Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Renita, a declarat ca a votat pentru "un viitor prosper si stabil", in care toti cetatenii moldoveni sa aiba posibilitatea de a se manifesta liber, "fara imixtiunile din afara", relateaza Mediafax. Renita a votat, duminica, la sectia de la sediul misiunii diplomatice din Bucuresti.

"Am votat pentru un viitor prosper si stabil, un viitor in care sunt respectate si asigurate drepturile omului si ale cetateanului, un viitor in care cu totii vom avea posibilitatea sa ne manifestam liber si nestingherit, in sensul fara imixtiunile din afara", a spus ambasadorul Iurie Renita.

Pana la ora 11.00, la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova votasera peste 300 de cetateni moldoveni. Dupa ora 10.00, aici s-a format o coada de cateva zeci de persoane, dar nu s-au inregistrat incidente.

Autoritatile din Republica Moldova au amenajat 11 sectii de vot in Romania pentru alegerile parlamentare, fata de opt la alegerile din 29 noiembrie 2010.

Astfel, la Bucuresti sunt doua sectii, una la Ambasada Republicii Moldova si una la Consulat. In tara, moldovenii pot vota la Iasi, unde sunt doua sectii la Consulat si la Scoala "Gheorghe Asachi", la Constanta, Brasov, Timisoara, Suceava, Bacau, Galati si Cluj Napoca.

Fiecare sectie a primit cate 3.000 de buletine de vot.

La precedentele alegeri, in Romania au votat in jur de 11.000 de cetateni moldoveni, acum Ambasada estimand o prezenta de circa 20.000 de persoane.

***

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a decis constituirea pentru alegerile parlamentare a 2.066 de sectii de votare, dintre care 95 peste hotare.

Din cele 95 de sectii din afara tarii, cele mai multe, 25, vor functiona in Italia, 11 in Romania, sase in SUA, cate cinci in Federatia Rusa si Portugalia si cate patru in Franta si Spania.

Urnele s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.

Cei 3,2 milioane de alegatori pot vota in baza buletinului de identitate, indiferent daca este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum si a legitimatiei de serviciu pentru militarii in termen. Alegatorii din strainatate isi vor putea exprima dreptul la vot cu pasaportul sau livretul de marinar, dar nu inainte de a semna o declaratie pe proprie raspundere.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, in urma carora vor fi desemnati 101 deputati pentru un mandat de patru ani, se desfasoara in baza scrutinului proportional, pe liste. Numarul participantilor era, miercuri, de 20 de partide si coalitii si patru candidati independenti, dar o decizie a Curtii de Apel din Chisinau, confirmata de Curtea Suprema de Justitie, a exclus in ultimul moment din cursa electorala Partidul Patria al lui Renato Usatii, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urma a acuzat formatiunea ca a primit bani din strainatate.

O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima data in Republica Moldova. Astfel, alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.

Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar daca la urne se vor prezenta cel putin 33,3 la suta dintre alegatori. Daca in procesul alegerilor sau la numararea voturilor vor fi comise incalcari ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constitutionala.

Opinia publica din R. Moldova este impartita intre apropierea de Uniunea Europeana si participarea la Uniunea Vamala sustinuta de Rusia. O majoritate solida continua sa sustina relatii foarte bune cu Rusia, in pofida semnarii Acordului de Asociere cu UE, atat dintr-o teama fata de Rusia, cat mai ales din motive economice, considera analistii. Un numar mare de moldoveni aleg sa mearga sa munceasca in Rusia, in conditiile in care R.Moldova supravietuieste economic din banii pe care acestia ii trimit acasa. Aceasta diviziune se va reflecta, cel mai probabil, si in noul Legislativ.