VIDEO Patru ONG-uri se declara ingrijorate de declaratiile reprezentantilor Romaniei la Comitetul ONU: Romii din Romania sunt nomazi prin natura si romancele nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viata politica dura

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2014, 17:59 Actualitate | Esenţial

Patru organizatii se declara "ingrijorate de declaratiile discriminatorii facute de reprezentantii Romaniei" in fata Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale. "Ambasadoarea Romaniei la ONU, Maria Ciobanu, raspunzand la o intrebare referitoare la politicile de incluziune pentru romi, a declarat ca romii din Romania sunt 'nomazi prin natura' (...). De asemenea, Ambasadoarea Romaniei a comentat ca romancele, in ciuda unui nivel ridicat de educatie, 'nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viata politica dura'", se arata intr-un comunicat al asociatiei ACCEPT.

Asociatia ACCEPT informeaza ca in data de 20 - 21 noiembrie 2014, Romania s-a prezentat in fata Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale (Comitetul), pentru examinare. "Organizatiile non-guvernamentale (ONG) prezente la sesiunile de examinare sunt profund ingrijorate de declaratiile discriminatorii facute de reprezentantii Romaniei si de esecul guvernului de a se angaja intr-un dialog constructiv. Aceste ONG-uri considera ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile internationale prescrise de Pactul International pentru drepturi economice, sociale si culturale (Pactul)", sustine asociatia.
 
Potrivit acesteia, "in timpul sesiunilor de examinare, Ambasadoarea Romaniei la ONU, Maria Ciobanu, raspunzand la o intrebare referitoare la politicile de incluziune pentru romi, a declarat ca romii din Romania sunt 'nomazi prin natura' si a sugerat ca acest fapt ar face deosebit de dificila incluziunea romilor. In realitate, de generatii, marea majoritate a romilor in Romania nu sunt nomazi. De asemenea, Ambasadoarea Romaniei a comentat ca romancele, in ciuda unui nivel ridicat de educatie, 'nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viata politica dura'. Ambele afirmatii reprezinta prejudecati, sunt discriminatorii si inacceptabile".
 
Asociatia informeaza ca din 1994, timp de 20 de ani, "Romania nu a prezentat rapoarte pentru examinare in fata Comitetului ONU, desi avea aceasta obligatie la fiecare cinci ani. In plus, nici un reprezentant de la ministerele relevante nu s-a prezentat la procesul de examinare si delegatia Romaniei nu a raspuns la multe dintre intrebarile adresate de catre membrii Comitetului. Toate aceste fapte ilustreaza atitudinea dispretuitoare a Romaniei fata de ONU si fata de procesul de examinare in special".

Organizatii semnatare ale apelului sunt Amnesty International, European Roma Rights Centre, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Romani CRISS.

UPDATE Reactia Ministerului Afacerilor Externe

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca Romania si-a indeplinit obligatiile internationale prescrise de Pactul International pentru drepturi economice, sociale si culturale. "Prezentarea combinata a rapoartelor de tara este o practica frecventa la nivelul statelor membre ale ONU, existand, in acelasi timp, un decalaj intre momentul prezentarii de catre un stat a raportului national si momentul sustinerii acestuia in fata mecanismelor ONU", sustine MAE.

Ministerul a precizat ca Misiunea Permanenta a Romaniei de la Geneva a sustinut raportul de tara in data de 21 si 22 noiembrie 2014, pe parcursul a 6 ore de dialog interactiv cu expertii independenti ai Comitetului. "Raspunsurile, prezentate oral, au fost completate, potrivit cutumelor, cu raspunsuri formulate in scris si transmise ulterior. Prestatia reprezentantilor Misiunii Permanente a Romaniei la Geneva a fost apreciata in mod deosebit de expertii Comitetului, lucru consemnat in comunicatul oficial emis de Comitetul ONU in urma sustinerii raportului", se arata in comunicatul MAE.

