Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza ca autoritatile romane au fost in prealabil informate asupra discursului premierului britanic pe tema "controlului migratiei", in cadrul unei convorbiri David Lidington-George Ciamba, partea romana sustinand intangibilitatea principiului liberei circulatii a persoanelor.

"MAE a luat nota de discursul sustinut la 28 noiembrie 2014 de premierul britanic, David Cameron, pe tema 'controlului migratiei'. MAE precizeaza ca autoritatile romane au fost, in prealabil, informate de David Lidington, ministru de stat pentru Europa, asupra discursului premierului britanic pe tema controlului migratiei si mobilitatii europene spre Marea Britanie, in cadrul unei convorbiri cu omologul sau, secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE, George Ciamba. In cadrul convorbirii, partea romana a sustinut intangibilitatea principiului liberei circulatii a persoanelor si interconexiunea acestuia cu celelalte libertati fundamentale ale UE. Partea romana a evidentiat, totodata, ca o serie de studii realizate atat de Comisia Europeana, cat si de Marea Britanie indica faptul ca mobilitatea are efecte economice pozitive asupra economiilor statelor gazda", se arata intr-un comunicat transmis sambata de Ministerul de Externe, citat de Mediafax.

MAE noteaza faptul ca, in cadrul discursului, premierul britanic a reafirmat importanta principiului liberei circulatii a persoanelor la nivelul UE, subliniind beneficiile pe care lucratorii mobili le aduc economiei britanice, precum si avantajele pe care acest drept fundamental le aduce celor 1,3 milioane de cetateni britanici care activeaza in alte state membre ale UE.

"In ceea ce priveste prevenirea eventualelor abuzuri de libera circulatie, MAE precizeaza ca Decizia recenta a Curtii de Justitie a UE in cazul Dano a confirmat ca legislatia Uniunii Europene contine garantiile necesare pentru prevenirea acestora. Decizia vine, astfel, in confirmarea celor deja precizate in Comunicatul Comisiei Europene din noiembrie 2013, care arata ca dreptul UE include suficiente garantii pentru prevenirea abuzului de libera circulatie. Decizia Curtii de Justitie a UE in cazul Dano demonstreaza, o data in plus, ca principiul libertatii de circulatie a persoanelor este unul fundamental al Uniunii Europene, care nu trebuie contestat sau pus in discutie intr-o maniera populista", adauga sursa ciata.

De asemenea, MAE arata ca reitereaza si cu aceasta ocazie, asa cum a facut-o si in cadrul convorbirii secretarului de stat pentru afaceri europene cu ministrul britanic de stat pentru Europa, "mentinerea pozitiei principiale ferme a Romaniei de sprijin pentru aplicarea integrala a principiului liberei circulatii a persoanelor, asa cum este acesta prevazut in Tratatele UE si dezvoltat in legislatia europeana secundara si legislatiile nationale ale statelor membre". "MAE subliniaza faptul ca, anterior oricarei intentii de schimbare a legislatiei, este necesara epuizarea posibilitatilor oferite de toate aceste paliere ale cadrul juridic actual", se precizeaza in comunicat.

"MAE va umari, in continuare, masurile concrete care vor fi propuse de Marea Britanie, precum si orice alte propuneri care ar putea modifica actualul echilibru european in materie de libera circulatie a lucratorilor. Partea romana si-a exprimat in nenumarate ocazii disponibilitatea de a lucra cu guvernul britanic si este convinsa ca prin discutii bilaterale pot fi identificate masurile cele mai efieciente pentru a preintampina eventualele abuzuri, in cadrul conferit de legislatia europeana acuala", mentioneaza sursa citata.

Totodata, MAE precizeaza ca va continua sa se asigure, alaturi de noua Comisie Europeana si in dialog cu toate statele membre ale UE, ca drepturile cetatenilor romani, in calitate de cetateni europeni, sunt pe deplin respectate.

Premierul britanic David Cameron a declarat, vineri, ca planul sau destinat limitarii afluxului de imigranti din Uniunea Europeana in Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene.