Vremea va continua sa se raceasca din ce in ce mai mult in urmatoarele doua saptamani, mediile nocturne se vor situa sub zero grade Celsius in toate regiunile tarii, iar precipitatiile, in general mixte si sub forma de ninsoare, isi vor face aparitia mai ales spre finalul lunii noiembrie, se arata in prognoza meteorologica valabila pentru intervalul 24 noiembrie - 7 decembrie, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

BANAT: vremea se va raci in primele zile, astfel incat pe data de 26 noiembrie media regionala a temperaturilor maxime va ajunge la 5 grade, iar cea a temperaturilor minime la -1 grad. Intre 27 si 29 noiembrie, valorile termice medii vor creste cu pana la doua grade Celsius, atat ziua cat si noaptea, apropiindu-se de cele normale pentru sfarsitul lunii noiembrie. In primele zile ale lunii decembrie se va declansa un proces de racire, lent dar continuu, maximele diurne urmand sa coboare spre o medie de 3 grade. Regimul mediu al minimelor nocturne va evolua tot descrescator, respectiv de la unu la doua grade, pe 1 decembrie, spre -2 grade, pe 7 decembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant ploi, va fi mai ridicata in a doua saptamana de prognoza.

CRISANA: in primele zile ale intervalului, media regionala a temperaturilor maxime se va situa in jurul a 5 grade, iar in perioada 28-30 noiembrie aceasta va urca spre 7-8 grade. In cursul celei de-a doua saptamani a intervalului de prognoza, maximele medii diurne vor scadea treptat, de la 7 grade la 3 grade. Regimul termic al minimelor nocturne va fi usor sub cel normal pentru aceasta perioada. Astfel, se vor inregistra valori negative ale mediei temperaturilor minime de pana la -2 grade in cele mai reci nopti, iar in jurul datei de 1 decembrie aceasta medie va putea urca spre un grad Celsius. Intre 24 si 27 noiembrie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa, dar ulterior se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ploaie, in general slabe cantitativ.

TRANSILVANIA: cu variatii de temperatura in general mici de la o zi la alta, vremea se va mentine usor mai rece decat in mod obisnuit. Media regionala a temperaturilor maxime nu va depasi 4 grade, iar intre 26 si 28 noiembrie si, din nou, intre 4 si 7 decembrie aceasta va fi in jurul a doua grade. Temperaturile minime vor avea permanent o medie sub zero grade Celsius, iar in cele mai reci nopti, estimate la mijlocul acestei saptamani si spre sfarsitul intervalului de prognoza, aceasta va cobori pana in jurul a -5 grade. Intre 24 si 27 noiembrie vor fi conditii reduse de precipitatii, insa in intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie va creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte, in general slabe.

MARAMURES: vremea se va raci treptat pana in data de 28 noiembrie, avand drept rezultat scaderea mediei regionale a temperaturilor maxime, de la 5 grade la 3 grade si a celei a temperaturilor minime, de la -1 grad la -4 grade. In intervalul 29 noiembrie - 1 decembrie, regimul termic va fi normal, cu o medie regionala a valorilor maxime de 5-6 grade si a celor minime in jurul a -2 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani a intervalului de prognoza, valorile termice vor scadea usor si treptat, astfel incat mediile diurne vor cobori spre doua grade, iar cele nocturne spre -4 grade. Incepand cu 28 noiembrie, temporar se vor semnala ploi, lapovite si ninsori, in general slabe cantitativ.

MOLDOVA: vremea va continua sa se raceasca, devenind deosebit de rece in 26 noiembrie, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi de doar -2 grade. Ulterior, valorile termice diurne vor creste usor, pana la o medie in jurul a un grad Celsius, in data de 2 decembrie. Intre 3 si 7 decembrie, majoritatea temperaturilor maxime se va situa in ecartul zero grade Celsius, pana la -2 grade. Regimul termic al temperaturilor nocturne va fi, de asemenea, sub cel normal pentru sfarsitul de noiembrie si inceputul de decembrie, intrucat in intervalul de prognoza vor fi permanent medii negative ale temperaturilor nocturne, osciland intre -4 si -7 grade. Pe parcursul primei saptamani, temporar va fulgui, iar dupa data de 30 noiembrie va creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte.

DOBROGEA: vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an. Media regionala a temperaturilor maxime va scadea la inceputul intervalului de la 4 la doua grade Celsius, iar apoi va creste pana in jur de 6 grade (in 2 si 3 decembrie). Intre 4 si 7 decembrie, valorile termice diurne medii vor reveni la doua grade. Evolutia temperaturilor medii nocturne va fi asemanatoare, respectiv o scadere spre -3 grade in primele zile, apoi o crestere treptata spre doua grade, in 2 si 3 decembrie. Spre finalul intervalului va fi o revenire la valori sub zero grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, mixte, va fi mai ridicata in cea de-a doua saptamana.

MUNTENIA: in prima saptamana, media regionala a temperaturilor maxime va fi de cel mult 3 grade, ceea ce va determina o vreme deosebit de rece pentru sfarsitul lunii noiembrie, in contextul in care temperaturile nocturne vor cobori spre o medie de -3 grade. Intre 28 noiembrie si 3 decembrie, valorile termice vor creste usor, atat ziua cat si noaptea, astfel incat media temperaturilor diurne va ajunge la 4 grade, iar cea a temperaturilor nocturne la zero grade. Ulterior, se va produce o racire, urmand ca pe 7 decembrie media valorilor termice diurne sa fie de un grad Celsius, iar cea a valorilor nocturne de -4 grade. Intervalul 24-28 noiembrie va fi caracterizat prin precipitatii slabe pe spatii restranse, predominant fulguieli si burnite. Incepand cu 29 noiembrie creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte.

OLTENIA: pana pe data de 27 noiembrie, vremea se va raci, astfel ca media regionala a temperaturilor maxime va cobori spre un grad, iar cea a temperaturilor minime, spre -3 grade. Intre 28 noiembrie si 2 decembrie, valorile termice medii vor creste cu doua, trei grade, atat ziua cat si noaptea, apropiindu-se de cele normale pentru sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie. In a doua parte a celei de-a doua saptamani a intervalului de prognoza se prefigureaza un nou proces de racire. Din 28 noiembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza va creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte.

MUNTE: pana pe data de 26 noiembrie, media temperaturilor maxime se va situa intre -1 si -3 grade, iar intre 27 noiembrie si 2 decembrie, valorile termice medii diurne vor creste usor ajungand la doua grade Celsius. Incepand cu data de 3 decembrie, maximele medii diurne vor scadea usor si treptat spre -1 grad. Regimul minimelor nocturne va cunoaste doar mici variatii pe parcursul celor doua saptamani, astfel incat se vor inregistra valori medii ale temperaturilor minime sub pragul de inghet, cuprinse intre -8 si -5 grade. In prima parte a acestei saptamani se vor semnala ninsori slabe si doar pe arii restranse, dar, incepand cu 28 noiembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant ninsori, va fi ridicata.

Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.