    • 0 (0 voturi)    
     eh (Duminică, 7 decembrie 2014, 20:16)

     muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui break_noon

     Inserarea in baza de date si verificarea existentei unui record e o chestie de 10 minute, dar apoi urmeaza partea de securizare, care nu mai e o chestie de 10 minute. Ai 2000 de calculatoare(sau cate or fi) care trebuie securizate.
     Apoi incepi cu protocolul de comunicare intre terminal si server. E o pagina web chioara? E accesibila din afara? Se poate lega de ea un gigel care poate face submituri la CNP-uri random?
     Ai un numar maxim de 18milioane de cnp-uri, asta inseamna o medie de pana 400 de requesturi pe secunda (probabil triplu in orele de varf)
     Chestiile astea cu 'Fac programul in 10 minute, pentru 10$' nu prea tin atunci cand vrei chiar sa iti functioneze sistemul si sa nu iti crape fix in ziua aia in care ai nevoie de el.
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Luni, 8 decembrie 2014, 12:24)

      a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

      Se foloseste un kit de sistem de operarare special creat pentru asta (o customizare de linux), care permite acces doar la aplicatia respectiva (se va lucra direct de pe CD). Se creaza kituri pe CD care includ o cheie privata unica pentru identificarea instantei. Acest CD se activeaza interactiv online, odata activat orice alta copie devine invalida. Pentru fiecare sectie de vot se aloca o cheie privata, care se va instala dupa activarea sistemului. Conexinea se face pe un VPN, cu cont dedicat sectiei de votare si IP static. Datele vor fi semnate cu cele doua chei si vor include si datele de identificare si IP-ul de VPN ale statiei.
      Astfel, in momentul in care se transmite un CNP stim ca: (1) vine de la o statie legitima (cheia statiei), (2) vine de la o sectie de votare legitima (cheia sectiei), (3) vine pe un canal securizat (contul de VPN si IP dedicat sectiei).
      Daca se respecta procedurile de distribuire a materialelor (CD cu aplicatia, cheia privata a statiei, user parola de VPN) si de activare a aplicatiei e practic imposibil de fraudat.
      Partea de scalabilitate e o problema mecanica, stii numarul de cereri, calculezi resurse necesare. La fel si partea de redundanta. Un pret de 1-2 milioane este ok pentru un astfel de sistem.
 • +7 (7 voturi)    
  Daca se vrea, se poate (Vineri, 5 decembrie 2014, 11:58)

  Ferry [utilizator]

  Foarte simplu: in fiecare punct de trecere al frontierei exista terminale pentru citirea actelor de identitate (carte de identitate sau pasaport) care au in partea inferioara o banda inscriptionata special pentru acest scop. Acelasi terminal este folosit in aeroporturi pentru check-in automat. Probabil ca aceste terminale au preturi foarte mici deci 2-3 bucati in fiecare sectie de votare nu ar fi o problema. Ambasadele si consulatele in mod sigur au in dotare asemenea terminale.
  Scanarea actului de identitate dureaza cateva secunde deci nu ar fi nevoie de formulare completate si declaratii semnate. Softurile utilizate in punctele de trecere a frontierei ar putea fi foarte simplu si ieftin adaptate.
 • +3 (3 voturi)    
  societatea civila (Vineri, 5 decembrie 2014, 12:34)

  cladob [utilizator]

  suntem noi si teoretic participam la viata politica a tarii!

  Daca vrem ca ceva sa se schimbe, trebuie ori sa o faca politicienii pentru noi (s-a vazut cat si cum), ori sa fie constransi din afara (asta insa nu e pe gratis), ori sa iesim si sa demonstram cu mic cu mare.
  Nu protest, nu violenta, ci iesit frumos in toate orasele din tara in fiecare Duminica la ora 14:00 si cerut un singur lucru: vot electronic si prin corespondenta!

  Demonstratia si votul sunt singurele mecanisme prin care societatea civila se impune, mai ales atunci cand alesii urmaresc alte interese.

  Avem armate de jandarmi dar nu ne invata nimeni cum sa demonstram. Inseamna ca alesilor le e teama de astfel de iesiri care de fapt sunt normale intr-o democratie!
  • +1 (1 vot)    
   permiteti-mi sa va citez (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 19:12)

   VirginiaBatog [anonim] i-a raspuns lui cladob

   Cu speranta ca veti fi "auzit", voi copia propunerea dv. pe paginile dlor KWI si RB.
 • +4 (4 voturi)    
  ietete-te la astia... (Vineri, 5 decembrie 2014, 15:48)

  brita [utilizator]

  "...procedura a fost simplificata la maxim prin modificarea listei electorale suplimentare unde s-a introdus o noua rubrica unde alegatorul a semnat chiar in lista electorala..."

  iar imi creste tensiunea cind vad ce simplu s-ar fi putut rezolva MACAR problema asta.
  io vreau sa vad singe! recunosc...
 • +3 (3 voturi)    
  cand se vrea se paoate . (Vineri, 5 decembrie 2014, 21:34)

  dezamagitul [utilizator]

  Spre deosebire de Moldova unde s-au gasit cativa oameni corecti se poate , dar la noi nu se poate fiindca nu se vrea toti politiceinii fara execptie sau culoare politica nu vor pentru ca fiecare partid la randul sau cand este la putere foloseste furtul la alegeri prin diferite metode.De mult m-a preocupat eliminarea votului multiplu si am intrebat un sepecialist in programe de computer daca este greu sa fie facute programe si niste aparate la intrarea in sectia de votare care sa scaneze CNP-ul si care sa fie legate la nivel national iar in momentul urmator se poate sti daca ai mai votat o data. Specialistul mi-a spus ca este foarte simplu : baza de date exista la serviciile de eliberare acte de identitate la care apeleaza si alte institutiiprecum Casa de pensii , Casa de sanatate , ITM-ulsi altele. Deci bravos modoveni voi care ati fost mai asupriti de cat noi de rusi ne luati inainte in aceata problema . Va doresc in continuare succes
 • +2 (2 voturi)    
  Siveco (Vineri, 5 decembrie 2014, 22:13)

  CititorulComentator [utilizator]

  La noi încă se lucrează cu Siveco!
 • +3 (3 voturi)    
  software-ul exista deja (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 21:29)

  alien_ [utilizator]

  O simpla cautare github arata mai multe proiecte care fac asta deja.

  De exemplu aici se poate descarca proiectul facut de estonieni in acest scop, folosit deja la ei, si care ar putea fi adaptat destul de usor la cerintele noastre: https://github.com/vvk-ehk/evalimine

  Pun pariu ca si moldovenii ar fi dispusi sa ne ajute sa implementam un astfel de sistem, avand deja experienta, daca s-ar dori punerea lui in practica. Ne-am putea uni fortele cu ei sa il dezvoltam in comun cu costuri minime.
 • 0 (0 voturi)    
  Despre vot (Duminică, 7 decembrie 2014, 20:06)

  radcatmih [utilizator]

  Trebuie facute presiuni ale societatii civile pentru a adopta votul prin corespondenta si masuri pentru impiedicarea votului multiplu.Altfel rezolvarea acestor probleme se va tergiversa ca si pana acum !Ne-am cam saturat de politicienii romani care isi vad doar interesele proprii si nu pe cele ale celor care i-au ales...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by