Reactie fara precedent a Bisericii Reformate din Romania dupa renationalizarea cladirii unui colegiu din Sfantu Gheorghe: Loialitatea si credinta noastra in statul de drept s-a destramat. Trebuie sa regandim relatia cu statul roman

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 27 noiembrie 2014, 15:07 Actualitate | Esenţial


Colegiul Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe
Foto: Kiss Gabor
Biserica Reformata reactioneaza dur la decizia Curtii de Apel din Ploiesti de a renationaliza cladirea unui colegiu din Sfantu Gheorghe. "Prin aceasta decizie, statul roman a semnalat membrilor Bisericii Reformate din Romania, membrilor comunitatilor minoritare in Romania ca nu au drepturi egale cu majoritatea din aceasta tara. Declaram ca nu dorim sa fim cetateni de mana a doua", a avertizat Eparhia Reformata din Ardeal. Reactia vine dupa ce si vicepremierul ungar a declarat ca Guvernul de la Budapesta a fost "socat" de hotararea instantei.
 • Biserica Reformata din Romania numara in prezent peste 700.000 de credinciosi, majoritatea maghiari, cu aproximativ 1.000 de lacasuri de cult, in care slujesc 750 de preoti. Biserica are 780 parohii, potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte.
 • Biserica Reformata din Romania, organizata in Eparhia Reformata din Ardeal si Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului, face parte din cele 18 culte recunoscute oficial in Romania. 
Curtea de Apel Ploiesti l-a condamnat definitiv miercuri, 26 noiembrie 2014, pe deputatul UDMR Marko Attila Gabor la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile. Curtea a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite, scrie MTI, citata de Mediafax. Imobilul in care functioneaza Colegiul Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania, potrivit agentiei citate.

Eparhia Reformata din Ardeal sustine, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "s-a destramat credinta noastra de 25 de ani in statul de drept, cand la Curtea de Apel din Ploiesti s-a pronuntat sentinta nedreapta privind cladirea Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe - imobilul fiind renationalizat abuziv de la Episcopia Reformata din Ardeal".

"Nu dorim sa ajungem la soarta sasilor care au devenit cetateni de calitatea a doua, comerciabili prin vointa si permisiunea statului. Consideram, ca trebuie sa regandim relatia Bisericii Reformate cu statul roman", transmite Eparhia Reformata din Ardeal.

Eparhia sustine ca "aceasta renationalizare ne transmite mesajul ca in aceasta tara se poate rezolva orice, oricand - asa cum doreste clasa politica", dupa care adauga ca "nedreptatea nu are nationalitate sau religie"

"Noi, Biserica Reformata din Romania, refuzam in mod hotarit aceasta atitudine a statului. O consideram cert discriminatorie, deoarece in timp ce religia majoritara a primit si primeste hoteluri si bunuri imobile in valoare de mai multe milioane de euro, de la religiile minoritare s-au confiscat si ceea ce i-au apartinut de drept! (...) Nu ne-a ramas alta posibilitate decat sa facem apel la Tribunalul Suprem al Drepturilor Omului din Strasbourg, unde trebuie sa fim ascultati in numele crestinatatii reformate din Europa!", se arata in comunicatul trimis HotNews.ro.

Comunicatul integral al Eparhiei Reformate din Ardeal:

"Azi, s-a destramat credinta noastra de 25 de ani in statul de drept, cand la Curtea de Apel din Ploiesti s-a pronuntat sentinta nedreapta privind cladirea Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe - imobilul fiind renationalizat abuziv de la Episcopia Reformata din Ardeal.

Prin aceasta decizie, statul roman a semnalat membrilor Bisericii Reformate din Romania, membrilor comunitatilor minoritare in Romania ca nu au drepturi egale cu majoritatea din aceasta tara. Declaram ca nu dorim sa fim cetateni de mana a doua si cerem statului sa afirme drepturile minoritatilor religioase si nationale. Nu dorim sa ajungem la soarta sasilor care au devenit cetateni de calitatea a doua, comerciabili prin vointa si permisiunea statului.

