Raport UE: o cincime din sanatatea Romaniei este finantata prin plati direct din buzunar. Bolile pentru care romanii detin recordurile negative in Europa

de V. Mixich     HotNews.ro
Joi, 4 decembrie 2014, 0:40 Actualitate | Esenţial


Speranta de viata in UE. Romania marcata cu portocaliu
Foto: Health at a Glance
Autoritatile romane inregistreaza cea mai slaba performanta din Uniunea Europeana in monitorizarea starii de sanatate a populatiei in trei din cele mai importante patologii, constata raportul "Health at a Glance 2014", publicat de Comisia Europene. Romania ramane si tara europeana cu cele mai putine investigatii si proceduri medicale avansate oferite pacientilor, dar cu cea mai consistenta crestere a cheltuielilor pentru medicamente in ultimii 15 ani.  

VEŞTILE BUNE: CEI MAI PUTINI OBEZI DIN EUROPA


România nu mai este lanterna roşie a Europei la speranţa de viaţă, în urma noastră fiind Bulgaria, Letonia şi Lituania. Speranţa de viaţă a românilor este de 74,5 ani, cu 78,1 ani pentru femei şi 71 pentru bărbaţi.

România stă foarte bine la incidenţa diabetului, fiind ţara europeană cu cel mai scăzut număr de diabetici de tip 1 la o sută de mii de locuitori.

În privinţa consumului de alcool şi tutun România se află sub media Uniunii Europene. Alături de bulgari şi finlandezi avem cel mai redus consum de fructe din UE, dar mâncăm legume în rând cu restul europenilor. Datorită acestor obiceiuri, avem cele mai puţine persoane obeze din Europa.


Obezitatea in UE. Romania cu roz. Ungaria pe primul loc. (sursa grafic: Health at a Glance 2014)

Incidenţa cancerului de sân şi a cancerului de prostată este printre cele mai mici din Uniunea Europeană (doar Bulgaria, Grecia şi Lituania stau mai bine). Franţa, Suedia şi Danemarca deţin recordurile negative la acest capitol.

Rezultatul bun înregistrat de România este atribuit de raportul Comisiei Europene, cel puţin parţial, răspândirii diferite a monitorizării şi identificării acestor tipuri de cancer în statele UE. Incidenţa scăzută din România s-ar putea aşadar datora în parte capacităţii reduse a sistemului medical românesc de a identifica toate cazurile existente.

TENDINTELE NEGATIVE PERSISTA: CEL MAI REDUS ACCES DIN UE LA INVESTIGATII MEDICALE DE VARF

Cancerul cervical rămâne o problemă de sănătate majoră pentru românce, ţara noastră având cea mai crescută mortalitate din UE. Cancerul cervical poate fi prevenit şi chiar vindecat în cazul unei identificări timpurii, de aceea monitorizarea eficientă a femeilor pentru acest tip de cancer ar putea salva mii de vieţi.

Din nefericire, monitorizarea în România este cea mai slabă din Europa, de trei ori mai mică faţă de media UE. Doar 14,6% dintre femeile din România sunt monitorizate spre deosebire de următoarele codaşe, Slovacia (22,9%) şi Ungaria (36,7%).

Ineficienţa autorităţilor române de a monitoriza sănătatea populaţiei este evidentă şi în ratele foarte scăzute de screening pentru cancerul de sân şi cancerul colorectal (din nou cele mai scăzute din UE).


Cancerul cervical in UE. Romania cu rosu - mortalitatea in 2011 / cu portocaliu - mortalitatea in 2000 (sursa: Health at a Glance 2014)

România rămâne ţara din UE cu cele mai puţine investigaţii de vârf (RMN şi CT) efectuate. Acelaşi record negativ îl înregistrăm şi în cazul procedurilor coronariene avansate, precum angioplastiile sau bypassul, sau a protezărilor de genunchi şi şold.

Avem cea mai ridicată mortalitate din Europa în cazurile de accident vascular cerebral, cu excepţia Bulgariei. Bolile cardiovasculare rămân cea mai importantă cauză de deces în UE, România fiind pe locul 7 în rândul ţărilor europene.

