Sute de turisti din tara si din Ungaria se afla, in acest weekend, in statiunile Baile Tusnad si Harghita Bai, atrasi de zapada care masoara pana la 15 centimetri, locurile de cazare fiind gasite cu greu de cei care nu si-au facut rezervari. Turistii care au ales sa isi petreaca minivacanta de 1 Decembrie in statiunile montane din judetul Harghita nu regreta, pentru ca in judet a inceput sa ninga de vineri seara, abundent in zonele inalte, iar stratul de zapada depus masoara pana la 15 centimetri, anunta Mediafax.

Inca nu este suficient de gros pentru schiat, dar se poate aluneca pe pante cu saniile si se pot face plimbari cu ATV-urile pe traseele montane impadurite.

La Baile Harghita, sunt peste 200 de turisti din Bucuresti, Brasov si Negresti-Oas, marea majoritate copii.

"Noi am venit cu un grup de 40 de copii din Negresti-Oas sa cautam iarna si am gasit-o aici, la Harghita Bai. Este foarte frumos, e zapada multa si copiii nu se mai satura de ea, isi manifesa galagios bucuria, este o larma de nedescris toata ziua si veselia lor molipseste pe toata lumea", a declarat Palfi Maria, una dintre profesoarele care insoteste grupul de copii.

Multumiti de stratul de zapada de 15 centimetri sunt si adultii, care nu au ezitat sa inchirieze sanii cu cinci lei pe ora, ca sa se bucure de prima zapada mai consistenta, dar si ATV-uri, pentru drumetii prin padurile din statiune.

La Harghita Bai, un ATV si echipamentele de protectie si monitorizare GPS se poate inchiria incepand de la 30 de euro pe ora de persoana pana la 100 de euro pentru opt ore.

Seful Asociatiei proprietarilor de pensiuni din statiune, Kristaly Peter, a spus ca partia de schi "Csipike" poate fi deschisa de luni.

"A venit iarna si odata cu ea au ajuns si primii turisti. Dupa cum vedeti, utilajul de batatorit zapada lucreaza pe partie, tunul de zapada functioneaza de o saptamana, asa ca maine (luni - n.r.) am putea da drumul la una dintre partii, daca vremea tine cu noi. De saptamana viitoare intram in plin cu sporturile de iarna si vom asigura celor care vin la noi posibilitatea de a practica schiul pe trei partii cu grade diferite de dificultate, saniusul, vom da drumul la gogoasa pe zapada (snow tubing - n.r.) si patinoarul va fi deschis de dimineata si pana seara", a spus Kristaly Peter.

Preturile la cazare sunt pentru toate buzunarele, de la 100 de lei de persoana pe noapte cu demipensiune, pana la 250 de lei de persoana pentru o noapte, in functie de pensiune.

In statiunea Baile Tusnad cu greu se mai poate gasi un loc liber, cei mai multi turisti venind din Capitala si din Ungaria.

"Venim aici pentru al treilea an consecutiv si ne place totul, si servirea si masa, camerele sunt luxoase, elegante, ne simtim excelent si ne place aici ca suntem primiti cu caldura. Cu toate ca afara este zapada, aici este multa caldura, si sufleteasca si la propriu", a spus un turist din Bucuresti.

Zapada este mai putina decat la Harghita Bai, insa destula pentru o plimbare placuta si o bataie cu bulgari.

"Mi-a placut atmosfera de iarna, zapada scartaind si ne-am bucurat de locul pe care l-am redescoperit, ca sa zic asa, dupa mai multi ani, de cand suntem plecati in strainatate", a spus o turista venita din Italia.

Hotelierii s-au intrecut in a le oferi turistilor posibilitati de petrecere a timpului liber, iar piscinele din statiune sunt la mare cautare.

"Majoritatea turistilor nostri sunt din Bucuresti. Au venit la noi pentru ca le oferim confortul de care au nevoie, wellness, SPA, sauna, hamam (baie turceasca - n.r.), masaje de relaxare, hidroterapie si, bineinteles, mancare gustoasa, cu specific secuiesc", a explicat Bagyola Tamas Oliver, receptioner la un cunoscut hotel din statiune.

Meteorologii vin cu vesti bune pentru turistii care isi petrec sejurul in Harghita, ninsorile continuand sa cada in cursul noptii si pe parcursul zilei de luni.