Consideram, ca trebuie sa regandim relatia Bisericii Reformate cu statul roman, in ceea ce urmeaza, de aceea la data de 29 noiembrie convocam o sedinta extraordinara a Eparhiei la Biserica din Orasul de Jos (Biserica cu doua turnuri) din Cluj-Napoca, incepand cu ora 11, unde vom analiza situatia creata si vom stabili directia in care trebuie sa mergem in continuare.

Loialitatea si credinta noastra de pana acum in statul de drept s-a destramat. Cel mai dureros este faptul ca intreaga noastra comunitate, cei 700.000 enoriasi reformati au fost palmuiti, au fost numiti mincinosi, impostori, pretentiosi pe nedrept. Lucrul acesta pentru noi este o problema de moralitate, un prestigiu moral. Miza deci nu e proprietatea sau improprietatea unei cladiri... Aceasta renationalizare ne transmite mesajul ca in aceasta tara se poate rezolva orice, oricand - asa cum doreste clasa politica. 

Nedreptatea nu are nationalitate sau religie si are efecte devastatoare asupra intregii societati. Acum nedreptatea s-a comis asupra Bisericii Reformate, au fost nedreptatiti si cei care si-au facut datoria - maine poate veni randul acelora care si-au redobandit dreptul la proprietate in anii precedenti.

Situatia creata este foarte grava si fara precedent intr-un stat de drept european; privind viitorul suntem foarte ingrijorati,  pentru ca toate colegiile si scolile reformate pot ajunge in situatii similare;  statul prin reprezentantii sai nu doreste sa accepte simplul fapt ca in structura si ordinea bisericii reformate fiecare unitate care apartine de ea, are statut de persoana juridica. Acest drept garantat prin Constitutie acum ne-a fost negat.

Statul roman nu vrea sa inteleaga si sa recunoasca realitatile istorice privind propritatea, si transmite tuturor ca se pot gasi intotdeauna modalitati juridice cu care oricand se poate duce la bun sfarsit orice inegalitate.

Noi, Biserica Reformata din Romania,  refuzam  in mod hotarit aceasta atitudine a statului. O consideram cert discriminatorie, deoarece in timp ce religia majoritara a primit si primeste hoteluri si bunuri imobile in valoare de mai multe milioane de euro, de la religiile minoritare s-au confiscat si ceea ce i-au apartinut de drept! Tinem la autonomia bisericii! Statul roman acum a pus sub semnul  intrebarii soarta tuturor bunurilor imobiliare redobandite dupa anul 1990 de catre fostii proprietari. Biserica reformata si-a redobandit numai o treime din bunurile lui imobiliare, iar acum statul spune ca aceste bunuri s-au redobandit pe nedrept. Nu ne-a ramas alta posibilitate decat sa facem apel la Tribunalul Suprem al Drepturilor Omului din Strasbourg, unde trebuie sa fim ascultati in numele crestinatatii reformate din Europa!

Presidentia Eparhiei Reformate din Ardeal
Kato Bela, episcop; Marko Gabor, prim curator
"

Informatii de background

Reactia Bisericii Reformate din Romania vine la o zi dupa decizia definitiva a Curtii de Apel Ploiesti si dupa ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat ca Guvernul de la Budapesta a fost "socat" sa afle ca Marko Attila, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate, dupa cum a scris Mediafax.

In iunie 2012, Marko Attila-Gabor fusese condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau, pentru abuz in serviciu. In acelasi dosar au fost condamnati Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei.

