Mai multe organizatii neguvernamentale - intre care Freedom House Romania, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social - au lansat sambata un "apel la responsabilitate" adresat partidelor politice, carora le solicita sa asigure functionarea sectiilor de votare din strainatate cu suficienti reprezentanti.

Apelul lansat de ONG-uri:

Organizatiile semnatare solicita partidelor politice sa asigure functionarea sectiilor de votare in conditii optime pentru cel de-al doilea tur de scrutin, prin numirea de reprezentanti in birourile electorale, pentru a permite alegatorilor sa isi exprime dreptul la vot in conditii optime.

Aceasta nevoie este mult mai pregnanta in birourile electorale din strainatate, unde numarul mic de sectii de votare limiteaza deja participarea la vot a cetatenilor romani.

Organizatiile atrag atentia ca:

  • rezolvarea doar partiala de catre Biroul Electoral Central si de catre Ministerul Afacerilor Externe a problemelor organizatorice aparute in primul tur al alegerilor prezidentiale - numarul insuficient de sectii de votare, a cabinelor de vot, a documentelor necesare votarii pe listele speciale etc.
  • si pe baza informatiilor aparute in presa si in mediul social online, cum ca o parte din partidele politice isi retrag reprezentantii din sectiile de votare din dispora cu mai putin de 24 de ore inainte de inceperea procesului de vot,

va duce la o slaba capacitate a institutiilor statului de a organiza al doilea tur de scrutin si in final la restrangerea dreptului la vot al cetatenilor romani prevazut in Constitutie.

Reamintim faptul ca Ministrul de externe Teodor Melescanu a afirmat zilele trecute ca la primul tur de scrutin birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate (oricum insuficiente) au functionat fara o parte semnificativa dintre membrii desemnati de catre partidele politice.

De aceea, ne adresam partidelor politice si reprezentantilor acestora sa dea dovada de responsabilitate si respect pentru cetatenii romani care vor sa-si exercite dreptul constitutional la vot.

Semnatari:

Funky Citizens

Expert Forum

ActiveWatch

Freedom House Romania

Centrul Ratiu pentru Democratie

Centrul pentru Resurse Civice

Grupul pentru Dialog Social

CivitasPolitics.org

Rezistenta Urbana

Grupul pentru Democratie Participativa Plenum

Militia Spirituala