La statia meteo Miercurea Ciuc s-au inregistrat joi dimineata minus 12 grade Celsius, ceea ce reprezinta o noua minima nationala in zonele locuite, dupa ce miercuri au fost minus 10 grade Celsius, informeaza Agerpres.

Meteorologul de serviciu de la statia meteo Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat ca valoarea de minus 12 grade Celsius a fost consemnata in jurul orei 7.30 si s-a mentinut mai putin de o ora, dupa care a inceput sa creasca.

Potrivit valorilor de temperatura facute publice pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, la Miercurea Ciuc s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura din tara din zonele locuite. Mai frig cu un grad, adica minus 13 grade Celsius, a fost doar la Varfu Omu, la 2500 de metri altitudine.

Si in celelalte localitati harghitene temperaturile au fost scazute. La Toplita s-au inregistrat minus 11 grade Celsius, la Joseni au fost minus 10 grade, la Bucin s-au consemnat minus 8 grade Celsius, iar la Odorheiu Secuiesc au fost minus 7 grade Celsius.

Locuitorii judetului Harghita, supranumit Polul Frigului sau Mica Siberie, sunt obisnuiti cu iernile lungi si geroase.

Minima absoluta a lunii noiembrie, in Harghita, a fost de minus 27,5 grade Celsius si s-a inregistrat in 1993, la Miercurea Ciuc.