Comandantul sef al NATO, generalul american Philip Breedlove, s-a declarat miercuri "foarte ingrijorat" de amplasarea de rachete rusesti in Crimeea, peninsula ucraineana anexata in martie de Moscova, afirmand ca acestea reprezinta o amenintare "pentru intreaga Mare Neagra", scrie AFP.

"Suntem foarte ingrijorati de militarizarea Crimeii", a declarat generalul Breedlove, intr-o conferinta sustina la Kiev.

"Echipamentele sunt in curs de instalare in Crimeea (...), rachetele de croaziera si rachetele antiaeriene sunt capabile de a avea la indemana toata Marea Neagra", a continuat acesta.

Acesta a precizat ca se teme de instalarea in peninsula a unor arme nucleare si ca "supravegheaza" dezvoltarile pe marginea acestui subiect.

In ultimele saptamani, Rusia si-a intarit prezenta militara in Crimeea. Ea a decis sa redeschida o statie de alerta antiracheta si sa aloce peste 1,75 miliarde de euro pana in 2020 pentru dezvoltarea flotei sale de la Marea Neagra.

Aviatia militara rusa a amplasat 14 avioane de vanatoare in Crimeea, unde dispune de o baza militara aeriana renovata, a anuntat miercuri agentia rusa de presa TASS. Zece avioane de vanatoare Su-27 si patru Su-30 M2 au fost trimise din regiunea Krasnodar (sud) in Crimeea, unde vor forma in final o escadrila de 30 de avioane, potrivit sursei citate.