Procurorii au aratat ca in anul 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal, potrivit procurorilor. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Amintim ca in urma cu o saptamana Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Marko Attila-Gabor, in acelasi dosar in care este implicata si Alina Bica - fostul sef DIICOT - pentru decizii pe care le-au luat in 2011, pe cand faceau parte dintr-o comisie pentru despagubiri in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Citeste aici comunicatul DNA

Aproximativ 25.000 de maghiari, intre care sute de preoti, au protestat in septembrie 2012 la Sfantu Gheorghe, fata de sentinta in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din municipiu. In sambata protestului, premierul Victor Ponta declara ca spera ca "vigilentul CSM" la adresa executivului sa sesizeze inspectia judicara si in privinta acestui miting fata de o decizie a justitiei.

Protestul s-a numit "Ziua Dreptatii" si a fost organizat de bisericile istorice maghiare, cu sustinerea formatiunilor politice maghiare si a organizatiilor civice, dupa cum au anuntat atunci organizatorii. Acestia au explicat ca scopul mitingului nu a fost sa puna presiune asupra justitiei, ci de a lua atitudine fata de o "nedreptate".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara inaintea protestului: "Astept o solidaritate puternica din partea comunitatii maghiare, si nu numai, fiindca este vorba despre un caz care, daca nu suntem atenti si daca justitia nu e atenta, s-ar putea crea un precedent periculos, o renationalizare a proprietatilor care au fost nationalizate de comunisti si care au fost retrocedate in anii '90 si dupa 2000".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9335 vizualizari

 • +9 (17 voturi)    
  Alte sugative (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:11)

  CititorulComentator [utilizator]

  E timpul sa va...cum se zice ... sa va reformati :)
  • +4 (4 voturi)    
   Drepturi egale? Lipitorilor stiti multi oameni... (Joi, 27 noiembrie 2014, 22:24)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   ...oarecare care si-au primit inapoi casa bunicilor furata de comunisti?????
 • +1 (15 voturi)    
  Who the ... is "Biserica Reformata" ? (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:12)

  _CK_ [utilizator]

  ...?
 • +7 (13 voturi)    
  intradevar, regandit, ca si cu BOR (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:13)

  TeodorGligor [anonim]

  Au dreptate, trebuie regandita relatia statului cu bisericile : Reformata, Catolica, Greco-Catolica, Ortodoxa, Lutherana, Musulmana, Neo-protestanta etc.
  • +8 (10 voturi)    
   Dar exista macar vreo preocupare (Joi, 27 noiembrie 2014, 16:47)

   Andrei Bz. [anonim] i-a raspuns lui TeodorGligor

   Exista macar vreo preocupare din partea magharilor din Ungaria si din partea celor din Romania pentru a vedea macar daca decizia instantei a fost corecta? Pentru ca dupa toate evidentele a fost. Banuiesc ca Biserica Reformata stie asta prea bine dar prefera sa aleaga cu buna stiinta calea minciunii si a manipularii.

   Si ne mai da lectii Ungaria, tara in care justitia a fost pusa cu botul pe labe si e echivalentul justitiei de la noi din vremea lui Nastase.

   Este indiscutabil ca la nivelul UE Romania este vazuta mult mai bine decat Ungaria la capitolele justitie sau democratie. Faptul ca Ungaria e in Schengen si noi nu, vine de la faptul ca atunci cand au fost bagati in Schengen Ungaria nu o apucase inca cu acceleratia la maxim pe o panta descendenta. Iar acum UE nu vrea sa piarda parghia asta de manevra (Schengen) in cazul nostru, daca cumva o luam si noi pe aratura.
   • 0 (2 voturi)    
    cat va fi psd la guvernare (Joi, 27 noiembrie 2014, 23:03)

    thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Bz.

    si moldova nu va fi in ue nu pupam noi shtengenul. asa ca reorientati-va preocuparile. dati psd jos de la guvern, adica desfiintati-l , reformati pnl-psd. aveti grija ca johannis sa-si aleaga consilieri buni si dupa aia mai vorbim de shtengen , raiul unde se plimba camioanele pline cu droguri fara sa fie deranjate de vamesi sau politie.
 • +6 (18 voturi)    
  foarte bine (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:27)

  kax [utilizator]

