Remus Pricopie: Cat sunt eu ministru, nu dau drumul la licitatia de manuale pentru clasa a III-a pana nu facem o lege a manualelor sau nu modificam ordonanta privind achizitiile publice

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2014, 15:27 Actualitate | Esenţial


Manuale scolare
Foto: Agerpres
Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a anuntat astazi ca “atata timp cat sunt eu ministru nu dau drumul la licitatia [de manuale - n.red.] pentru clasa a III-a, pana nu revedem regulile”. La aproape o saptamana dupa ce Consiliul de Solutionare a Contestatiilor a gasit nereguli in modul in care Ministerul Educatiei a desemnat castigatorii licitatiei de manuale pentru materia Comunicare in limba romana clasa I (fostul Abecedar) si a obligat Ministerul sa evalueze din nou toate ofertele pe care le-a primit, Pricopie a declarat ca inca nu a decis daca ataca in instanta decizia CNSC sau va proceda la reevaluarea ofertelor.

Prezent la sediul UNICEF la evenimentul de prezentare a concluziilor studiului "Costul Investitiei Insuficiente in Educatie in Romania", pe care organizatia l-a realizat in colaboare cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN), ministrul Remus Pricopie a anuntat ca "astazi incepe distributia manualelor noi: Matematica clasa I si toate manualele pentru clasa a II-a". Editori contactati de HotNews.ro au precizat ca perioada de distributie a manualelor este 24 noiembrie - 15 decembrie si ca firmele care au castigat licitatia distribuie in acest interval manualele catre inspectoratele scolare judetene, iar de la inspectorate este responsabilitatea Ministerului Educatiei cum ajung manualele inspectoratele mai departe in scoli.

Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS, a declarat pentru HotNews.ro ca manualele scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a comandate de invatatori de la editura pe care o conduce "au ajuns deja azi (luni) la primele 12 inspectorate scolare judetene si la ISM Bucuresti. De aici, incepand de maine, marti 25 noiembrie, pot fi ridicate de unitatile scolare din judetele Arges, Calarasi, Ialomita, Bihor, Constanta, Tulcea, Giurgiu, Gorj, Mehedinti, Dolj, Olt, Ilfov si Bucuresti". Acesta a precizat ca pana joi seara (26 noiembrie 2014) va livra intreaga cantitate comandata catre toate judetele.

Ministrul Educatiei a precizat ca "manualul de Limba romana clasa I este in continuare subiectul unor contestatii solutionate ca faza intermediara, pentru ca in momentul de fata Ministerul Educatiei are doua optiuni: 1. sa atace in instanta decizia CNSC sau 2. sa puna in practica ceea ce spune CNSC. In momentul in care vom lua o decizie, conform legii, exista un termen de 10 zile din momentul in care CNSC s-a pronuntat".

Amintim ca HotNews.ro a scris pe larg marti, 18 noiembrie, ca CNSC a gasit nereguli in modul in care Ministerul Educatiei a desemnat castigatorii licitatiei si l-a obligat sa reevalueze ofertele la materia Comunicare in limba romana clasa I. Astazi, 24 noiembrie, ministrul Educatiei a declarat ca "avem in fata 10 ani scolari, deci de la clasa a III-a pana la clasa a XII-a, pentru care avem nevoie de manuale noi. Daca o tinem in acest ritm, adica procese, contestatii, contestatii la contestatii, probabil ca nu vom reusi sa ne atingem obiectivul intr-un termen decent si intr-un mod decent".

