Sectiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale s-au deschis, duminica, la ora 7:00. La scrutinul de duminica sunt asteptati sa voteze 18.281.625 de alegatori. La ora deschiderii urnelor, in Chisinau erau formate deja cozi mari in fata sectiilor de vot. Romanii din Chisinau au inceput sa vina sa voteze inca de la ora 5:00 dimineata.

La votFoto: Agerpres
  • HotNews.ro transmite LIVE TEXT principalele evenimente din ziua celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00. Romanii cu varste de peste 18 ani cares e prezinta duminica la vot pot alege intre cei doi candidati care au primit cele mai multe voturi in primul tura al prezidentialilor: presedintele PSD Victor Ponta si liderul PNL Klaus Iohannis.

-------------------

Ora 11:30 Presedintele PNL Klaus Iohannis, candidatul ACL la prezidentiale, a votat la Sibiu. Liderul liberal a fost insotit de sotia sa.

"Astazi am votat pentru o Romanie a respectului a prosperitatii, o Romanie puternica. Am si astazi emotii, recunosc, sper sa fie o zi frumoasa pentru noi toti", a declarat Klaus Iohannis, adaugand ca spera sa nu se repete in diaspora situatia de la primul tur: "voi monotoriza cu atentie"

"Astazi vin mai multi la vot, datele indica o prezenta mai mare decat duminica trecuta, romanii vin in numar foarte mare in diaspora", a mai aratat candidatul ACL.

Klaus Iohannis a mai precizat, raspunzand unei intrebari, ca "astazi am mers la biserica inainte de vot".

Ora 11:25 Ion Iliescu a votat duminica la Liceul Jean Monnet din Capitala. Presedintele onorific al PSD a venit la vot singur, ca si la turul unu, nefiind insotit de sotia sa Nina Iliescu.

"Suntem la al saptelea rand de alegeri. multi sunteti tineri aici, nu mai stiti (...) Sper ca aceasata intinerire a conducerii tarii sa dea o vigoare noua dezvoltarii viitoare a tarii", a declarat fostul presedinte.

Ora 10:45 Traian Basescu: Simt ca incep sa scap de o greutate din spate/ Am votat impotriva instaurarii unui regim discretionar

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica dimineata ca a votat "impotriva instaurarii unui regim discretionar", indemandu-i pe toti romanii care il ultimii ani au fost numiti "basisti" sa faca la fel. Seful statului a sosit in jurul orei 10:35, la Liceul A.D. Xenopol din Capitala, insotit de Maria Basescu.

Traian si Maria Basescu, la vot / Foto: Agerpres

Ora 10:34 Calin Popescu Tariceanu a votat: Votul meu urmareste sa inchidem definitiv o pagina trista in istoria Romaniei si sa evitam riscul ca aceasta sa continue intr-o forma sau alta.

Ora 10:15 Vasile Blaga: Am solicitat BEC prelungirea timpului de votare in strainatate. (...) Sper ca de data asta sa fie aprobate, mai ales ca la toate insistentele BEC, Guvernul nu a raspuns si nu a infiintat noi sectii.

Vasile Blaga a votat in jurul orei 10:10. Intrebat pentru ce a votat, presedimtele PDL a raspuns: "Pentru o Romanie normala, pentru o Romanie a bunului simt si am facut-o cu foarte multa speranta. Invit pe toti romanii sa vina astazi la vot. (...) Pentru acest proiect, al democratiei, au murit oameni in urma cu 25 de ani".

Totodata, Blaga i-a indemnat sa se uite la romanii din diaspora care au dat dovada, pana la aceasta ora, de o moblizare impresionanta, si sa le urmeze exemplul.

Ora 10:14 Victor Ponta si Daciana la vot, cu cravata si palton violet: Dumnezeu o sa tina cu noi

Daciana Sarbu si Victor Ponta, la vot / Foto: Facebook

Victor Ponta, cu cravata violet, si Daciana Sarbu, cu palton violet, au votat duminica la scoala 17 din Bucuresti. Cei doi l-au invocat pe Dumnezeu in declaratiile de dupa vot. Daciana Sarbu: "Sa ne aduca Dumnezeu mai multa liniste si intelegere" / Victor Ponta: "Dumnezeu o sa tina cu noi".

Ora 10:12 Augustin Zegrean, presedinte Curtii Constitutionale, a votat pentru "un presedinte adevarat". Intrebat daca estimeaza ca institutia pe care o conduce urmeaza sa primeasca noi sesizari in urma celui de al doilea tur de scrutin, Zegrean a afirmat ca nu vrea sa se gandeasca la asta astazi.

Ora 10:10 Dan Sova: Am votat ca sa nu ne trezim cu un scaun gol. Trebuie sa ne gandim bine cu cine votam.

Ora 10:00 Fostul presedinte PNL Crin Antonescu a votat in jurul orei 9:00 la Scoala nr. 73 Capitala. Antonescu a refuzat sa faca declaratii.

Ora 9:49 Vicepremierul Liviu Dragnea a votat la la Liceul "A.D. Xenopol": Am votat romaneste pentru un presedinte roman si viu

"Ca si la primul tur, am votat romaneste, pentru un presedinte roman si viu, care nu este fricos si care nu fuge de la nicio confruntare, pentru ca ganditi-va la o negociere cu un lider european daca presedintele nostru pleaca de la intalnire", a spus Dragnea, adaugand ca estimeaza o prezenta la cel de-al doilea tur.

"La Alexandria sper sa se inteleaga ca nu este un judet turistic, ca de data asta sa fie mai atenti", a mai afirmat Dragnea.

Ora 9:00 Ministrul Transporturilor Ioan Rus: Am votat pentru incetarea razboaielor romanilor cu romanii

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a votat, duminica dimineata, la sectia 160 din Cluj-Napoca, pentru "incetarea razboaielor romanilor cu romanii" si pentru prosperitate si liniste, transmite Mediafax.

Ioan Rus si-a exprimat optiunea electorala duminica dimineata, la ora 8.30, la sectia de votare 160 de la Scoala Horea din Cluj-Napoca, unde a mers insotit de presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan.

"Am votat pentru ideea de stabilitate, de incetare a razboaielor romanilor cu romanii si cu speranta ca va urma o perioada de dezvoltare, prosperitate si liniste in Romania", a spus Ioan Rus.

Ora 7:40 Vicepremierul Gabriel Oprea a votat la ora 7:00 Scoala gimnaziala nr. 150 "Sf. Elefterie" "pentru progresul Romaniei, pentru o Romanie unita".

"Am votat pentru progresul Romaniei, pentru o Romanie puternica si unita", a afirmat Gabriel Oprea.

  • BEC anunta prezenta la vot la orele 11:30, 14:30, 17:30, 20:30 si 22:30

Biroul Electoral Central (BEC) va anunta datele oficiale privind prezenta la vot la alegerile prezidentiale de duminica la orele 11:30, 14:30, 17:30, 20:30 si 22:30.

Orele pana la care sectiile de votare vor transmite informatii catre BEC sunt 10:00, 13:00, 16:00, 19:00 si 21:00.

Biroul Electoral Central a mai stabilit ca orele la care va fi comunicata prezenta la vot in sectiile din strainatate la alegerile prezidentiale sunt 15:00, 21:00 din ziua votarii si 1:00 si 9:00 - din ziua urmatoare zilei votarii.