UPDATE Un cutremur de magnitudine 5,7 s-a produs sambata seara, la ora 21:14, in zona seismica Vrancea, anunta Institutul National pentru Fizica Pamantului, care a modificat parametri inregistrati, dupa ce initial anuntase ca miscarea telurica a avut 5,5 si apoi 5,6 magnitutdine si ca s-a produs la 40 de kilometri. Potrivit datelor revizuite publicate de Institut la o ora de la eveniment, cutremurul s-a produs la o adancime de 39 de km si a avut o intensitate epicentrala de VI pe scara Mercalli, ceea ce inseamna ca seismul a fost unul puternic.

Cutremur in RomaniaFoto: INFP
  • UPDATE Cutremurul a inregistrat a cincea replica, la ora 23:05. Magnitudinea acesteia este tot de 2 pe Richter
  • UPDATE A patra replica, de magnitudine 2, s-a produs la ora 22:38
  • UPDATE Centrul European de Seismologie anunta ca la ora 22:30 s-a produs o replica de magnitudine 3,2, dupa o alta replica de 2,8 la ora 22:24.

Epicentrul a fost la 5 kilometri est de localitatea Panciu, in judetul Vrancea, si la 21 kilometri distanta de Focsani, conform EMSC.

Cutremurul a fost resimtit timp de aproape 20 de secunde, atat in Bucuresti, cat si in Iasi, conform Centrului European de Seismologie. Seismul a avut si o replica de magnitudine 2,1 Richter.

Curemurul a fost resimtit si la Chisinau.

Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat pentru Mediafax ca dupa acest seism nu sunt de asteptat alte cutremure mari in zona. "Seismul de sambata seara a avut o replica, de 2,1 grade. In perioada urmatoare, nu sunt de asteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru ca acesta a fost unul de reasezare in zona Vrancea", a declarat Ionescu pentru agentia de presa citata.

Oficialul a explicat ca, "de regula, in aceasta zona seismica avem cutremure de adancimi de 90 pana la 140 de kilometri. Cel de sambata seara a fost la adancimea de 40 de kilometri si din acest motiv a fost resimtit relativ puternic".