"Prin urmare, in acest moment la Ministerul Educatiei se lucreaza la un material, respectiv o propunere catre Guvern, fie vorbim despre o lege a manualelor - va fi un document nu foarte extins, dar in care sa se precizeze foarte clar in ce conditii se face achizitia pentru manuale - fie vorbim de un capitol distinct la ordonanta de urgenta privind achizitiile publice, pentru ca sistemul actual nu este viabil. M-am interesat si eu cam care sunt licitatiile cu durata cea mai lunga si avem si 3 ani, avem si 4 ani, avem si licitatii care s-au inchis si s-au redeschis, samd. Daca noi vom sta 2 ani in contestatii pana vom decide ce manual intra la clasa, atunci inseamna ca nu ne atingem obiectivele", a anuntat Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a declarat ca "cel putin atata timp cat sunt eu ministru, nu dau drumul la licitatia pentru clasa a III-a pana nu revedem regulile. Iar regulile nu vreau sa le facem noi, in Ministerul Educatiei si atat. Vreau sa ii invitam si pe cei de la ANRMAP, si pe cei de la CNSC sa stabilim o procedura. Pe de o parte, dreptul la contestatie este un drept normal, pe care trebuie sa il ai in vedere, dar pe de alta parte nu putem sa stam 2 ani - repet, am luat 2 ca medie a celor mai lungi licitatii - nu putem sa stam 2 ani pentru a decide ce manual de Muzica intra la clasa".

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis pana acum de doua ori ca Ministerul Educatiei nu a desemnat corect castigatorii licitatiei pentru manuale scolare (clasele I si a II-a). Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august 2014 prima data castigatorii licitatiei: MEN a stabilit atunci 4 firme si asocieri castigatoare. Mai multe edituri au contestat decizia MEN, CNSC le-a dat dreptate si a obligat Ministerul sa reevalueze ofertele, iar in urma acestui proces Ministerul Educatiei a anuntat a doua oara castigatorii aceleiasi licitatii: 14 firme si asocieri castigatoare. Si procedura de reevaluare a ofertelor la manualul Comunicare in limba romana - clasa I - a fost contestata, iar CNSC a admis contestatia si a obligat MEN sa mai evalueze o data ofertele pe care le-a primit la aceasta disciplina.

La inceputul lunii octombrie 2014, Ministerul Educatiei a anuntat public ca incepe selectia profesorilor care sa evalueze "proiectele de manuale scolare pentru invatamantul primar in anul scolar 2014-2015". Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat atunci ca "apelul a fost lansat in vederea urmatoarelor licitatii pentru manualele scolare din ciclul superior primar, clasele a III-a si a IV-a". La o saptamana, Ministerul Educatiei a pus in dezbatere si programele scolare pentru clasele a III-a si a IV-a.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   


3878 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  E groaznic!!! (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:47)

  Daniels22026 [utilizator]

  Manualele claselor primare sint extrem de periculoase pentru guvernul plagiatorului.

  Din inclestarea asta nu ne poate salva decit un consiliu de urgenta al NATO.
  • +1 (1 vot)    
   Se rezolva (Marţi, 25 noiembrie 2014, 11:20)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Nu o sa mai fi ministru.
  • +1 (1 vot)    
   Afirmatia este de fapt: (Marţi, 25 noiembrie 2014, 11:27)

   Zmache a lu' Rastagan [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   "Cat sunt eu ministru, nu las copiilor acces la educatie pana nu facem o lege a manualelor sau nu modificam ordonanta privind achizitiile publice, adica cand o zbura porcu'."
 • +6 (6 voturi)    
  Abecedarul ati reusit sa-l puneti (Luni, 24 noiembrie 2014, 19:55)

  ty [utilizator]

  pe bancile copiilor?
  Nu i-am auzit laudandu-se cu asa o performanta.
 • +5 (5 voturi)    
  Romane! Tara te vrea prost! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 9:03)

  Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator]

  Ca sa votezi cu PSD din nou!
 • +3 (3 voturi)    
  Desigur... (Marţi, 25 noiembrie 2014, 9:06)

  marki [utilizator]

  Care-i graba? Mai e până la vară... :)
 • +5 (5 voturi)    
  Pina va treziti voi berbecilor trece anul scolar (Marţi, 25 noiembrie 2014, 9:10)

  andreesanu [utilizator]

  Inconstienti,incompetenti,impotenti,iresponsabili sunt calificativele pentru guvernele avortate ale gargaragiului Ponta.
  Pina se trezesc acesti fute vint trece anul scolar.
  Responsabilitate !!!,Competenta !!! unde mai sunteti pe unde v-au aruncat aceste nulitati ,in ce colt prafuit zaceti ???
 • +2 (2 voturi)    
  N-ai fost ministru decat pt."doctorul"PontaViorel (Marţi, 25 noiembrie 2014, 9:21)