Institutia mentioneaza "comentariile raportorului pentru Romania, Nicolaas Schrijver ('was very grateful to the delegation of Romania for its cooperation this week. The unusual circumstances had made it far from easy for the delegation and the Committee. However, the Committee had been impressed by the enormous efforts to provide replies and fill in gaps this week'), precum si cele ale vice-presedintelui Comitetului, Chandrashekhar Dasgupta (link comunicat)".

"Ministerul Afacerilor Externe apreciaza in mod deosebit prezenta delegatiei ONG-urilor din Romania la exercitiul de examinare a implementarii Pactului privind drepturile economice, sociale si culturale. Contributia substantiala a acestora in informarea Comitetului a fost, de altfel, subliniata apreciativ de Comitet chiar in timpul lucrarilor. In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul pentru modul in care Asociatia Accept a interpretat raspunsurile la doua dintre cele 85 intrebari care au fost adresate si pe care delegatia romana le-a oferit membrilor Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale cu prilejul prezentarii Raportului Romaniei. Raspunsul oral referitor la politicile de incluziune pentru romi a fost unul foarte amplu care, in esenta, s-a referit la progresele facute de Romania atat in context aderarii la UE, cat si, ulterior, ca stat membru al UE privind politicile de incluziune. A facut referire, printre altele, la faptul ca romii, in calitate de cetateni europeni, circula acum liber in Europa, ei aflandu-se in multe state membre ale UE. Romania colaboreaza cu institutiile europene si alte state membre in aplicarea unor programe dedicate incluziunii sociale a romilor, fiind, in context, semnalat caracterul complex al acestui proces. Raspunsul oral legat de participarea redusa a femeilor in viata politica din Romania nu a pus in discutie aptitudinile femeilor de a participa la viata politica, ci s-a referit la procentul mic de reprezentare a acestora in Parlamentul Romaniei. Politica nediscriminatorie a Romaniei fata de femei, inclusiv continutul Strategiei privind egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru 2014-2017 (care include si masuri privind participarea femeilor in procesele decizionale) au fost explicate pe larg in cadrul Comitetului", sustine MAE.

Vezi mai jos inregistrarea publicata de ACCEPT:

4108 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  D-na Maria Ciobanu e cu pluta (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:03)

  minos [utilizator]

  Cum a putut sa declare asa ceva? Sa-si dea demisia.
  • +1 (5 voturi)    
   Dar trebuie sa recunosti (Marţi, 25 noiembrie 2014, 20:03)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui minos

   ca fata de bautorii aia de Rom (plural = Romi) din Romania are 100% dreptate.
 • +1 (5 voturi)    
  ONU (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:20)

  nimrod [utilizator]

  Si eu am o atitudine dispretuitoare fata de ONU da' si fata de MAE.
 • +6 (8 voturi)    
  Ciobanu ,tot cioban ! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:35)

  gica43 [utilizator]

  Puteam trimite-cu acelasi rezultat- alt cioban la ONU-pe Jiji .
 • +8 (10 voturi)    
  Mda.. (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:44)

  Daenerys [utilizator]

  Uau, sunt atatea lucruri de spus pe subiectul asta, iar despre unele nu se poate aduce vorba fara ca situatia sa degenereze in dezbateri interminabile si chiar agresive(cum ar fi subiectul integrarii rromilor, daca ONU este in masura sa evalueze de la distanta situatia, daca ONU este altceva in afara de o mascarada cateodata penibila-a se vedea cand au inclus in Consiliul pentru Drepturile Femeilor reprezentanti din Arabia Saudita etc)

