Ninge in Bucuresti de cateva ore, vremea nefavorabila fortand ramanerea la sol a aeronavelor care urmau sa participe la parada militara de 1 Decembrie. Capitala urmeaza sa intre sub cod galben de ninsori incepand cu ora 14:00, atentionarea meteorologica fiind in vigoare pana marti la ora 22:00.

Ninsoare in Bucuresti, de 1 DecembrieFoto: Hotnews

Operatorii de deszapezire din Capitala sunt in stare de alarma si au pregatite 21.800 de tone de materiale antiderapante si peste 500 de utilaje, care vor interveni mai intai pe strazile unde se formeaza polei, in apropierea rampelor, pantelor si podurilor, potrivit municipalitatii, citate de Mediafax.

Utilajele operatorilor de deszapezire sunt pregatite in 85 de puncte fixe, de unde vor pleca pe strazile din toate sectoarele Capitalei, in special pe bulevardele unde se formeaza polei.

Potrivit Primariei Capitalei, in noaptea de duminica spre luni, 182 de utilaje au aplicat tratamente cu materiale antiderapant pe arterele principale, unde circula mijloacele de transport in comun, dar si pe unele strazi laterale.

Operatorii au intervenit, luni, si prin actiuni de pluguire, acolo unde s-a depus deja zapada pe carosabil, in sectoarele 3 si 5. De asemenea, s-a intervenit cu 10 utilaje in zona Pietei Constitutiei, pentru asigurarea in bune conditii a paradei organizate de Ziua Nationala a Romaniei, a precizat sursa catat.

"Avand in vedere precipitatiile din ultimele ore, precum si prognozele emise de meteorologi care anunta ninsori in Capitala, operatorii responsabili cu deszapezirea sunt in stare de alarma, pozitionati cu utilajele in 85 de puncte fixe, in apropierea rampelor, pantelor si podurilor, dar si in zonele unde riscul sa se formeze polei pe carosabil este ridicat. De asemenea, echipele de control ale municipalitatii verifica zonele in care se impune o noua trecere cu antiderapante, astfel incat traficul in Capitala sa se desfasoare in conditii normale", a precizat Primaria Capitalei, intr-un comunicat de presa.

Operatorii de deszapezire au pregatite 526 de utilaje, 2.748 de operatori si au un stoc de materiale antiderapante de 21.836 de tone, cu care vor interveni in functie de evolutia vremii, potrivit municipalitatii.

In Capitala s-a format polei pe strazi si a inceput sa ninga, de luni pana marti seara fiind sub avertizare cod galben.

De asemenea, au fost avertizate cu cod galben 27 de judete, respectiv Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti, Caras-Severin, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Vrancea, Bacau, Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Cluj, in aceste zone fiind anuntate ninsori si intensificari ale vantului.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, pana marti, la ora 22.00, in aceste zona va ninge si local stratul de zapada nou depus va depasi 10-15 centimetri. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora in Oltenia, Muntenia si Transilvania, la munte si in sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe ora, iar local si temporar, zapada va fi viscolita.

Directorul ANM, Ion Sandu, a anuntat luni, la Comandamentul de iarna de la Guvern, ca situatia meteo ramane complicata in urmatoarele ore, cu viteze ale vantului de pana la 80 de kilometri pe ora si temperaturi scazute, care pot cauza polei pana marti dupa-amiaza, dar de miercuri va fi un regim de iarna normal, cu precipitatii slabe si temperaturi usor pozitive pe timpul zilei

Ion Sandu a precizat ca, dupa expirarea codului galben, mai pot fi emise atentionari, dar numai punctual, pentru anumite zone si perioade scurte, nu la nivel national.