Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a efectuat luni, de 1 Decembrie, prima vizita de la preluarea mandatului, in Republica Moldova, ocazie cu care a avut convorbiri cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, si a fost primit de Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, respectiv de Iurie Leanca, prim-ministrul Republicii Moldova, informeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat de presa.

Discutiile la nivel de ministru de Externe, respectiv la Presedintia Republicii Moldova, s-au concentrat pe evaluarea perspectivelor dialogului politic si interactiunii concrete bilaterale, dar si a parcursului european al Chisinaului, urmare alegerilor legislative care au avut loc pe 30 noiembrie 2014 in Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat faptul ca alegerile au indicat o optiune majoritar europeana, care va trebui, in mod firesc, sa fie reflectata in formarea si programul noului guvern.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a sintetizat rezultatele degajate in ultimul an pe proiectele majore de cooperare, evidentiind progresele substantiale in domeniile energiei, educatiei, infrastructurii, dezvoltarii locale si regionale, sanatatii, asistentei medicale de urgenta, culturii si conservarii patrimoniului. Elementul comun, esential, in fiecare din aceste initiative promovate de partea romana, priveste racordarea Republicii Moldova la spatiul, valorile si standardele europene. Acest efort de durata, intensificat semnificativ in ultimii ani, este expresia concreta a angajamentului de sustinere de catre Romania a optiunii politice de integrare europeana asumate de Chisinau.

In intrevederile cu inaltii oficiali ai Republicii Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a punctat reusitele inregistrate in 2014 de autoritatile de la Chisinau in procesul de apropiere de Uniunea Europeana, cu efecte benefice nemijlocite in ce priveste modernizarea profunda a societatii si implinirea asteptarilor si sperantelor cetatenilor.

In acest cadru, Bogdan Aurescu a transmis disponibilitatea deplina a Romaniei de a sprijini politic, diplomatic si prin asistenta concreta, toate eforturile viitoare ale Republicii Moldova indreptate spre integrarea deplina in Uniunea Europeana, continuarea reformelor democratice, consolidarea statului de drept si dezvoltarea socio-economica de ansamblu a statului vecin. "Aceasta linie de actiune, urmata neabatut de autoritatile de la Bucuresti, indiferent de cicluri electorale si evolutii politice, se bucura de sprijinul larg, solid si de durata al intregii societati si clase politice din Romania", a subliniat ministru Bogdan Aurescu, citat in comunicatuld e presa.

In continuarea vizitei sale la Chisinau, ministrul Aurescu a fost primit de premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat ca vizita reprezinta atat o datorie de onoare, imediat dupa preluarea mandatului, cat si un prilej extrem de oportun pentru a analiza, impreuna cu autoritatile Republicii Moldova, perspectivele care se deschid pentru relatia bilaterala, dupa alegerile legislative din 30 noiembrie 2014. In acest sens, seful diplomatiei romane a expus un bilant relevant al dialogului politic si cooperarii concrete, fondate pe proiecte de interes comun, in aplicarea Parteneriatului Strategic bilateral instituit in 2010. Cei doi oficiali au fost de acord ca initiativele in curs, precum si proiectele de asistenta lansate in 2014, contureaza o agenda consistenta de cooperare bilaterala pentru perioada urmatoare. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, in acest cadru, disponibilitatea Romaniei de a oferi, in continuare, sprijin tehnic si financiar pentru toate obiectivele bilaterale care contribuie la racordarea Republicii Moldova, sub toate aspectele, la spatiul european, mai arata MAE