Politia Vaslui a ridicat restrictiile impuse populatiei, la sfarsitul anului trecut, in comuna vasluiana Pungesti, cind a fost constituita "o zona speciala de siguranta publica" in urma incidentelor care au avut loc in perioada octombrie - decembrie 2013 in zona perimetrului detinut de Chevron, transmite Mediafax.

Statutul de "Zona speciala de siguranta publica" in comuna vasluiana Pungesti, stabilit in urma cu un an in urma protestelor din zona, a fost ridicat de Politia Vaslui, dupa ce autoritatile au constat ca situatia a revenit la normal, fara existenta unor incidente, provocate in special de localnici.

Masura luata de catre politistii vasluieni vine la cateva luni de la finalizarea lucrarilor de explorare a gazelor de sist de catre compania Chevron in perimetrul detinut in extravilanul localitatii Silistea. De altfel, compania petroliera a eliberat intregul perimetru de utilaje si constructii.

"Cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranta publica au fost inlaturate, astfel incat s-a impus ridicarea acestei masuri", a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Vaslui, Mihaela Straub.

Politia Vaslui a constituit, la sfarsitul anului trecut, "zona speciala de siguranta publica" in localitatile vasluiene Silistea si Pungesti, in urma incidentelor care au avut loc in ultima perioada in zona perimetrului detinut de compania Chevron, numarul fortelor de ordine fiind suplimentat considerabil. Astfel, la vremea respectiva, printr-o dispozitie a sefului Politiei Municipale Vaslui, pe raza localitatilor Silistea si Pungesti, precum si pe sectorul de drum judetean ce leaga cele doua sate, a fost suplimentat considerabil numarul fortelor de ordine care patruleaza, fiind vorba in special de jandarmi.

Imediat dupa producerea evenimentelor de pe 7 decembrie 2013, in urma carora zeci de protestatari au daramat aproape in totalitate gardul imprejmuitor al terenului detinut de Chevron, Jandarmeria si Politia au constituit filtre pe drumul judetean Vaslui - Garceni, pe raza localitatilor Silistea si Pungesti, iar orice persoana care trecea prin zona era legitimata si notata in carnetele de fortele de ordine. De asemenea, jandarmii nu permiteau oprirea masinilor sau a persoanelor care mergeau pe jos in dreptul perimetrului detinut de compania Chevron.

Masura de constituire a "zonei speciale de siguranta publica" a fost contestata in instanta de localnici si diverse organizatii nonguvernamentale, insa Judecatoria si Tribunalul Vaslui au respins toate plangerile.

Cei 40 de protestatari urmariti penal dupa ce in urma cu aproape un an au distrus gardul din jurul perimetrului detinut de compania Chevorn la Pungesti au primit amenzi administrative cuprinse intre 100 si 300 de lei, toate infractiunile de care au fost acuzati fiind clasate.

Aproximativ 400 de persoane au protestat, in 7 decembrie 2013, pe marginea drumului Vaslui - Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui. Protestatarii au reusit sa darame aproape in totalitate gardurile de pe terenul de 20.000 de metri patrati, detinut de Chevron, fara ca fortele de ordine sa poata interveni si opri actiunile lor. Ulterior, in zona au sosit mai multi jandarmi, iar protestatarii au fost controlati corporal si evacuati. Zeci de persoane au fost ridicate de jandarmi si duse la sediul Politiei Judetene Vaslui, unde fie li s-au intocmit dosare penale, fie au fost amendate.