Continuăm să fim ţara europeană cu cea mai ridicată mortalitate infantilă (9 la o mie de naşteri) mai mult decât dublă faţă de media UE. În timp ce Slovenia, Grecia sau Cehia înregistrează o mortalitate infantilă de trei ori mai mică decât ţara noastră, în România descreşterea acestei rate a fost prea lentă, cu o încetinire după 2010.

România este a doua ţară din UE ca frecvenţă a cazurilor de rujeolă la copii, după Franţa.

PARADOXURI: NUMĂRUL MEDICILOR ŞI CHELTUIELILE PE MEDICAMENTE


România rămâne una din ţările europene cu cei mai puţini medici pe cap de locuitor, 2,5/mie. Polonezii sunt singurii cu o situatie mai ingrijoratoare, în timp ce irlandezii şi britanicii au doar ceva mai mulţi medici decât noi (2,7 şi 2,8). Important de menţionat este că, în ultimul deceniu, numărul medicilor din România a crescut constant, în ciuda fenomenului de migrare menţionat în repetate rânduri.

România continuă să fie ţara europeană cu cele mai scăzute cheltuieli per capita pentru sănătate (mai puţin chiar şi decât Serbia sau Muntenegru). Dar dacă în primul deceniu din mileniul trei am avut una dintre cele mai accelerate creşteri în termeni reali ale acestor cheltuieli, în perioada 2009-2012 creşterea a încetinit treptat până aproape de zero.

O schimbare semnificativă, semnalată deja în mai multe rânduri de HotNews, este creşterea importantă a costurilor cu sănătatea plătite direct din buzunar: o cincime din Sănătatea românească este finanţată deja prin plăţi făcute de români direct din buzunar. Ne apropiem astfel de media europeană de 21%. De menţionat că ne numărăm printre cele 8 ţări europene care nu au asigurări medicale private, Guvernul deţinând monopolul pe piaţa asigurărilor de sănătate.
 
Faţă de ceilalţi europeni, românii direcţionează o bună parte din cheltuielile cu sănătatea spre cumpărarea de medicamente (30%), doar Ungaria, Lituania şi Slovacia fiind peste noi. Aici intervine paradoxul consumului de medicamente din România, folosit ca argument în funcţie de interesele de moment ale actorilor principali din sistem: deşi cheltuie o parte importantă din coşul total alocat sănătăţii pentru medicamente, cheltuielile per capita pentru medicamente ale românilor sunt mici faţă de celelalte state UE.

Explicaţia? O parte mare din ceva foarte mic continuă să fie ceva foarte mic comparat cu media europeană. O menţiune foarte importantă aici: România este, în ultimii 15 ani, ţara europeană cu cea mai consistentă creştere a cheltuielilor pe medicamente din toată Uniunea Europeană.   

În privinţa numărului de paturi din spitale, un indicator atât de folosit în ultimii ani în încinsele dezbateri pe marginea legii sănătăţii, România continuă să fie în top 7 al ţărilor cu cele mai multe paturi în spitale (top condus de Germania şi Austria) înscriindu-se însă în tendinţa de scădere prezentă la nivelul întregii Uniuni.

În schimb mamele din România continuă să stea în spital pentru o naştere normală mai mult decât majoritatea celorlalţi europeni (cu excepţia doar a slovacilor). În urmă cu un deceniu durata medie de spitalizare pentru naştere la nivelul Europei era de 5 zile, exact durata actuală medie de spitalizare în România. În Europa această durată medie a scăzut la 3,6 zile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7769 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  BINGO!!!!! (Joi, 4 decembrie 2014, 10:31)

  DaniAndi [utilizator]

  " Incidenţa scăzută din România s-ar putea aşadar datora în parte capacităţii reduse a sistemului medical românesc de a identifica toate cazurile existente. "

  Nu ca "s-ar putea" , e SIGUR din cauza asta!
 • 0 (0 voturi)    
  asteptam ca... (Joi, 4 decembrie 2014, 10:46)

  liviu_ [utilizator]

  praiubitul nostru primm ministru sa se laude urgent cu obezitatea scazuta , si celelalte lucruri pozitive, ignorand, evident pe cele negative sau spunand ca -s din vina lui basescu. evident nu va uita sa reaminteasca in treacat de doctoratul lui in sanatate publica
 • +2 (4 voturi)    
  Alcool (Joi, 4 decembrie 2014, 11:13)