  Dar legat de afirmatia distinsei doamne vis-a-vis de femeile din politica-mi-ar placea sa vad argumentele care v-au condus la aceasta concluzie care aduc un pic a declaratia lui Erdogan despre femeia care nu are alt rol decat acela de a da nastere pruncilor bla bla bla Dumnezeu bla bla.
  Incredibil cat tupeu sa vina chiar din partea unei ambasadoare o asemenea afirmatie. Este intr-adevar o situatie de discriminare sa pornesti de la premisa ca TOATE femeile sunt inadecvate pentru politica. Ce este politica pana la urma? Intr-o tara democratica, un politician este un reprezentant al vointei poporului, iar din popor fac parte, iata, si femei care poate ar dori ca interesele lor sa fie reprezentate de persoane de acelasi sex. Este un barbat, prin excelenta, mai apt sa faca acest lucru? Nu stiu, ambasadoare pare a crede ca da.
  Pe de alta parte care sunt aceste aptitudini pe care doamna le aduce in discutie? Le lipsesc intr-adevar tuturor femeilor aceste aptitudini? 100% din ele sunt inapte, nu este domnule nici macar una capabila, sau macar mai putin incapabila decat politicienii aflati acum la putere- a se vedea Ponta?

  Cred ca principala calitate pe care noi cetatenii vrem sa o vedem la ora actuala in politica este onestitatea, cinstea si marea calitate de a nu fi un penal pe care il paste puscaria. De aici incolo oricine poate invata. Daca ne permitem luxul de a stramba din nas numai pentru ca un politician nu este barbat inseamna ca pierdem din vedere esentialul-sau ca avem de unde alege? Avem? N-as prea crede.
  • +1 (1 vot)    
   BLA , BLA ,. BLA............................ (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:24)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Daenerys

   poate realizai ceva concret ,o gogoasa..un copli, etc.cat timp ai pierdut scriidu-ti cugetarile.
 • +2 (10 voturi)    
  politically correct.. (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:51)

  pehash [utilizator]

  deci nu sunt nomazi? sa nu le mai permita nimeni in Europa sa-si plimbe șatra si sa isi puna corturile/carutele/rulotele?

  traditii, integrare, discriminare.. e greu sa le impaci pe toate si in acelasi timp sa nu fii ipocrit. cel mai simplu e sa-ti faci cate un ONG pe fiecare domeniu si sa ataci autoritatile de fiecare data cand nu reusesc sa le faca pe plac tuturor..
 • +3 (7 voturi)    
  Biata parere (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:58)

  MirceaOrdean [anonim]

  PATRU ONG-URI SÎNT SUPĂRATE PE REPREZENTANTA ROMÂNIEI.
  .
  Înțeleg din surse paralele...
  (căci Hotnews e prea grăbit...)
  .
  ...că-i vorba de doamna Maria Ciobanu - la ONU, mai exact la Geneva.
  .
  1
  APROPO DE ONG-URILE ÎN CHESTIUNE, am uneori sadismul de a mă întreba ce-ar fi făcut unele persoane, dacă nu ar fi fost vreo schimbare a giruetei, la 1989...
  Ce ziceți, ne dăm cu imaginația, asupra ce ar fi cîntat?
  (Sindromul poate fi botezat cu numele de Adrian Severin...)
  .
  2
  În paralel (eu nefiind singurul mușcat de invidie pentru reușiții în viață), lume bună o ia la sulă (cea feminină) pe dna Ciobanu:
  .
  „madam Ciobanu e la Geneva la ONU...”
  „ e absolvent de aeronave, in misiune din 2009 la Geneva”
  .
  .
  PS
  Grupările foarte de veghe sînt: Amnesty International, European Roma Rights Centre, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Romani CRISS.

  Ce s-ar face, oaaareee, fără așa intervenții?
  .
  Răspuns, în limbaj specific:
  „Trebuie să trăiește și ele...!”
  • +2 (2 voturi)    
   ONU (Marţi, 25 noiembrie 2014, 19:20)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui MirceaOrdean

   :))) Mai e cineva cu "aeronavele" ambasadoare...
  • +2 (6 voturi)    
   Si (Marţi, 25 noiembrie 2014, 19:42)