  Plagarus [utilizator]

  Poate in cuibul Abramburici,i ai jucat rolul Vulpasin !
 • +9 (9 voturi)    
  La scoala (Marţi, 25 noiembrie 2014, 9:48)

  karula [utilizator]

  Luni e liber...mai trec 2 saptamani si hop vacanta de iarna...inca 2 pasi si s- a terminat anul...
  In clasa 0 nu am avut manuale...eram experiment.
  In clasa I nu am avut manuale...se schimbase programa si " metoda".
  Suntem in clasa a II a ...nu avem manuale. S a schimbat programa, metoda...structura.
  In rest nu s- aschimbat nimic...de 3 ani nu avem manuale!
  Din nefericire nu s- a schimbat si Ministrul cel agramat .
  "Decat un ministru."

  Mergem la scoala cea obligatorie doar ca sa ne inghesuim pe strazi dimineata catre scoli, sa platim parcarea pe strazi inguste in fata scolii, sa strangem fondul clasei pt zugravirea scolilor, bani pt "Duamna" cu toate ocaziile, sa fim nevoiti sa apelam la " programe dupa scoala" la " Duamne" ... Scoala gratuita si obligatorie este doar o expoliere a parintilor.
  Si nici nu vreti sa renuntati la penalul program " cornul si laptele" ...macar sa ne scutiti de spaima ca iar se bat, copiii, cu pungile cu lapte...

  Ce-mi vine acum sa va adresez...
 • +1 (1 vot)    
  Comunicare. (Marţi, 25 noiembrie 2014, 10:05)

  RomanCristian [anonim]

  Ma intreb si il intreb pe d,nul Pricopie cum de mai este in functie dupa gafele facute ? Totodata il intreb ce profesie are, cu a cui concurs a ajuns pe functie si ca ce are in comun cu invatamantul ? Cred ca atat eu cat si altii ar vrea sa stim Tot acest haos si aceasta brambureala se intampla din doua motive principale si anume: 1- sunt pusi in functii de conducere persoane incompetente profesional si pe criterii politice,2- persoane care nu-si vad decat interesul banesc prin editarea a tot felul de manuale idioate,fara cap si fara coada care participa la asa zise licitatii{eu zic formale},iar cel ce pluseaza mai mult celui si celor care decit castigatorii vor avea castig de cauza.Sa scapam de incompetenti si de spagari si vom avea invatamant performant.Pana atunci ne vom invarti ca si cainele in jurul cozii si vom forma in continuare analfabeti !
 • +1 (1 vot)    
  nu e nevoie (Marţi, 25 noiembrie 2014, 10:41)

  Dedalus [utilizator]

  Cel mai simplu ar fi sa se renunte la aceaste licitatii. Elevii ar putea primi un voucher valoric iar manualele s-ar cumpara de pe piata libera.

  Nici macar nu e nevoie sa fie aprobate de minister.
 • +1 (1 vot)    
  //\\ (Marţi, 25 noiembrie 2014, 10:53)

  LiviuP01 [utilizator]

  "Cat sunt eu ministru, nu dau drumul la licitatia de manuale..."
  La cat dezastru ai facut in Educatie, ma mir cum de mai esti ministru... si te mai tii si cu unghiile de scaun. Ar trebui sa-ti fi dat demisia de mult. Demisia de ONOARE. Dar asta e ceva ce lipseste.
 • +2 (2 voturi)    
  cand nu mai putem fura (Marţi, 25 noiembrie 2014, 11:26)

  Gobelin [utilizator]

  din cauza legii actuale, o modificam ca sa putem fura cu legea in mana.
  cam la asta se reduce anuntul ministrului, care in loc sa opteze pentru solutia corecta, adica licitatiile sa aibe loc cu un an inainte de momentul livrarii, planuieste un OUG cu care sa scape de "metehnele" licitatiilor pentru achizitia de manuale si sa le poata el distribui la cine vrea muschiul lui...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri