Legea care elimina articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, articol ce permitea sanctionarea presiunilor asupra magistratilor, a fost promulgata de catre presedintele Traian Basescu. Promulgarea vine dupa ce in luna noiembrie Curtea Constitutionala a decis ca este constitutionala abrogarea infractiunii "presiuni asupra justitiei", dupa ce a respins sesizarea presedintelui Traian Basescu in legatura cu legea. Abrogarea articolului in cauza a fost initiata in parlament de catre PNL in octombrie 2013.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis pe 4 noiembrie ca este constitutionala abrogarea infractiunii "presiuni asupra justitiei", dupa ce a respins sesizarea presedintelui Traian Basescu in legatura cu legea care elimina articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, anunta Agerpres. Sesizarea a fost respinsa cu unanimitate de voturi, urmand ca legea sa fie promulgata de seful statului. Decizia este definitiva si general obligatorie.

  • Potrivit acestui articol, "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la un an sau cu amenda".

Traian Basescu a scris, in sesizarea formulata in 9 octombrie, ca legea mentionata a fost adoptata cu nerespectarea dispozitiilor mai multor articole din Constitutie, respectiv articolul 1 alineatul 3, articolul 124 alineatele 2 si 3, articolul 30 alineatul 6.

Seful statului a sustinut ca articolul in cauza trebuie mentinut in lege pentru ca sanctioneaza infractiunea de "presiuni asupra justitiei" si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala.

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca introducerea acestei infractiuni in Codul Penal a avut in vedere "asigurarea si protejarea impartialitatii si libertatii judecatorilor si organelor de urmarire penala in exercitarea atributiilor judiciare conferite de lege fata de incercarile de intimidare sau influentare a acestora". "Ratiunile care au justificat introducerea acestei infractiuni persista si, in consecinta, abrogarea articolului ce sanctioneaza presiunile asupra justitiei, nu este oportuna", a aratat Traian Basescu.

"Consideram ca prin abrogarea infractiunii de 'presiuni asupra justitiei' se aduce atingere limitelor in interiorul carora trebuie sa se exercite libertatea de exprimare. Aceasta libertate nu poate fi absoluta, ci se subscrie unor limitari. Astfel, dispozitiile constitutionale interzic acele exprimari care prejudiciaza demnitatea, onoarea, dreptul la propria imagine. Or, infractiunea de presiuni asupra justitiei reprezenta modalitatea prin care se asigura respectarea acestor prevederi constitutionale si se asigura sanctionarea abuzului in exercitarea libertatii de exprimare cu privire la infaptuirea justitiei", a mentionat presedintele.

Parlamentul a dat liber la campaniile de linsaj mediatic la adresa magistratilor. Initiativa a venit de la PNL

Pe 30 septembrie, Camera Deputatilor a respins cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu solicitase Parlamentului mentinerea articolului 276 din Codul Penal.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat pe 4 februarie, iar Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz, a aprobat-o pe 18 februarie.

Cererea de reexaminare a legii a fost facuta de catre presedintele Traian Basescu in 18 martie 2014, seful statului solicitand Parlamentului respingerea legii trimisa la promulgare.

Propunerea legislativa a fost initiata in Parlament de catre PNL in octombrie 2013, in urma negocierilor din cadrul USL.

Crin Antonescu, presedintele PNL de la acel moment, sustinea ca initiativa e menita sa elimine "orice fel de suspiciune de ingradire a libertatii presei".