Fosta presedinta a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean a fost adusa luni la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in cadrul procedurilor judiciare din dosarul in care fostul procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, este arestat preventiv.

Crinuta DumitreanFoto: Agerpres

UPDATE 1 In cursul serii, Oana Vasilescu a fost retinuta de procurorii DNA, urmand a fi adusa in fata instantei cu propunere de arestare preventiva

UPDATE Anchetatorii DNA continua audierile in dosarul de coruptie al fostului sef al DIICOT Alina Bica. La sediul DNA s-a prezentat Oana Vasilescu, fost membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP.

La sediul DNA a ajuns si deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu.

Crinuta Dumitrean, precum si deputatii Catalin Florin Teodorescu (PDL) si Marko Attila (UDMR), fosti vicepresedinti ai ANRP , au facut parte din comisia care, in 2011, l-ar fi despagubit ilegal pe Gheorghe Stelian, prejudiciul fiind impartit de acesta cu alti trei oameni de afaceri.

Procurorii DNA i-au retinut, joi noapte, pe sefa DIICOT Alina Bica, pe Lacramioara Alexandru si pe Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, pentru abuz in serviciu, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP din care cei trei au facut parte, a acordat, in 2011, o despagubire pentru un teren supraevaluat din Capitala.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe, care au impartit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Crinuta Dumitrean a ocupat functia de presedinte al ANRP, cu rang de secretar de stat, in perioada 2009-2011. La numire, bistriteanca a fost sustinuta de secretarul general a PDL , Ioan Oltean, sef al organizatiei de Bistrita-Nasaud a partidului. Dumitrean a fost destituita de fostul premier Emil Boc, dupa ce, in august 2011, DNA l-a arestat pe Remus Baciu, unul dintre vicepresedintii de atunci ai autoritatii. In cele din urma, Baciu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, pentru coruptie, anul acesta.