   European [utilizator] i-a raspuns lui MirceaOrdean

   Si ce lagatura are tot ce ati scris cu declaratiile doameni Ciobanu? Sau afirmatiile discriminatorii nu mai sunt discriminatorii daca cine le face a absolvit aeronave? Sau faptul ca cel ingrijorat nu a fost papa, ci patru ONG-uri anuleaza cu ceva gravitatea afirmatiilor?
 • 0 (4 voturi)    
  cine este Maria Ciobanu ? (Marţi, 25 noiembrie 2014, 19:12)

  anaana [utilizator]

  Vrem sa vedem CV-ul Mariei Ciobanu. Cine a impins-o pina la ONU ? Cui i-a facut "cafea" sa ajunga la ONU ? Presteaza si pentru Moscova sau doar pentru srviciile noastre ?
 • +1 (3 voturi)    
  doua INTREBARI pur RETORICE : (Marţi, 25 noiembrie 2014, 19:54)

  romania_curata [utilizator]

  DACA s-ar face un studiu de organisme internationale independente/neutre...care credeti ca ar fi rezultatul intrbarii...''cu cat contribuie etnia rroma la bugetul national al romaniei/cap de rrom?
  CATE femei, dar si CATI barbati cu BUN SIMT si principii morale solide ar putea accepta atitudinea de JUNGLA din clasa ''politica'' a lipitorilor de afise/plagiatorilor/praduitorilor/'hrebenciucilor'????
 • +5 (7 voturi)    
  ...citesc si ma minunez... (Marţi, 25 noiembrie 2014, 19:58)

  SV [utilizator]

  ...cat de multi iau apararea tiganilor...:))
  Oarea asa sa fie, sau meseria de "comentator" pe forumurile tabloridelor a devenit "un al 2-lea job"...
  Sincer, aseman aceast mijloc de a face bani...cu cel in care iti vinzi votul pe o bere si niste mici, sau o prostitutie a constiintei...in cazul de fata, baietii prezinta si promoveaza niste idei care nu le apartin...pe mici si bere banuiesc...:))
 • +1 (3 voturi)    
  madama asta (Marţi, 25 noiembrie 2014, 20:49)

  Aramis [utilizator]

  nu si-a dat seama ca s-a autoinclus in categoria despre care vorbea?
 • -3 (5 voturi)    
  ciobanu ? (Marţi, 25 noiembrie 2014, 21:27)

  nedumeritul [utilizator]

  daca doamnei Ciobanu ii pun haine de rom, ii iau banii si o arunc in strada eventual ii dau o caruta cu coviltir si cal veti vedea ca se va comporta ca un rom veritabil....si nu se va putea integra in societatea noastra oricat se va stradui.Romii sunt discriminati. Punct.
 • +1 (3 voturi)    
  Am vazut tiganii (Marţi, 25 noiembrie 2014, 21:54)

  mopsu [utilizator]

  din america pe TLC. TV, crezand ca daca au conditii, se schimba, dar nici pomeneala. La noi madalinii si paunii fosti din parlament se injura ca la usa cortului. Cred ca nu santem chiori cu totii, unii mai vad bine ce fac tiganii.
 • 0 (4 voturi)    
  criticile M-me Ciobanu (Marţi, 25 noiembrie 2014, 23:19)

  mcris [utilizator]

  ...se refera la politica romaneasca, ca fiind prea dura pentru femei (vezi si Johannis: decat sa fiu marlan, mai bine pierd), deci NU discrimineaza femeile, iar despre tzigani ce sa mai vorbim, parca nu stim cu totii cum au ajuns la Paris nu cu carute cu coviltir ci cu mijloace de transport mai moderne, dar tot si-au instalat acolo -si nu numai- corturile.
 • +1 (5 voturi)    
  Se pare că ACCEPT (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 0:05)

  popescu_dtru [utilizator]

  nemaiavând obiect de activitate (homosexualii din România fiind în număr redus şi oameni cu bun-simţ, care nu fac paradă cu starea lor), s-a orientat către alte afaceri: ţigani şi feminism. Trebuie să mâncăm o pâine, nu-i aşa?
  • 0 (2 voturi)    
   Inainte (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:29)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui popescu_dtru

   Spre globalizarea totala.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi