Presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, Alexandru Tanase, a apreciat, sambata, la Alba Iulia, ca scrutinul parlamentar de duminica este unul "complicat", cu "implicari masive si nedorite" din partea vecinilor estici, respectiv Federatiei Ruse.

"Este un scrutin complicat, unde asistam la implicari masive si nedorite din partea vecinilor nostri estici, in mod special, este vorba de Federatia Rusa, care asista mediatic, financiar, si nu doar, acele formatiuni politice care promit o apropiere de Federatia Rusa. Speram foarte mult ca scrutinul se va desfasura normal, speram ca cetatenii Republicii Moldova care sunt in afara tarii vor avea posibilitatea sa voteze si scrutinul sa decurga onest, sincer si cu respectarea tuturor normelor legale", a declarat Alexandru Tanase, potrivit Agerpres.

Presedintele Curtii Constitutionale a afirmat ca, in Republica Moldova, scrutinul parlamentar nu este un banal exercitiu de formare a puterii de stat. "In realitate, maine (duminica - n.r.), ca si de fiecare data, moldovenii vor avea de facut o alegere geopolitica. Asa este construit sistemul in Moldova, ca se voteaza pentru Europa sau pentru defuncta Uniune Sovietica, si maine se va da exact aceeasi batalie", a declarat Alexandru Tanase.

El a subliniat ca cetatenii moldoveni "vor fi pusi in situatia sa opteze pentru un viitor european sau pentru o nostalgie dupa anumite timpuri care au apus", timpuri care, spera Tanase, nu vor mai reveni niciodata.

In ceea ce priveste rezultatul scrutinului parlamentar de duminica, Alexandru Tanase vrea ca formatiunile politice care isi doresc Republica Moldova in Europa sa obtina o victorie convingatoare. "Vreau ca acele formatiuni politice care subscriu valorilor europene si care vad Republica Moldova in Europa sa obtina o victorie convingatoare. Este OK sa tinem minte trecutul, dar este o prostie sa te intorci acolo de unde ai pornit. Este corect ca daca te-ai angajat intr-un proiect, bunaoara noi ne-am angajat sa mergem spre Europa, sa continuam acea cale pana vom atinge punctul final si pana vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene", a mai spus Tanase.

Presedintele Curtii Constitutionale din Republica Moldova, Alexandru Tanase, a primit sambata titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.