Patru organizatii se declara "ingrijorate de declaratiile discriminatorii facute de reprezentantii Romaniei" in fata Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale. "Ambasadoarea Romaniei la ONU, Maria Ciobanu, raspunzand la o intrebare referitoare la politicile de incluziune pentru romi, a declarat ca romii din Romania sunt 'nomazi prin natura' (...). De asemenea, Ambasadoarea Romaniei a comentat ca romancele, in ciuda unui nivel ridicat de educatie, 'nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viata politica dura'", se arata intr-un comunicat al asociatiei ACCEPT.

Asociatia ACCEPT informeaza ca in data de 20 - 21 noiembrie 2014, Romania s-a prezentat in fata Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale (Comitetul), pentru examinare. "Organizatiile non-guvernamentale (ONG) prezente la sesiunile de examinare sunt profund ingrijorate de declaratiile discriminatorii facute de reprezentantii Romaniei si de esecul guvernului de a se angaja intr-un dialog constructiv. Aceste ONG-uri considera ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile internationale prescrise de Pactul International pentru drepturi economice, sociale si culturale (Pactul)", sustine asociatia.

Potrivit acesteia, "in timpul sesiunilor de examinare, Ambasadoarea Romaniei la ONU, Maria Ciobanu, raspunzand la o intrebare referitoare la politicile de incluziune pentru romi, a declarat ca romii din Romania sunt 'nomazi prin natura' si a sugerat ca acest fapt ar face deosebit de dificila incluziunea romilor. In realitate, de generatii, marea majoritate a romilor in Romania nu sunt nomazi. De asemenea, Ambasadoarea Romaniei a comentat ca romancele, in ciuda unui nivel ridicat de educatie, 'nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viata politica dura'. Ambele afirmatii reprezinta prejudecati, sunt discriminatorii si inacceptabile".

Asociatia informeaza ca din 1994, timp de 20 de ani, "Romania nu a prezentat rapoarte pentru examinare in fata Comitetului ONU, desi avea aceasta obligatie la fiecare cinci ani. In plus, nici un reprezentant de la ministerele relevante nu s-a prezentat la procesul de examinare si delegatia Romaniei nu a raspuns la multe dintre intrebarile adresate de catre membrii Comitetului. Toate aceste fapte ilustreaza atitudinea dispretuitoare a Romaniei fata de ONU si fata de procesul de examinare in special".

Organizatii semnatare ale apelului sunt Amnesty International, European Roma Rights Centre, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Romani CRISS.

UPDATE Reactia Ministerului Afacerilor Externe

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca Romania si-a indeplinit obligatiile internationale prescrise de Pactul International pentru drepturi economice, sociale si culturale. "Prezentarea combinata a rapoartelor de tara este o practica frecventa la nivelul statelor membre ale ONU, existand, in acelasi timp, un decalaj intre momentul prezentarii de catre un stat a raportului national si momentul sustinerii acestuia in fata mecanismelor ONU", sustine MAE.

Ministerul a precizat ca Misiunea Permanenta a Romaniei de la Geneva a sustinut raportul de tara in data de 21 si 22 noiembrie 2014, pe parcursul a 6 ore de dialog interactiv cu expertii independenti ai Comitetului. "Raspunsurile, prezentate oral, au fost completate, potrivit cutumelor, cu raspunsuri formulate in scris si transmise ulterior. Prestatia reprezentantilor Misiunii Permanente a Romaniei la Geneva a fost apreciata in mod deosebit de expertii Comitetului, lucru consemnat in comunicatul oficial emis de Comitetul ONU in urma sustinerii raportului", se arata in comunicatul MAE.

Institutia mentioneaza "comentariile raportorului pentru Romania, Nicolaas Schrijver ('was very grateful to the delegation of Romania for its cooperation this week. The unusual circumstances had made it far from easy for the delegation and the Committee. However, the Committee had been impressed by the enormous efforts to provide replies and fill in gaps this week'), precum si cele ale vice-presedintelui Comitetului, Chandrashekhar Dasgupta (link comunicat)".

"Ministerul Afacerilor Externe apreciaza in mod deosebit prezenta delegatiei ONG-urilor din Romania la exercitiul de examinare a implementarii Pactului privind drepturile economice, sociale si culturale. Contributia substantiala a acestora in informarea Comitetului a fost, de altfel, subliniata apreciativ de Comitet chiar in timpul lucrarilor. In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul pentru modul in care Asociatia Accept a interpretat raspunsurile la doua dintre cele 85 intrebari care au fost adresate si pe care delegatia romana le-a oferit membrilor Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale cu prilejul prezentarii Raportului Romaniei. Raspunsul oral referitor la politicile de incluziune pentru romi a fost unul foarte amplu care, in esenta, s-a referit la progresele facute de Romania atat in context aderarii la UE, cat si, ulterior, ca stat membru al UE privind politicile de incluziune. A facut referire, printre altele, la faptul ca romii, in calitate de cetateni europeni, circula acum liber in Europa, ei aflandu-se in multe state membre ale UE. Romania colaboreaza cu institutiile europene si alte state membre in aplicarea unor programe dedicate incluziunii sociale a romilor, fiind, in context, semnalat caracterul complex al acestui proces. Raspunsul oral legat de participarea redusa a femeilor in viata politica din Romania nu a pus in discutie aptitudinile femeilor de a participa la viata politica, ci s-a referit la procentul mic de reprezentare a acestora in Parlamentul Romaniei. Politica nediscriminatorie a Romaniei fata de femei, inclusiv continutul Strategiei privind egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru 2014-2017 (care include si masuri privind participarea femeilor in procesele decizionale) au fost explicate pe larg in cadrul Comitetului", sustine MAE.

Vezi mai jos inregistrarea publicata de ACCEPT: