Sectia de procurori a CSM decide luni in legatura cu suspendarea Alinei Bica din magistratura
Bica si-a inaintat, vineri, demisia de la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si din functia de procuror al Directiei, au declarat pentru Mediafax, sambata, surse oficiale.
Demisia a fost trimisa procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, au adaugat aceleasi surse.
Tot vineri, Nitu declara ca daca Alina Bica nu isi va da demisia, el, in calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza si va solicita revocarea ei din functia de conducere si din DIICOT.
Intrebat tot atunci cine va conduce DIICOT in perioada urmatoare, Tiberiu Nitu a spus ca, pentru inceput, conducerea Directiei va fi asigurata de adjunctul unitatii de parchet (Giorgiana Hosu), impreuna cu el.
Alina Bica a fost instalata la sefia DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.
Ea a fost arestata preventiv, sambata dimineata, printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Sefa DIICOT era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile.
Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu.
1) faptul ca un procuror (in cazul de fata, AB) isi da demisia din institutia in care lucra nu atrage dupa sine automat excluderea din magistratura?
Daca nu, de ce?
2) Laura Kovesi spunea ca DNA este singura institutie imputernicita prin lege sa ancheteze cazuri de coruptie ale magistratilor. In eventualitatea ca, Doamne fereste!, chiar seful DNA a "comis-o" candva, pe el cine il ancheteaza?
Inca o data: tot respectul pentru Codruta si ce face ea in fruntea DNA-ului, intrebarea e pur teoretica.
Afirmatia Elenei, ca nu stia nimic despre nelegiuirile Alinei, nu o absolva de banuielile populatiei.
Asemenea scuze, explicatii, tentative de iesire ieftina din 'busculadele DNA', am auzit si de la mai toti 'colegii' de partid ai penalilor.
Romanii au preluat de la francezi ceea ce se cam potriveste si in cazul 'Blondei de la Cotroceni' : 'cine se scuza, se acuza!'.
Deocamdata, nu este acredidat un rasouns la nedumerirea : cum a intrat Traian Basescu, altfel politician realist, in mrejele sirenei Elena? Cum a ajuns la 'fixatia Elena'? Ea trebuia sa ii apara suspecta chiar si numai prin cerbicia de 'adeziv perfect' cu care i-a ramas nedeslipita, de capusa intrata si fixata sub pielea victimei. Asta, dupa ce o serie de personalitati onorabile esuasera, dpa scurt timp, in tentativa de a-i fi consilieri marinarului.
Prin cateva decizii luate, Traian Basescu, din nefericire pentru el, si-a risipit stupid, cu o inconstienta 'generozitate', o parte semnificativa din prestigiul politic consistent pe care si-l castigase pe merit, a pierdut mult din simpatia populatiei. Pacat!