Comisia Electorala Centrala a propus Curtii de Apel Chisinau, cu patru zile inaintea alegerilor, sa excluda din campania electorala Partidul "Patria", condus de Renato Usatii, anunta Unimedia.

Decizia CEC vine in urma unei sesizarii a Inspectoratului General de Politie care acuza acest partid ca ar fi folosit in campania electorala resurse financiare din strainatate.

Renato Usatii a declarat ca toate aceste acuzatii sunt "fabricate politic" si inscenate de catre angajatii IGP.

Pe de alta parte, presa din Chisinau publica in aceeasi zi o inregistrare audio in care o voce care seamana foarte bine cu cea a lui Renato Usatii recunoaste ca primeste ordine de la un direct al FSB, fostul KGB.

"Banii daca-i castig numai acolo eu trebuie sa promovez ceea ce vor rusii .... Eu astazi sunt prizonier la Moscova. Prizonier nu in sens direct acum, prizonier in sensul ca eu nu sunt ... sunt businessmani care au business in Romania, in America ... dar eu avand business numai in domeniul caii ferate ruse, adica (...) Adica daca-mi inchide businessul apoi Renato maine umbla cu cersitul", spune acesta in inregistrare.

Acesta a negat insa acuzatiile: "Nu sunt agent si nu am fost niciodata, si asta desi am demonstrat de mai multe ori cunostinte in domeniu, lucru care s-a vazut si in cazul Antena 3 sau in cazurile cu dosarele penale despre care anuntam din timp ca imi vor fi intentate. Am contactat cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din Romania. In cazul acestei inregistrari, interlocutorul meu incerca sa ma atraga intr-o colaborare. Stiam asta si din acest motiv, exact ca si el am inregistrat toata discutia. A durat cam vreo 15 ore. Am inventat o legenda, ca sa-i par mai credibil. Astfel incercam doar sa aflu ce vor ei de la mine. A fost un joc de cuvinte si replici".

Potrivit unui sondaj publicat duminica, cinci formatiuni politice ar putea intra in Parlament in urma alegerilor legislative din 30 noiembrie din Republica Moldova:

  • PCRM - 19,6 la suta
  • PLDM (liberal-democrati) - 17,2 la suta
  • PDM (democrati) - 14,2 la suta
  • Partidul Patria - 8,7 la suta
  • Partidul Liberal - 8,5 la suta

PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova) se apropie de pragul electoral cu 5,3 la suta, in timp ce numarul indecisilor a scazut usor la 9,6 la suta.

Potrivit Publika.md, pe lista partidului Patria se afla si fostul deputat comunist Grigore Petrenco, considerat a fi liderul mişcării ANTIFA.

Reamintim ca miercuri poliţia a descoperit arsenale întregi de armament la domiciile unor membri ANTIFA, suspectata ca ar pregati un "Maidan sangeros".