Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat marti, incepand cu ora 11.00, un miting de protest la adresa "comportamentului protectionist" pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) il practica fata de companiile de asigurari,. anunta ASSAI. Mitingul a avut loc in fata Palatului Parlamentului.

Foto:

UPDATE 1Circa 150 de oameni protestau marti in jurul orei 12.15 in fata Palatului Parlamentului, cerand demisia conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), dar si a premierului Ponta. Organizatorii sustin ca in total pe toata durata mitingului au fost aproximativ 500 de oameni.

UPDATE 2ASF a dat marti un comunicat in care reaminteste ca nu intervine asupra nivelului primelor RCA, acestea fiind liber stabilite de firmele de asigurari si ca urmareste modul in care asiguratorii isi achita obligatiile asumate in baza politelor si prin masurile adoptate (inclusiv recent) vizeaza imbunatatirea activitatii pe acest segment.

UPDATE 3ASSAI spune intr-un comunicat ca peste 500 de soferi si angajati ai service-urilor auto au participat la protest. "Actiunea a inceput la Palatul Parlamentului si s-a mutat apoi în fața sediului ASF, unde la fel cei aproape 300 de manifestanți rămași au scandat lozinci împotriva conducerii ASF".

Cateva dintre inscriptiile de pe pancarte:

ASF ai sugrumat/Un popor asigurat

Tiriac si Negritoi/Nu ne mai furati si voi

ASF= O mare mizerie

ASF, nu uita/RCA e spaga ta

ASF - Pentru asiguratori esti muma, pentru cetateni esti ciuma

Actiunea de protest are urmatoarea desfasurare (comunicat al organizatorilor):

Orele 11:00 - 13:00 la Palatul Parlamentului (Parcul Izvor)

Orele 14:00 - 16:00 la Sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara

ASSAI atrage atentia ca este vorba de un miting declansat de nemultumirea generalizata a celor aproape 5 milioane de asigurati fata de lipsa de transparenta si abuzurile practicate de ASF si asiguratori.

"Invitam la aceasta actiune de protest toti soferii nemultumiti de cresterea nejustificata a pretului RCA, pe toti cei care au avut sau au probleme in obtinerea despagubirilor din partea asiguratorilor, pe toti cei nemultumiti de modul in care ASF a inteles sa le rezolve petitiile, pe transportatorii romani si, in general, pe toti cei care doresc o schimbare fundamentala a pietei de asigurari din Romania", spune Cristian Muntean, Presedinte ASSAI.

ASSAI protesteaza la adresa modului de functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara si solicita urmatoarele:

1. Stoparea cresterii nejustificata si necontrolata a pretului RCA, asa cum s-a intamplat pe parcursul ultimului an;

2. Interzicerea de urgenta a oricaror declaratii, masuri si activitati ale ASF de natura sa stimuleze societatile de asigurari sa-si continue politica de majorare a tarifelor RCA si pe parcursul anului 2015;

3. Abrogarea de urgenta a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de catre ASF dat fiind ca:

- prin prevederile stipulate, norma permite firmelor de asigurari sa subevalueze cu pana la 30% plata despagubirii acordate pagubitului RCA in caz de dauna totala;

- limiteaza libera concurenta intre service-urile auto;

- scade protectia pagubitului RCA. Despagubirea trebuie sa fie justa, legala si sa acopere intregul prejudiciu produs;

4. Adoptarea unor norme RCA care sa creasca gradul de protectie si respect fata de pagubitii RCA - material transmis de catre ASSAI in data de 08 septembrie 2014, masuri ignorate de ASF;

5. Abrogarea de urgenta a Normei 24/2014 privind reclamatiile depuse de catre petenti;

6. Eliminarea despagubirilor subevaluate platite pagubitilor de catre Asiguratori. In 85% din cazuri, firmele de asigurari achita plati partiale (subevaluate) ale despagubirii;

7. Respectarea termenului legal de despagubire la nivel national de catre firmele de asigurari. In peste 83% din cazuri, firmele de asigurari achita plata despagubirii dupa expirarea termenului legal;

8. Retragerea licentelor de functionare pentru zona RCA a societatilor de asigurari care nu mai indeplinesc criteriile de solvabilitate minima stabilita prin lege si care functioneaza ilegal de peste 6 luni de zile pe piata din Romania. Concret, este vorba despre Astra Asigurari si Carpatica Asig, societati de asigurari aflate in etapa premergatoare falimentului.

9. Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate si girate de catre ASF;

10. Retragerea dreptului de constatare si evaluare inspectorilor de daune auto platiti de firmele de asigurari care nu au studiile, experienta si neutralitatea obligatorii instrumentarii unui dosar de dauna in mod competent si impartial. Actualii angajati ai firmelor de asigurari au ca obiectiv tergiversarea si ingreunarea instrumentarii dosarului de daune, fiind bonusati la salariu proportional cu valoarea sumelor "salvate de la plata". Prin urmare, ASSAI solicita inlocuirea de urgenta a acestor inspectori de dauna platiti de societatile de asigurari cu experti independenti CEETAR.