  "Trebuie sa regandim relatia Bisericii Reformate cu statul roman"

  Draga biserica reformată (si nu prea),
  fi tu prima biserica din Romania care nu sta cu mâna întinsă către banii/valorile/bunurile statului român (si implicit catre buzunarul meu). Dacă clădirea era a ta, atunci doneaz-o săracilor, si nevoiașilor, asa cum v-a indemnat Isus, Dumnezeul vostru.
  Te rog sa regândești (să reformezi inca o dată), si să dai un exemplu de indepenenta față de statul român.
  În numele lui Alah/Dumnezeu/Thor/Zeus/Zamolxe. Amin.
 • +16 (20 voturi)    
  majoritatea (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:31)

  subcultura [utilizator]

  Se pare ca Biserica Reformata nu vrea sa fie egala majoritatii. Majoritatea respecta hotararile instantelor judecatoresti, chiar si atunci cand nu ii sunt pe plac
 • +8 (14 voturi)    
  La schimb cu averea fundatiei Gojdu !!! (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:37)

  andreesanu [utilizator]

  Orcind trebuie sa existe un raspuns chiar si pentru cel
  pe care nu ti-ii prieten .
  De acord ca biserica reformata sa se intoarca catre adevaratul propietar - Biserica reformata din Romania,
  dar la schimb cu toata averea fundatiei GOJDU existenta in Ungaria doar in favoarea comunitatii romanesti care traieste in Ungaria.
 • -1 (9 voturi)    
  pai (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:38)

  jescu [utilizator]

  Nici acea biserica nu cred ca se astepta sa se inchida un liceu ca sa primeasca ei cladirea. Probabil ca se asteptau initial la plata in bani. Insa sa plateasca Romania sute de miliarde de euro ca sa se restabileasca ordinea sociala din anii '40 nu mi se mai pare corect. Corect e sa nu se restituie nimic cu exceptia ternurilor agricole pana la o anumita suprafatza.
 • +1 (19 voturi)    
  Eu, roman ortodox, despre nationalism si biserica (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:47)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Noi, romanii, trebuie acum, in ceasul al doisprezecelea, sa realizam ca orice abuz impotriva minoritatilor nationle sau religioase ne poate costa, in actualul context regional, integritatea teritoriala a tarii. Ponta, trezeste-te! Lasa in pace si biserica ortodoxa, nu-i mai cauta in coarne, ca ea e cea care ne-a tinut in inapoiere veacuri la rand. Informeaza-te si tu un pic si vei realiza ca daca am fi trecut la catolicism sau protestantism alta ar fi fost situatia noastra acum.
 • +4 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:52)

  polonyca [anonim]

 • +6 (14 voturi)    
  Statul de drept (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:53)

  Frank777 [utilizator]

  Statul de Drept este chiar sentinta asta dreapta.Daca v-ati luat un imobil prin coruptie si furaciune de ce nu acceptati sentinta statului de drept ca sa dai inapoi ce ai furat?
  Ce vroiati voi ? In numele Statului de Drept sa judece stramb ca sa va convina voua sa ramaneti cu ce ati furat?
 • +13 (13 voturi)    
  Poate o reactie prea dura... (Joi, 27 noiembrie 2014, 15:57)

  Cnut [utilizator]

  ... trebuie vazuta speta, poate retrocedarea s-a efectuat in mod ilegal si atunci e normala renationalizarea urmata de o retrocedare pe procedura legala. Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, nici macar un proprietar de drept care poate a reintrat in posesie pe baza unei proceduri incorecte
 • -1 (7 voturi)    
  Ar fi cazul să faceți cunoștiință cu speța (Joi, 27 noiembrie 2014, 16:13)

  Zsolt Bodola [utilizator]

  Pe scurt: Biserica Reformată din România revendică clădirea liceului Miko din Sf. Gheorghe. Clădire și școală care a fost construită - printre alții - la inițiativa Bisericii Reformate.
  Clădirea e retrocedată conform legii, iar în ea se desfășoară în continuare activitatea liceului Miko.
  Pe vremuri, Liceul Miko avea în proprietate nenumărate imobile și Biserica încearcă să le recupereze și pe acestea. Printre altele și niște locuințe profesorale, vândute între timp de către statul Român la un preț mult sub cel de piață.
  Deși cumpărătorul - tot un ungur și el, ca să nu avem discuții - a fost atenționat că bunul este revendicabil el nu a renunțat. Biserica a revendicat și acel apartament, iar proprietarul din dorința de răzbunare a depus plângere la DNA. De aici procesul.
  Până să vă bucurați că ungurii primesc sau nu ceva ce era oricum al lor, trebuie să priviți la consecințe. Pe baza unor speculații puerile - folosite și în acest proces - toate procedurile de retrocedare, indiferent de beneficiar, din această țară pot fi puse sub semnul întrebării. Ceea ce va complica și mai mult lucrurile în România.
  • +4 (4 voturi)    
   dar instanta cum a motivat decizia? (Joi, 27 noiembrie 2014, 16:43)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Zsolt Bodola

   Eu nu ma bucur pt raul maghiarilor, dar cum a motivat instanta decizia? Ca nu poate hotari dupa bunul ei plac...este exclus sa zica: ,,este biserica reformata, nu primeste bunul revendicat, este biserica ortodoxa, primeste bunul revendicat"...o motivare trebuie sa existe in acest caz.
  • +4 (4 voturi)    
   Bine, dar stii sigur ca e adevarat ce spui? (Joi, 27 noiembrie 2014, 16:54)

   Andrei Bz. [anonim] i-a raspuns lui Zsolt Bodola

   Spui "Clădirea e retrocedată conform legii". Esti sigur de asta? Pentru ca in articol se spune altceva. Si tare ma indoiesc ca judecatorii din Ploiesti sunt pur si simplu idioti si n-au vazut ceva extrem de clar si simplu, ba dimpotriva, au vazut ceva mult mai grav si l-au condamnat si pe cel care a facut retrocedarea. O fi fost construita la initiativa Bisericii Reformate, dar asta nu inseamna ca a fost vreodata in proprietatea ei (iar legile retrocedarii functioneaza pe principii concrete nu dupa parerea arbitrara a unora). Daca cumva traiesti in sanul comunitatii maghiare ar fi bine atunci sa te documentezi din mai multe surse, si daca ai mai multe informatii sa le pui aici (dar dupa cum am spus, sunt extrem de sceptic ca Biserica Reformata are dreptate).
  • +3 (3 voturi)    
   speta (Joi, 27 noiembrie 2014, 17:34)

   TeodorGligor [anonim] i-a raspuns lui Zsolt Bodola

   Caldirea a fost construita din banii locuitorilor orasului si ai statului ungar, si pe un teren donat de statul ungar.Nu a fost niciodata IN PROPIETATEA bisericii Reformate.Are inregistare separata de Carte Funciare (nu figureaza ca propietate a Bisericii Reformate).Adica a fost in propietate publica...Retorcedarea s-a facut pe baza unui extras de carte funciara din 1991 (!!) in copie xerox(!!) si tradus intentionat gresit din maghiara in romana..precum si in contradictie cu normele de retrocedare, fara avizul administratei imobilelor -unde figura ca fiind propietata de stat (conform unei note din 1974, nota ce a tradus corect cartea funciara din limba maghiara, si a clarificat statulul caldirii...statut rams neclar dupa 1918)...deci o serie intrega de infractiuni in acesta retrocedare, unele din cele mai absurde si grosiere...
  • +3 (3 voturi)    
   Vorbe! (Joi, 27 noiembrie 2014, 17:37)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Zsolt Bodola

