Retinerea, urmata apoi de arestarea sefei Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz in serviciu este relatata de principalele agentii straine, care subliniaza intensificarea recenta a eforturilor Romaniei de combatere a coruptiei, scrie Mediafax. "Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru coruptie in Romania", comenteaza Euronews.

Alina Bica este sefa directiei guvernamentale care ancheteaza mafia, crima organizata si terorismul, explica postul de televiziune. Ea este cercetata pentru abuz in serviciu, dupa despagubirea acordata pentru un teren supraevaluat din Capitala de o comisie de la ANRP (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor) din care Bica a facut parte.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Euronews mentioneaza, de asemenea, promisiunea electorala a presedintelui ales Klaus Iohannis de combatere a coruptiei, adaugand ca datele arata ca 1.007 persoane au fost deja condamnate pentru coruptie si infractiuni conexe in Romania in acest an, inclusiv 85 de ministri, parlamentari, primari, judecatori si procurori.

"Procurorii romani ancheteaza seful propriei lor directii antimafie", scrie Reuters. Procurorii romani au obtinut permisiunea de o retine pe sefa propriei lor directii de combatere a crimei organizate in cazul unei anchete penale, ultima dintr-o serie de cazuri de coruptie la nivel inalt din acest stat est-european, anunta agentia.

"Oficial roman retinut sub suspiciunea de abuz de putere intr-un caz de restituire de terenuri", titreaza si Associated Press, precizand ca Alina Bica a fost membra unei comisii care ar fi supraevaluat pretul proprietatii si i-a platit prea multi bani fostului proprietar in 2011.

AFP anunta la randul sau retinerea sefei DIICOT, conchizand: "Romania s-a angajat sa intensifice lupta impotriva coruptiei de la intrarea sa in Uniunea Europeana in 2007 si face obiectul unei supravegheri a Bruxelles-ului in acest domeniu".

Sectia pentru procurori a CSM (Consiliului Superior al Magistraturii) a incuviintat, vineri, arestarea preventiva a Alinei Bica, dupa ce joi seara daduse unda verde doar pentru retinere si arest la domiciliu in cazul sefei DIICOT (Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism).

Sambata dimineata, Alina Bica a fost arestata de instanta suprema, in dosarul de coruptie in care este cercetata pentru abuz in serviciu, dupa despagubirea acordata pentru un teren supraevaluat din Capitala de o comisie de la ANRP din care procurorul a facut parte.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa pentru celelalte trei persoane retinute in acest dosar: Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu, toti acuzati de abuz in serviciu.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta.