Presa internationala, dar in special cea de limba germana, saluta victoria lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale din Romania. Stirea isi face loc pe prima pagina a celor mai cunoscute publicatii din Germania si Austria. Jurnalistii subliniaza ca un politician cu origini germane a obtinut victoria in fata principalului favorit, premierul social-democrat Victor Ponta, transmite Digi 24.

Prestigiosul cotidian german Die Welt anunta ca un etnic german devine, pentru prima data, presedintele Romaniei si noteaza ca si cancelarul Angela Merkel ar avea un merit. "Actualul prim-ministru Victor Ponta a fost mare favorit in alegerile prezidentiale din Romania. Dar a aparut Iohannis, un roman de etnie germana. Un merit in victorie l-a avut Angela Merkel", scriu jurnalistii. Publicatia face referire la scrisoarea de sustinere pe care cancelarul german i-a trimis-o lui Klaus Iohannis cu cateva zile inainte de turul doi al alegerilor.

"Toti vor fi surprinsi, voi castiga", sunt cuvintele cu care si-a inceput campania Klaus Iohannis, scrie Die Welt, care noteaza ca victoria lui Iohannis reprezinta "o surpriza", dar si "o victorie istorica".

Potrivit presei din Europa, victoria lui Klaus Iohannis este una surprinzatoare. Revista Der Spiegel titreaza: "Alegeri in Romania - Ponta isi recunoaste infrangerea". "Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe rivalul sau, Klaus Iohannis pentru victoria in alegeri. Cu toate acestea, el a spus ca nu va demisiona din functie", noteaza publicatia.

"Klaus Iohannis - presedinte. Victor Ponta isi recunoaste infrangerea", titreaza Deutsche Welle, citandu-l pe Victor Ponta, care "le-a multumit tuturor romanilor" care s-au prezentat la vot, afirmand: "Poporul are intotdeauna dreptate".

"Ponta l-a felicitat pe contracandidatul sau Iohannis pentru victorie", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care scrie si despre protestele impotriva lui Ponta de la Bucuresti, imediat dupa incheierea scrutinului. Pentru FAZ victoria candidatului ACL reprezinta "un fapt senzational".

Die Zeit noteaza ca romanul de origine germana Iohannis este castigatorul alegerilor din Romania si va fi noul presedinte. Victoria lui Klaus Iohannis este anuntata si de publicatiile economice Handelsblatt si Wirtschaftsblatt, din Austria, care preiau agentiile internationale de presa.

Der Standard remarca prezenta record de participare - peste 65%. Der Standard aminteste de cozile imense formate de diaspora romaneasca, atat din turul II, cat si din turul I, cand au provocat demisia lui Titus Corlatean din fruntea diplomatiei.

Publicatia Die Presse scrie ca premierul Victor Ponta l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita, dupa ce "plecase in turul II ca favorit".

Agentia austriaca APA abordeaza problema votului din diaspora unde oamenii s-au asezat la coada in unele orase europene inca din timpul noptii.

"Opozitia a acuzat guvernul ca a incercat sa impiedice votul din strainatate. Cei aproximativ trei milioane de romani din diaspora au votat mereu impotrivia Partidului Social-Democrat, pe care il considera un urmas al Partidului Comunist, corupt si rezistent la reforma", scrie APA, citata de Mediafax.