Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) cere reintroducerea in circuitul legislativ a Codului Electoral inaintat Parlamentului in 2011 si care prevede, intre altele, organizarea de sectii de votare in strainatate la cererea unui numar de cel putin 100 de alegatori.

"Autoritatea Electorala Permanenta propune introducerea in circuitul legislativ a proiectului de Cod electoral, pentru dezbaterea si perfectarea acestuia. Precizam ca pentru o organizare optima a alegerilor generale la termen, care vor avea loc in anul 2016, se impune adoptarea acestui proiect in anul 2015", afirma AEP, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Codul electoral urmareste integrarea intr-un act normativ unic a legislatiei electorale insa nu prin simpla preluare a solutiilor legislative din actele normative concentrate, ci prin examinarea si prelucrarea acestora prin prisma cerintelor sociale actuale si de perspectiva, cu atingerea urmatoarelor obiective:

  • Uniformizarea solutiilor legale disparate existente in legislatia actuala, precum si remedierea lacunelor legislative semnalate de practica electorala, dintre care amintim, cu titlu de exemplu, cele privind listele electorale;
  • Coroborarea regulilor, conceptelor si institutiilor juridice specifice diferitelor tipuri de scrutine;
  • Simplificarea mijloacelor de actiune a administratiei electorale prin coerenta si predictibilitatea procedurilor;
  • Asigurarea stabilitatii procedurilor electorale si indirect a predictibilitatii actului de administratie electorala;
  • Implementarea procedurilor necesare pentru prevenirea fraudelor electorale.

Proiectul de Cod electoral poate fi consultat in documentul atasat.