Peste 58.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, pompieri si angajati de la alte structuri operative sunt mobilizati duminica pentru a asigura desfasurarea procesului electoral in conditii de deplina legalitate, a anuntat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acesteia, 13.300 de angajati ai MAI au misiunea de a asigura ordinea publica iar 4.700 de specialisti vor fi implicati in solutionarea sesizarilor electorale, transmite Agerpres.

"34.200 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri asigura paza si protectia sectiilor de votare din intreaga tara. Pentru gestionarea oricarei situatii care poate aparea in cursul procesului electoral, la nivelul MAI a fost constituita o rezerva de 7.800 de oameni", a precizat Dajbog.

Oficialul MAI a amintit principalele reguli ale procesului electoral. Votarea a inceput la ora 7,00 si se va incheia la ora 21,00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare este cel care declara votarea incheiata si dispune inchiderea sectiei. Persoanele care se afla la ora 21,00 in sala unde se voteaza isi vor putea exprima optiunea.

Refuzul oricarei persoane de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu referire la ordinea publica este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda ce ajunge pana 4.500 de lei.