  Elena [anonim]

  In privinta alcoolului am indoieli. La noi se consuma mult. Poate nu se cumpara, dar nimeni nu vorbeste de productia proprie de vin si tuica.
  • 0 (2 voturi)    
   se consuma mult, dar.... (Joi, 4 decembrie 2014, 14:24)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Elena

   ...nu atat de mult ca la altii.Iri recomand tarile Baltice, Polonia sau Anglia, doar cateva exemple de cum se poate bea mai mult decat la noi. In Romania, cei mai multi consumatori de alcoolo sunt barbatii needucati.
   In Anglia multe femei beau de sting, de asemenea si multi din cei educati. Desigur, exista o productie proprie, probabil neluata in calcul de statistica, dar, de exemplu, in tarile nordice exista o piata neagra de contrabanda de 25-30 la suta la bauturile tari. In Polonia sau tarile baltice se produce, de asemenea, acasa, prin mediul rural. Statistica nu este total fidela, dar iti poti face o idee. Cred ca romanii nu sunt mari bautori si ca acest consum sub medie este real.
 • +1 (1 vot)    
  Spitalizarea mamelor (Joi, 4 decembrie 2014, 12:27)

  sec_o [utilizator]

  Daca toate femeile de varsta mea pe care le cunosc in Romania au nascut prin cezariana, e normal sa stea 5 zile in spital. Daca imi amintesc eu bine 80% din nasteri sunt cezariene, mai mult sau mai putin justificate. De aici si media nationala de 5 zile.
 • +1 (1 vot)    
  ciudat (Joi, 4 decembrie 2014, 12:44)

  dan [anonim]

  informatia merita aprofundata putin domnu Mixich
  ne puteti da cumva o sursa pentru tot raportul?

  nu-mi vine sa cred ca sintem cei mai supli din UE: sa stam noi mai bine la obezitate decit scandinavii, si in general nordicii care sint toata ziua pe bicicleta (olanda, belgia)? m-as cam mira. ar trebui vazute mai in detaliu cifrele astea, sa nu fie cumva sub-raportare. la ce obiceiuri alimentare au romanii ar trebui sa fim catre top la obezitate.

  diabetul de tip 1 e ala care apare la copii, nu vad nici o explicatie pentru locul "bun" ocupat, decit din nou sub-raportarea si/sau sub-diagnosticarea.

  Daca stam asa de bine la obezitate ar trebui sa stam cam la fel de bine si la diabet 2 si boli cardiovasculare; la cele din urma sintem pe locul 7, deci o contradictie care ar trebui explicata, la diabet de tip 2 nu se mentioneaza.
  de altfel, e posibil ca graficul care arata ca avem cea mai slaba monitorizare sa explice rezultatele "bune" din alte categorii - avem rezultate bune fiindca monitorizam prost. unele chestii, prin natura lor nu pot fi ratate nici de o monitorizare proasta, cum ar fi rata de decese pe categorii de boli, insa altele pot fi foarte bine ratate prin lipsa monitorizarii.
  • 0 (0 voturi)    
   referitor la obezitate (Joi, 4 decembrie 2014, 14:32)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui dan

   pai tarile citate de tine sunt in top. Mixich iti da si sursa, trebuie doar sa citesti cu atentie. Nu uita ca 40% din populatie traieste in mediul rural, unde nu prea vezi obezi. Zici ca alimentatia nu este ok? Pai, nu te lua dupa ce mananca romanii de Craciun si Paste, pentru ca in rest mi se pare ca aimentatia este destul de echilibrata. Mancarurile asa zis traditionale sunt grele, dar se mananca doar pe la nunti si sarbatori. Romanii, intr-un numar foarte mare, inca mananca mai mult acasa. Restaurantele de tip fast food au succes prin orasele mari, dar lipsesc din orasele mijlocii si mici. In alte tari, gasesti cate un Mac Donalds si pe la tara. Acum pe bune, cand te uiti pe starda, cati obezi vezi comparativ cu Germania, Ungaria sau Anglia?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by