   Domnule, ce spuneti dumneavostra sunt pareri. Retrocedarile se fac in conditiile legii catre fostii proprietari legali. Daca nu se respecta legea, se poate ajunge la puscarie ceea ce este si cazul in aceasta speta. Sa vedem motivarea instantei! Ce inseamna "Clădire și școală care a fost construită - printre alții - la inițiativa Bisericii Reformate. "? Avea sau nu act de propietate inainte de nationalizare pe acest imobil, ca "initiativa" nu prea merge in instanta? Eu stiu ca prin Covasna judecatorii "restituie" cate 43000 h dintr-un foc, dar nu toata tara e Covasna! Cat despre amenintarile bisericii reformate, nu cred ca fac bine nimanui, dar mai ales lor!
 • +1 (5 voturi)    
  Daca un bun a fost al lor, trebuie sa le fie redat (Joi, 27 noiembrie 2014, 16:16)

  Maniu [utilizator]

  daca comunistii au furat, urmasii lor de drept, psd-istii , trebuie sa dea inapoi!
 • -2 (2 voturi)    
  Cum merg lucrurile (Joi, 27 noiembrie 2014, 18:04)

  Setalcott [utilizator]

  Biserica Reformata a invatat de la negrii din Ferguson. Negrii din America sunt sprijiniti de ONU, o organizatie dominata de tari islamice si/sau nedemocratice, biserica reformata e sprijinita de Ungaria.
 • 0 (2 voturi)    
  weiss (Joi, 27 noiembrie 2014, 18:25)

  JackieJackson [anonim]

  Ba reformatilor, nu sinteti in stare sa respectati hotarirea instantei? Reganditi relatia cu statul roman, si faceti ciocul mic! Ce sa zic, mari avantaje a avut statul roman pina acum de la Biserica Reformata...Paguba in ciuperci!
 • +4 (4 voturi)    
  stat de drept (Joi, 27 noiembrie 2014, 19:39)

  nola [utilizator]

  Reactia Episcopiei este demasurata, insa contine elemente de adevar.
  Cunosc speta. Intr-adevar, din punct de vedere strict legal-birocratic, s-a facut o licenta. Ceea ce nu schimba faptul ca proprietatea a fost construita, administrata pana la nationalizarea comunista de enoriasii reformati din Sf Gheorghe.
  Statul roman, o justitie binevoitoare putea recunoaste asta si corecta neadecvarea birocratica. Mutarea procesului in sud, lipsa totala de bunavointa in tratarea spetei, arata - si aici au dreptate cei de la Episcopie - tratamentul diferit fata de Biserca ortodoxa.
  Restul comentariilor, mai ales cele cu tenta nationalist-fundamentaliste, sunt pe langa subiect si nu fac cinste unui portal ca Hotnews.
 • 0 (0 voturi)    
  statul de drept (Luni, 1 decembrie 2014, 14:46)

  justice79 [utilizator]

  DECRET nr. 176 din 2 august 1948 pentru trecerea in proprietatea Statului a Bunurilor bisericilor congregatiilor, comunitatilor sau particularilor, ce au servit pentru functionarea si intretinerea institutiilor de invatamant general, tehnic sau profesional*)
  ….
  Liceul reformat bãieţi din Sf. Gheorghe, al Bis. ref., 1 imobil în str. Petofy Nr. 1, 1 imobil în str. Libertãţii Nr. 26, 1 imobil în str. Mareşal Tito Nr. 12, 1 imobil în str. Varady Nr. 12, 1 imobil în str. Cosuth Nr. 13, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal.
  http://www.monitoruljuridic.ro/act/decret-nr-176-din-2-august-1948-pentru-trecerea-in-proprietatea-statului-a-bunurilor-bisericilor-congregatiilor-comunitatilor-sau-particularilor-ce-au-servit-pentru-functionarea-si-intretinerea-institutiilor-de-invatamant-19336.html


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by