In conditiile in care chiar oficiali din Ministerul de Externe admit pentru HotNews, sub conditia anonimatului, ca alegerile prezidentiale in strainatate au fost organizate execrabil, dublarea numarului de romani care au putut vota in turul doi fata de primul tur a fost o performanta.

HotNews.roFoto: Hotnews

O performanta posibila datorita voluntarilor aflati in sectii pentru a fluidiza ritmul votarii. Cine sunt acesti voluntari si ce anume le-a motivat efortul prin care au suplinit reavointa si incompetenta guvernului din propria tara?

Studiul de caz este Munchen-ul, acolo unde in primul tur nu au putut vota aproximativ 1.000 de romani din cauza resurselor insuficiente puse la dispozitie de MAE. In turul doi numarul romanilor care au reusit sa voteze s-a dublat, in conditiile in care numarul de sectii nu s-a marit, singurele resurse suplimentare puse la dispozitie de autoritatile romane fata de primul tur fiind doua stampile.

Sevi Mayr locuieste de 18 ani in Germania si a fost unul dintre voluntarii care au lucrat in interiorul sectiei de votare din Munchen, una din cele mai aglomerate din afara Romaniei. Ar fi vrut sa ajute si in primul tur, dar Ministerul de Externe nu a permis atunci implicarea acestora, desi asta nu ar fi costat un leu in plus.

Cresterea afluxului de romani dornici sa voteze era previzibila: in 2009, la ultimele alegeri prezidentiale, in Munchen erau stabiliti oficial 6546 de romani. In 2013 acest numar crescuse de mai mult de doua ori. Mihai Murgulescu, un alt voluntar roman la sectia din Munchen, afirma ca “cei din Consulat au cerut cu mult timp inaintea alegerilor intariri. Am cerut si noi mai multe sectii de votare in Nurenberg, acolo unde am eu domiciliul, dar ni s-a raspuns ca autoritatile germane nu dau voie. Ceea ce este o minciuna sfruntata”.

Murgulescu locuieste de 25 de ani in Germania, unde este director intr-o companie. A petrecut 12 ore in frig in afara sectiei de votare ajutand oamenii sa-si completeze declaratiile si sa nu treaca cineva peste rand. “Am facut asta pentru ca toti oamenii care stateau cinstit la coada sa ajunga sa voteze. Eu am adus locuri de munca in Romania si nu e corect sa fim tratati astfel de Guvern doar pentru ca nu locuim in tara. Sunt roman in continuare, familia mea e acolo, prietenii mei sunt acolo. Sunt legat de Romania”.

Sevi Mayr a lucrat 14 ore in interiorul sectiei de votare “intr-o stare de tensiune si o presiune foarte dure. Din furie, alegatorii ne-au asimilat cu Guvernul si si-au varsat supararea pe noi si pe personalul consulatului. Guvernul ne-a lasat vraiste pe toti, inclusiv pe angajatii lor din strainatate. Noroc cu politia germana care ne-a protejat”.

Consulul Romaniei la Munchen, Anton Niculescu, spune ca “voluntarii au fost extraordinari de importanti. Au fost minunati si numarul voturilor exprimate ar fi fost semnificativ mai mic daca nu ar fi fost ei. I-au calmat pe oameni, le-au impartit apa si ceai cald”.

“Am stat 14 ore pe scaun si nu am mancat nimic”, povesteste Sevi Mayr. “Oamenii tipau la noi sa ne miscam mai repede, dar nu se putea, erau multe cifre de trecut, CNP-ul care era lung, la un moment dat imi fugeau cifrele de sub ochi. Dar ma bucur ca am facut asta. Ma bucur ca am facut o fapta buna si ca am facut parte din istorie. In Romania ii am pe fratii mei si pe mine ma afecteaza direct imaginea proasta pe care o are Romania in vest”.

Doar in zona Munchenului, un numar de 1500 de romani care s-au prezentat la vot in fata consulatului nu au putut vota in cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor. In alte orase europene, precum Londra, Bruxelles sau Paris, numarul romanilor impiedicati sa voteze din cauza proastei organizari a guvernului Ponta este si mai mare. “Trebuie sa dam in judecata guvernul Romaniei pentru ca nu ni s-a dat dreptul la vot”, spune Mihai Murgulescu.

In turul doi, in fata sectiei de vot din Munchen au ramas aproximativ 500 de romani care nu au mai apucat sa voteze. Prim-ministrul Victor Ponta promitea ca “daca la turul doi, indiferent de rezultat, daca exista un singur roman care vrea sa voteze si nu poate, pleaca toti, nu doar ministrul. Toata echipa de conducere. Aici e vorba de toti, toata echipa de conducere. Pleaca toti, pe 16 noiembrie, la ora 21.20”.

Coada la vot in turul doi in fata sectiei din Munchen

Post by Diana Tăut Aslău.