Trei din patru elevi de clasa a III-a nu stiu cum trebuie sa circule corect pietonii in orase, aproximativ 35% dintre acestia nu stiu cum pot recunoaste un politist, iar peste 37% nu stiu cand trebuie sa se adreseze organelor de politie, arata un nou studiu coordonat de psihologii Nicoleta Burlacu si Ana Irina Ionescu, de la Asociatia "Impreuna Pas cu Pas".

Ora de educatie rutieraFoto: Proiectul Ora de educatie rutiera

Acelasi sondaj arata ca peste 95% dintre copiii chestionati recunosc care este semnul de circulatie care te anunta ca poti traversa pe trecerea de pietoni, aproape 70% stiu care sunt cele doua culori pentru semaforul destinat pietonilor, iar 81,6% cunosc semnificatia termenului de "pieton". Mai mult decat atat, 3 din 4 elevi stiu care sunt locurile in care se pot juca in siguranta, insa aproape 50% dintre acestia nu stiu la ce culoare a semaforului autovehiculele trebuie sa astepte.

Proiectul "Ora de Educatie Rutiera" include 1100 de elevi si are ca scop instruirea copiilor cu privire la cunoasterea si respectarea regulilor de cirulatie.

Proiectul vine in contextul in care Romania a inregistrat a doua cea mai mare rata a deceselor din cauza accidentelor rutiere din Uniunea Europeana.

"In urma studiului am reliefat cateva concluzii ingrijoratoare: chiar daca majoritatea elevilor recunosc semnele de circulatie - mai ales cele care le sunt direct adresate - peste 75% dintre ei nu stiu cum trebuie sa circule pietonii in orase. Scopul proiectului este sa le oferim copiilor o educatie rutiera corespunzatoare si sa contribuim la reducerea numarului de accidente in care sunt implicati, in genere, pietonii. Ne dorim foarte mult sa extindem proiectul educational in mai multe scoli din Romania, iar grupul nostru initial de 1.100 de elevi sa se extinda la peste 30.000 de elevi in viitorul apropiat", declara psihologul Nicoleta Burlacu, presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas", coordonatorul studiului.

Initiatorii proiectului sunt Asociatia Profesionala a Politistilor Locali "A.I. Cuza" si Directia Generala de Politie Locala Sector 3, in parteneriat cu Asociatia "Impreuna Pas cu Pas" si Asociatia "Inovart", cu sprijinul Primariei Sectorului 3 si al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti