Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni suspendarea Alinei Bica din functia de procuror-magistrat si incetarea activitatii la DIICOT, dupa ce aceasta a fost arestata preventiv. Gheorghe Muscalu, vicepresedinte al CSM, a declarat, luni dimineata, ca in sedinta de luni s-a luat act de demisia de la sefia DIICOT a Alinei Bica, intermitatul fiind asigurat de Elena Hosu. Alina Bica este astfel suspendata din functia de procuror pana la solutionarea cazului.

Alina BicaFoto: Agerpres

"Sectia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din functia de procuror, pana la solutionarea definitiva a cauzei, a Alinei Bica, ca urmare a arestarii preventive si de asemenea Sectia pentru procurori a decis incetarea la DIICOT a activitatii Alinei Bica, la cererea ei si continuarea activitatii la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unitate de unde a provenit la momentul accederii in DIICOT, respectiv decembrie 2004", a declarat luni Gheorghe Muscalu, vicepresedinte al CSM, potrivit Agerpres.

Muscalu a mai anuntat ca Ministerul Justitiei a solicitat vineri CSM un aviz pentru demararea procedurilor de suspendare a Alinei Bica din functia de procuror sef al DIICOT, insa CSM nu a luat in discutie aceasta solicitare, deoarece numai presedintele Romaniei trebuie sa se pronunte in acest caz.

Pe perioada suspendarii, Alina Bica nu mai este magistrat si nu isi poate desfasura activitatea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar daca va fi condamnata definitiv, atunci ea va fi exclusa din magistratura.

Alina Bica si-a depus demisia din functia de procuror sef al DIICOT si procuror DIICOT, dupa ce a fost arestata preventiv pentru 30 de zile, intr-un dosar in care este acuzata de DNA de abuz in serviciu in legatura cu retrocedarea unui teren in Capitala.

Pana la numirea unui nou procuror sef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurata de Elena Giorgiana Hosu, procuror sef adjunct.

Alina Bica a fost numita in fruntea DIICOT in mai 2013, ea fiind propusa de premierul Victor Ponta, care indeplinea atunci si functia de ministru interimar al Justitiei, primind si aviz favorabil din partea CSM.

Anterior, ea a ocupat mai multe functii, atat in cadrul unor parchete, dar si la Ministerul Justitiei, unde a fost secretar de stat in perioada ianuarie 2009 - mai 2012.

Alina Bica a fost retinuta joi seara de DNA, fiind acuzata de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Acuzatiile se refera la perioada cand Bica a facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, reprezentand Ministerul Justitiei, unde ocupa functia de secretar de stat.

In aceasta calitate, Alina Bica si ceilalti membrii ai Comisiei au acceptat sa-i plateasca omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentand despagubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, desi, in realitate, acel teren valora mult mai putin.