Pentru a remedia toate aceste situatii care caracterizeaza in prezent piata de asigurari din Romania, ASSAI solicita interventia Parlamentului Romaniei prin urmatoarele actiuni:

1. Demiterea de urgenta a intregii conduceri a ASF.

2. Desfiintarea ASF si infiintarea unei noi institutii cu adevarat profesioniste, independente, in care angajariile sa se faca pe criterii obiective, strict profesionale. Noua institutie va trebui sa-si respecte propriile norme de functionare si sa isi desfasoare in mod autentic misiunea de promovare a stabilitatii activitatii de asigurare si de aparare a drepturilor asiguratilor.

3. Adoptarea de urgenta a Legii 400/2014 privind -constituirea, organizarea si functionarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR)-, proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara.

  • UPDATE: Precizari ASF referitoare la solicitarile ASSAI si COTAR

Referitor la solicitarile Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) si ale Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Autoritatea de Supraveghere Financiara a facut marti, 2 decembrie, urmatoarele precizari:

1. Autoritatea de Supraveghere Financiara nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de catre fiecare societate de asigurare. Tarifele de prima sunt notificate catre ASF, dar nu sunt supuse aprobarii. Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de prima sunt realizate utilizand date statistice acumulate de asiguratori in anii anteriori si au in vedere despagubirile datorate in baza politelor RCA, precum si diferite criterii de risc.

2. Asiguratorii au obligatia de a-si stabili tarifele de prima astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea tuturor obligatiilor ce decurg din incheierea de asigurare RCA. ASF urmareste modul in care asiguratorii isi achita obligatiile asumate in baza politelor si prin masurile adoptate (inclusiv recent) vizeaza imbunatatirea activitatii pe acest segment.

3. La nivelul celor 11 societati care au dreptul sa emita polite RCA, rata combinata a daunei (un indicator care are in vedere nivelul despagubirilor platite, al rezervelor de dauna constituite si nivelul veniturilor incasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie facuta, dar nu presupune automat o majorare a preturilor, ci poate sa insemne si reducere de costuri. ASF transmite asiguratorilor ca recentele modificari ale normei RCA nu trebuie sa reprezinte pretexte pentru ca acestia sa isi acopere pierderi anterioare prin intermediul politei RCA.

4. In prima jumatate a anului 2014, numarul dosarelor de dauna avizate in baza unei polite RCA a fost de 135.962 (in scadere cu 14% fata de 30 iunie 2013), iar numarul dosarelor de dauna platite a fost de 146.197 (in scadere cu 9% fata de primul semestru 2013).

Pentru o cuantificare a sumelor platite de asiguratori (si rezervelor constituite) precizam ca despagubirile platite pentru segmentul RCA au fost, in primele 6 luni ale anului, in valoare de 1,03 miliarde lei. De asemenea, la data de 30 iunie 2014, asiguratorii RCA aveau constituite rezerve de dauna (avizate) in valoare 1,44 miliarde lei (+15% fata de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% fata de 30 iunie 2013, pana la 902,09 milioane lei.

Precizam ca in aceasta perioada, petitiile depuse de catre asigurati/pagubiti in privinta despagubirii RCA au fost in numar de 4112 (care integreaza si petitiile referitoare la plati mai mici sau plati cu intarziere), adica circa 3% din numarul de dosare de daune avizate si 0,1% din numarul total al contractelor RCA incheiate in aceasta perioada. Aceasta arata fara urma de indoiala ca procentele avansate de ASSAI (peste 80% dintre dosare s-ar finaliza prin plati mai mici sau plati cu intarziere) sunt nerealiste, in conditiile in care doar ASF are capacitatea de a centraliza aceste date, iar potrivit propriilor centralizari (comunicate public), numarul petitiilor reprezinta mai putin de 3% din numarul de dosare de dauna avizate (dintre care unele petitii sunt neintemeiate).

5. Rolul ASF nu este sa impuna un anumit pret pentru un instrument financiar, ci sa vegheze la buna functionare a pietei financiare non-bancare (care include si limitarea distorsiunilor care pot avea si efecte sistemice) si la respectarea drepturilor utilizatorilor de servicii. ASF reaminteste ca in acest moment doua societati de asigurare se afla in procedura de redresare financiara, iar motivele, printre altele, se refera si la nerespectarea parametrilor de solvabilitate de catre societatile respective. ASF isi exprima speranta ca procedurile de redresare financiara vor avea ca rezultat insanatosirea financiara a societatilor respective (alternativa falimentului lor aducand costuri suplimentare asupra intregului sistem de asigurari din Romania si implicit costuri mai mari si pentru asigurati).

6. ASF are un dialog permanent cu participantii din piata asigurarilor, cea mai recenta intalnire extinsa avand loc joi, 27 noiembrie 2014. La intalnire au participat si reprezentantii ASSAI. Scopul intalnirii a fost coordonarea in aplicarea normelor ASF pe piata asigurarilor, in beneficiul asiguratilor si al stabilitatii pietei, prin cresterea increderii in produsele de asigurare.

ASF considera ca pentru cresterea increderii consumatorilor in produsele de asigurare este esentiala intelegerea din partea tuturor participantilor la piata a situatiei de fapt, a rolului de reglementator si supraveghetor national al ASF, dar si al rolului fiecarui participant.

Masurile recent adoptate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara au caracter prudential, intaresc soliditatea industriei asigurarilor si asigura predictibilitatea tarifelor RCA, cu impact direct asupra protectiei asiguratilor/beneficiarilor de asigurari